Neler Yeni

İnceleme Daha minimalist bir hayat, sadece "Apple Watch" ile yaşamak

Remi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,508
İsim
Mustafa Yüksel
İlgilendiği Kategoriler
Bilim, Tarih, Teknoloji, Müzik, Psikoloji, Felsefe
Instagram
@haris4era
Twitter
lrearis
Discord
aster4era
Merhabalar, bugün 1 haftalığına telefon kullanmayı bırakıp sadece Apple Watch kullanarak yaşamayı deneyen birisi olarak deneyimlerimi aktaracağım, iyi okumalar dilerim.

Akıllı saatlerle tanışma sürecim aslında çok eskiye dayanıyor. Ancak, ilk deneyimlerim benim üzerimde hayal kırıklığı yaratmıştı. Önceden kullandığım "yarım akıllı" saatler, temel işlevlerin ötesine geçemeyen, sadece menüde dolaşmaya ekran kaydırmaya yarayan biraz şov cihazlardı. Bu nedenle, ilk aldığım akıllı saatim daha bir haftasını bile doldurmadan gereksiz eşya çekmecemde ebediyete uğurlanmış oldu. Birkaç ara model denedikten sonra, artık uzun vadeli bir çözüm aramaya başladım ve kullandığım telefonun iPhone olması nedeniyle Apple Watch Series 10 modelini satın almaya karar verdim.

Aslında başlangıçta Apple Watch Series 9 Cellular modelini almayı düşünüyordum. Çünkü internette bazı kullanıcıların telefonlarını tamamen bırakarak yalnızca saat ile yaşadıklarını görmüş olmam beni etkilemişti. Değişiklikleri seven ve telefon bağımlılığıyla mücadele etmeye çalışan biri olarak bu fikrin tam benlik bir fikir olduğunu düşündüm. Ancak tam satın alacakken, almak istediğim boyut ve renk modelin fiyatı aniden yükseldiği için Series 9 Cellular’dan vazgeçip Series 10 modelini tercih ettim.

Son cümlemden sonra oluşabilecek soru işaretlerine istinaden: Evden çıktığımda her zaman yanımda çanta taşıyan biri olduğum için telefonumu çantaya koyarak Cellular modelde olup bu modelde olmayan hücresel veri sorununu bu şekilde telafi etmiş oldum. Kullanım şeklim, Cellular modelle neredeyse aynı şekilde olacağı için benim için en iyi tercih bu oldu. Deneyim sürecinde, telefonu yalnızca kurulum aşamasında kullandım. Açılış kısmını daha fazla uzatmadan deneyimlerime geçeyim:

1737555353864.png

İletişim

Kurulum ardından telefonu artık bırakarak sadece Apple Watch üzerinden iletişim kurmaya başladım. Telefon görüşmelerimi ve mesajlaşmalarımı doğrudan saat ile gerçekleştirmeye başladım. Bundan sonra kulaklığımı direkt olarak saatime bağlayarak Spotify ve Youtube Music uygulamalarıyla istediğim müzikleri sorunsuz bir şekilde dinleyebildim. Kulaklığım Apple marka olmasa bile herhangi bir sorun yaşamadım. Maddeler şeklinde değerlendirmek gerekirse şunları söyleyebilirim:

Müzik dinleme konusunda:
  • İnternete bağlı olsam da olmasam da Spotify kullanırken bir sorun yaşamadım şarkıları direkt olarak cihazın kendi 64gblık depolamasına indirebiliyorsunuz benim açımdan tek sıkıntısı playlist indirirken sadece ilk 100 şarkıyı indirmesi oldu playlistlerimi birleşik kullandığımdan ilk başta biraz sorun olmuş olsa da bilgisayar üzerinden birkaç playlist açarak bu sorunu kısa sürede çözdüm.
Mesajlaşma konusunda:
  • WhatsApp gibi popüler hemen hemen her uygulamanın saate özel geliştirilmiş alternatif sürümleri saatin kendi App Store'unda bulunmakta olduğundan bu uygulamalar aracılığıyla mesajlaşmalarımı gerçekleştirebiliyorum ancak saatin ekranının küçük olmasından dolayı telefona göre biraz zahmetli.
  • Saatin sahip olduğu Ses algılama özelliği burada hayat kurtarıyor, ancak toplum içinde bileğe sürekli konuşmak rahatsız edici hissettirebilir. Buna alternatif olarak çok kullanılan bazı mesajlar şablon olarak tek tuşla gönderilebildiğinden bu mesajlaşma sorunumu bir ölçüde gidermiş oldu.
Aramalar konusunda:
  • Kulaklık olmadan da saat üzerinden arama yapmak mümkün arama konusunda herhangi bir sıkıntısı olmadığını söyleyebilirim ancak gürültülü ortamlarda saatin kendi mikrofonu biraz yetersiz hissettirebilir harici
    kulaklık ile görüşme yaparak bu sorununuzu çözebilirsiniz.

