Çoğu kişinin yanlış bildiği
Deep Web(Derin net),
Dark Web(Karanlık net),
Deep Web'e nasıl girileceği:
1-Deep Web'e girmek suç mu?:
Çoğunuzun düşündüğünün tersine Deep Web'e girmek kolay ve suç sayılmıyor lakin Dark web e girmek suç sayılıyor.
2-Deep Web ve Dark net aynı şey mi? İlişkisi nedir?:
Hayır, Aralarında bir çok fark var bunlardan en önemlisi ise deep web suç değilken dark netin suç sayılması. Dark net: Dark web ten ulaşılabilen uyuşturucu ticareti , kadın t. , çocuk p. gibi illegal olan unsurlar içeriyor. Bunlar güvenli internette de denk gelebiliyoruz. Yani Dark Net kullanmak suç unsurudur. Deep Web:Güvenli internette olduğu gibi forumlar, bloglar yani legal siteler bulabilirsiniz. Uzantıları, .onion , .clos şeklindedir. Tor browser ile girilebilir ve suç teşkil etmez.
Sonuç olarak Dark Web, Deep Web in yasal olmayan kısmıdır. google, yandex ve Bing gibi arama motorları bu yüzden indexlemez. Bu tür sitelerde kullanıcı güvenliği önemsenmez, suç kapsamına girebilecek içerikler olabilir.
(Ortalama olarak Deep Web, Dark Net'in %57'sini oluşturmaktadır.)
3-Gizli bilgiler satılıyor mu?
: Buna şu şekilde bir yanıt verebiliriz;Evet ama o kadaaaar abartılacak bilgiler yok(Burada ilanları olmadığını söylemiyorum evet böyle ilanlar var ama hiçbiri gerçek değil.). Satılan şeyler şu şekilde, şirketlerden sızdırılan bilgiler vb.
4-İllegal şeyler satılıyor mu?:
Evet satılıyor ama yukarıda dediğim gibi "mantık çerçevesinde satılıyor" Şirket hakkında bilgiler, silah tasarımı vb.
5-Deep Web İnternetin %90/93'ünü mü kapsıyor?:
Bu soruya iki farklı bakış açısı var diyebilirim şöyle ki, bazı kaynaklar Deep Web'i kastederken içine sitelerin veritabanı ve sunucuları da katmış bu durumda Deep Web %90 veriye sahip olabilir. Lakin gelen kaynaklar Deep Web'i sadece kendi içinde değerlendiriyor.
Nasıl girilir?
1-Deep Web'e nasıl girilir?:
Bu sorunun cevabı "Tor Ağı"olarak belirtiliyor.Zaten Deep Web sitelerine erişim her ne kadar güvenlik riskleri olsa da en pratik yolu;Tor Browser yani Tor Tarayıcısı oluyor.
2-Tor browser nedir?:
Aslında Tor ağı, temel olarak bir VPN servisi ile benzerlik gösteriyor. Tor Browser ile erişilen Tor Ağı, kullanıcı dünya üzerindeki birçok noktadaki farklı bilgisayarlar üzerinden geçirilen bir bağlantı sağlıyor. Yani VPN servisinde olduğu gibi dünyanın belli bir noktasındaki sunucudan değil de, birçok farklı bölgedeki birçok farklı bilgisayar üzerinden erişim sağlıyor. Bu durumda özellikle tecrübesiz kitleler tarafından tamamiyle GİZLİ dolaşım imkanı sunduğu şekilde, yanlış bir bilgi tutuluyor. Elbette ki diğer VPN servislerine nazaran çok daha karmaşık bir bağlantı süreci oluşturulduğu için,takip edilmesi ciddi derecede zorluk gösteriyor. Ama bu Tor Ağı ile gezen bir kişinin bulunamayacağını belirtmez.
3-Tor ağı ne kadar güvenli?:
National Security Agency, yani Ulusal Güvenlik Ajansı'nın kısaltması olarak kullanılan NSA, geçtiğimiz yıl Tor Ağı ile ilgili dikkat çeken bir açıklama da bulunmuştu. Açıklamaya göre NSA için Tor Ağı kullanan kimseler, potansiyel suçlu kabul edilecek.
Ancak bu açıklama, Tor Ağı'nın vaat ettiği gizlilik ile çelişiyor olması, dikkatlerden kaçmıyor. Bu da demek oluyor ki her ne kadar zor da olsa NSA gibi güvenlik kurumları, Tor Ağı'nı kullanan kullanıcıların izlerini bir şekilde sürebiliyor. Bundan dolayıdır ki birçok defa medyada, çeşitli suçlamaların ile kimselerin, NSA tarafından yakalandığı haberleriyle karşılaşıyoruz.
Not:2015 de yapılan araştırmaya göre, Deep Web kullanan 1 milyon civarı; normal İnternet kullanan 3 milyar insan olduğu söyleniyor.
Siz Deep web'in internetin %90'nını oluşturduğunu tutan tarafta mısınız? Bilinmeyenler rehberime gitmek için
tıkla. Fikir için
@intel pentium a teşekkürler.