Amd işlemcisi öneriyorum ama ekran kartını önermiyorum kişisel görüşüm işlemci işinde çığır açtılar ona lafım yok ama ekran kartları güven vermiyor bana gore
Nvidia'nın yazılım konusunda dünyanın geri kalanından ne kadar ileri de olduğunu söylemeye zaten gerek yok ama naçizane size kendi yaşadığım tecrübelerden ufak bir şey yazayım buraya.
Geçtiğimiz Kasım indirimlerinde Vatan Bilgisayar Karşıyaka / İZMİR şubesinden ASUS Dual RX 7800 XT ekran kartı satın aldım. Kartı alırken bile kutusu heyecan veriyordu dev gibi bir şey. Ardından eve geldim kurdum gayet güzel, sorunsuz. 45 yaşında eski bir World of Warcraft müdavimi olduğumdan ilk yaptığım iş girip VSR sayesinde 4K ile oyunu denemek oldu. İlk 2 gün fıstık gibi çalışan oyun sonraki günlerde DX12'de de DX 11'de de ekran kararıp 10 saniye sonra oyuna geri dönüyordu. Önce sakin kalıp ne olduğunu anlamaya çalıştım. Ardından reddit başta olmak üzere sabırla AMD resmi forumlarından alakalı / alakasız bir dolu konuyu okuyup tek tek not aldım ve yazdığım adımları nasıl deneyeceğimi de not aldım liste halinde. Freesync kapatmaktan tutunda AMD High Definition Audio özelliklerini Aygıt Yöneticisinden devre dışı bırakmaya kadar bir sürü şey listeledim. Yaptığım şeyleri tekrar son seçenekten geriye dönük geri almaya başladım ve bunların hiç birisinin ana sebep olmadığını farkettim.
Ardından her şey default yani varsayılan halde iken AMD'nin resmi sayfasındaki bir oyuncunun GPU Clock hızını % 90 ve Power Limit'i %15 yaparak akla gelebilecek tüm ekran kartı sürücüsü, oyun çökmeleri ve bilimum siyan ekran sorunlarının önüne geçtiğni okudum. Aynısını birebir kopyalarak bende denedim ve 2 haftadır canavar gibi çalışıyor kart. Herkesin benim ya da buradaki tecrübeli insanlar kadar bilgisi ve vakti olmayabilir. Bu konuda insanlara bir şey diyemem tabii. Çok param olsa bende gider Nvidia'ya parayı basar gerisini hiç düşünmezdim o ayrı mesele ama. 21K paraya RX 7800 XT alabilmek benim için muazzam bir olaydı. Aynı markanın yani ASUS'un 4070 Super modelleri ile arasında 5-6K fiyat farkı da vardı ve bu paralar benden çıkmazdı.
Diyeceğim şudur ki; AMD ekran kartları ve yazılımı olan Adrenalin halen istenilen seviyede değil ama iyi ki AMD var. Ray Tracing ile derdiniz yoksa ekran kartlarını tek geçerim. " AMD ekran kartı alınmaz " demek biraz haksızlık olur. Maalesef ekran kartı sürücülerinde stabilizasyon yakalamak kolay değil fakat Radeon kart kullanıpta hiç sorun yaşamıyorum diyen insanlarda var. İlk başta bana da çok garip gelmişti. Komple kafayı kırıp PSU değiştiren de sorununu çözmüş, saat hızı sınırlaması yapıp sorununu çözen de. Sadece araştırıp okumak, yardım almak lazım. Biraz da sabırla işler çözülüyor artık.