Eğlence

Toplu taşımada veya boş vakitlerimde YouTube alternatifi uygulamalar sayesinde video izleyerek zaman geçirebiliyorum veya App Store'da yine bu cihaz için yapılmış oyunları oynayarak zaman öldürebilirsiniz. Bu saydığım şeyler kısa süreliğine sizi eğlendirebilir ancak uzun süre bunları yaptıktan sonra ekran boyutu nedeniyle bir süre sonra sizi sıkabilir yani bunlar çok uzun vadeli çözümler değiller.

Cüzdansız Yaşam

Saate geçtikten sonra en çok sevdiğim ve kullandığım şeylerden birisi Apple Pay oldu. Apple Pay'i normal telefonumda da kullanıyordum yani saate geçtiğimde yeni bir şey deneyimlemiş sayılmam ancak uzun zamandır hayalini kurduğum şeylerden birisini gerçekleştirerek cüzdanımı yanıma almadan sadece saatimle ödeme yapmaya başladım. Dikkat çekici olmasının yanında epeyde işlevsel cüzdan arama para arama kart seçme tarzı dertlerden sizi tamamen kurtarıyor. Türkiye'de Apple Pay kullanıma kapalı olsa da "bu yazıya" tıklayarak forum içinde kendi yazmış olduğum Apple Pay Türkiye'de pasaportsuz nasıl kullanılır adlı rehberime erişerek bu sıkıntıyı da çözerek Apple Pay'i saatinizde ve telefonunuzda kullanabilirsiniz.

Günlük İşler

Gündelik hayatımda daha önce gitmediğim yerlere giderken Apple Watch'un haritalar uygulaması sayesinde yolumu bulmak konusunda hiçbir sorun yaşamadım. GPS özelliği sıkıntısız çalışıyor diyebilirim. Bunun dışında da Apple Watch'ı bir çok iş için kullandım

Diğer günlük hayatta kullanım senaryolarım ise kısaca şunlar oldu:
  • Notlarımı artık saatime almaya başladım
  • Telefonuma kurduğum alarmları saatime geçirerek artık saat alarmıyla uyanmaya başladım
  • Yapılacaklar listemi artık saatime kaydetmeye başladım
  • Hava durumu tarzı bilgileri direkt saatten takip etmeye başladım
  • Her saatin olmazsa olmaz özelliklerinden olan nabız takibi uyku takibi tarzı verileri kaydederek detaylı sağlık takibimi yapmaya başladım
Kısacası, bir akıllı telefon kullanıcısının temel ihtiyaçlarının çoğunu saat üzerinden tamamen karşılayabildim.

Apple Watch'un Eksileri

Bu bir haftalık Apple Watch'ı tam deneyimleyiş sürecimde kendimce düşündüğüm eksilerini derledim. Eksi yönlerini diğer akıllı saatleri kastederek değil direkt bir telefonla kıyaslayarak yazacağım.
  1. Küçük Ekran: Ekranı bir akıllı saat için büyük olsa da tüm işlerinizi bu cihazdan yapmak için düşündüğünüzde ekranı biraz küçük kalıyor.
  2. Kamera Eksikliği: Eğer fotoğraf çekmeyi seviyorsanız saatin kendi bir kameraya sahip olmaması en büyük eksikliği olabilir.
  3. Pil Ömrü: Kendi kullanımımda saatin şarjı bir günü çıkardı ancak hem öteki akıllı saatlerle hem de telefonlarla kıyaslayınca pil ömrü biraz düşük kalıyor. Bu sorunu kendimce uyandıktan sonraki ilk 30dk saati şarj ederek kendi açımdan çözmüş oldum. Evden çıkacağım zaman genelde şarjı tamamen dolmuş oluyor şarj olum süresi gerçekten güzel.
  4. Uygulama Kısıtlamaları: Yazımın üstlerinde saat için özel geliştirilmiş alternatif uygulamalar olduğunu söylesemde birebir orijinalleri kadar iyi olmasına imkan yok.
  5. Hareket Halindeyken Kullanım: Yürürken kullanımı telefonlara kıyasla daha zor şahsen yürürken acil durumlar hariç cihazlarımla ilgilenmediğimden bir sorun yaşamadım ancak bu durum kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Sonuç: Sadece Apple Watch ile Yaşamak Mümkün mü?

Yaklaşık bir haftalık Apple Watch deneyimi sonrasında bu yazımı da yazarken vardığım karar şu oldu:

"Evet, saat ile günlük hayatın büyük bir kısmını sürdürmek mümkün ancak tamamen bir telefon kadar değil."

Daha detaylı bir yorum olarak şunları söyleyebilirim. Daha minimalist bir yaşam istiyorsanız gerçekten çok güzel bir araç. Bende olabildiğince minimal bir hayat sürmeyi isteyen bir insanım ancak sürekli mesajlaşma uygulamaları kullandığımdan, iyi bir kameraya ihtiyacım olduğundan ve bazı uygulamaların (bankacılık, alışveriş) yerini dolduracak uygulamalar bulamadığım için Benim açımdan telefonumun yerini tam anlamıyla dolduramadı. Bu yüzden bu bir haftalık sürecimden sonra saatimi daha çok telefonumun yanında tamamlayıcı bir ürün olarak kullanacağım. Bunlar dışında eklemek istediğim bir nokta telefon bağımlılığından kurtulmak için saati kullanmaya başladıktan sonra ekran süremde ciddi manada bir düşüş oldu. Saatin aslında dezavantajı olan şeyler benim açımdan bir nevi avantaja dönüşmüş oldu yani benimle aynı sorunlardan muzdarip birileri varsa değerlendirebileceği bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Yazımı baştan sona okuyan herkese teşekkür ederim tüm yazılarıma ulaşmak isterseniz "bu yazıya" tıklayarak tüm yazılarımın olduğu forum konusuna ulaşabilirsiniz, sorularınız varsa cevaplayabildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışacağım. Herkese iyi forumlar dilerim!

AnormalTavuk

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
193
İsim
Efehan
Güzel ve farklı bir inceleme olmuş. Daha önce yapıldı mı bilmiyorum ama ilk defa gören biri olarak ilgimi çekti

Remi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,508
İsim
Mustafa Yüksel
İlgilendiği Kategoriler
Instagram
@haris4era
Twitter
lrearis
Discord
aster4era
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Güzel ve farklı bir inceleme olmuş. Daha önce yapıldı mı bilmiyorum ama ilk defa gören biri olarak ilgimi çekti
Yorumunuz için teşekkür ederim, benzer bir konuyu hiçbir forumda göremediğim için ilkini ben yapmak istedim (umarım öyledir yani)

zapkinus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,042
İsim
Kanon
İlgilendiği Kategoriler
müziğe dair her şey
cok.tesekkur.ediyorum.elininize.saglik.biz.bu.adamdan.raziyiz.

Remi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,508
İsim
Mustafa Yüksel
İlgilendiği Kategoriler
Instagram
@haris4era
Twitter
lrearis
Discord
aster4era

Remi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,508
İsim
Mustafa Yüksel
İlgilendiği Kategoriler
Instagram
@haris4era
Twitter
lrearis
Discord
aster4era

zapkinus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,042
İsim
Kanon
İlgilendiği Kategoriler
müziğe dair her şey
Bayağı ilgi çekici gözüküyor hocam benimde ilgimi çekti biraz bütçe toplarsam bende alabilirim daha küçüğü var mı bildiğiniz
su an en kucuk akilli telefon bu. qin markasinin android tabanli dokunmatik tuslu telefonu var ama o zor kullanilacak seviyede. bu telefon ise 8/256, helio g99 islemci, hd ekran, android 12 vs vs... 9k kapali kutu, 7.5k ise acik kutu satiliyor. selamlar saygilar.

Remi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,508
İsim
Mustafa Yüksel
İlgilendiği Kategoriler
Instagram
@haris4era
Twitter
lrearis
Discord
aster4era
su an en kucuk akilli telefon bu. qin markasinin android tabanli dokunmatik tuslu telefonu var ama o zor kullanilacak seviyede. bu telefon ise 8/256, helio g99 islemci, hd ekran, android 12 vs vs... 9k kapali kutu, 7.5k ise acik kutu satiliyor. selamlar saygilar.
Fiyat performans olarakta fena değil böyle fantastik sayılacak modeller için bence uygun bir fiyat

Top Bottom