🔥İndirim Dell AW3425DWM 34 İnç 180 Hz 15.739 TL

İsimbulamajim

80+ Platinum
Reaksiyon skoru
5,318
VA panel çöp, alınmaz demeden önce: Samsung Odyssey G65B gibi ghosting performansı sunan bir VA monitör. OLED alın diyen arkadaşlar gelmeden önce 2 monitörün amacı bambaşka.

DELLM150 kodunu kullanın. Geniş ve kavisli monitör arayanlar için çok iyi monitör.

@Tayfunns İnceleme için teşekkürler.

Ucuz VA kabak tadı verir ama kaliteli VA bence IPS'den iyidir 🤌

Ucuz VA kabak tadı verir ama kaliteli VA bence IPS'den iyidir 🤌
Kesinlikle öyle, Msi QD-VA bi monitör aldım neredeyse oled kalitesinde renkler var samsung g6 oled modeli kullandım giriş seviye oledde olsa sonuçta oled neredeyse onunla aynı renk canlılığı diyebilirim

VA panel çöp, alınmaz demeden önce: Samsung Odyssey G65B gibi ghosting performansı sunan bir VA monitör. OLED alın diyen arkadaşlar gelmeden önce 2 monitörün amacı bambaşka.

DELLM150 kodunu kullanın. Geniş ve kavisli monitör arayanlar için çok iyi monitör.

@Tayfunns İnceleme için teşekkürler.
Konsol desteği var mı üründe, ps5 için kullanımı nasıl acaba 2k 120hz alabilir miyiz

Kesinlikle öyle, Msi QD-VA bi monitör aldım neredeyse oled kalitesinde renkler var samsung g6 oled modeli kullandım giriş seviye oledde olsa sonuçta oled neredeyse onunla aynı renk canlılığı diyebilirim
Aynen knk ortlana-Çok iyi arasındaki ipe paneller oledın yanında TN gibi ve çok grimsi ökalıyor iken Nasıl oluyorsa VA panel lord ike neredeyse aynı renk canlılığı diyorsun !nn

gerçekden böyle mi?
ben tüm VA panelleri kötü sanıyordum.
Tabii ki tüm VA paneller kötü değil; ucuz olanları insanlar tercih ettiği için sorun yaşıyorlar. Daha detaylı açıklamayı @Tayfunns hocam yapacaktır, zaten monitörlerle ilgili birçok rehberi var.

gerçekden böyle mi?
ben tüm VA panelleri kötü sanıyordum.
IPS'ın VA ya göre 3 avantajı var. Ghosting, renk gamutu ve görüş açısı. Yeni nesil VA monitörler (her model değil bazıları) ghosting bakımından IPS'e yakın. Normal biri kullanıcı aradaki farkı anlayamıyor. Renk gamutunu da Quantum dot ekleyerek çözüyorlar genel de. Bu da arka aydınlatmalı LCD panellere eklenen bir katman. Renk gamutunu iyileştiriyor. IPS panellerde de kullanılıyor. Geriye bir tek görüş açısı kalıyor, onu da kavisli yaparak minimize ediyorlar. Tabii yine de bir IPS kadar geniş açılı olmuyor.

Peki bunların karşılığında ne alıyoruz diyorsan; 3-4 kat daha fazla kontrast oranı ve daha iyi siyah tekdüzelik. Kontrast ve siyah tekdüzeliğin önemini de oledlerden anlayabilirsin. Kısaca IPS ile aşağı-yukarı aynı renk ve hıza sahip olmalarına ek olarak IPS'in sunamadığı kontrast ve siyah tekdüzeliğine sahipler. Bu da içeriğin daha gerçekçi gözükmesini sağlıyor.

Kontrast için örnek:
Desktop Screenshot 2025.09.25 - 23.26.15.80.webp

Daha iyi siyah tekdüzelik ve kontrast oranı örneği:
Desktop Screenshot 2025.09.25 - 23.27.08.55.webp

Hızlı VA:
Desktop Screenshot 2025.09.25 - 23.28.36.13.webp

Bunu Mini Led VA ile birleştirelim (renk gamutu ve kontrast oranı uçuk seviyede)
Desktop Screenshot 2025.09.25 - 23.29.30.69.webp

IPS'ın VA ya göre 3 avantajı var. Ghosting, renk gamutu ve görüş açısı. Yeni nesil VA monitörler (her model değil bazıları) ghosting bakımından IPS'e yakın. Normal biri kullanıcı aradaki farkı anlayamıyor. Renk gamutunu da Quantum dot ekleyerek çözüyorlar genel de. Bu da arka aydınlatmalı LCD panellere eklenen bir katman. Renk gamutunu iyileştiriyor. IPS panellerde de kullanılıyor. Geriye bir tek görüş açısı kalıyor, onu da kavisli yaparak minimize ediyorlar. Tabii yine de bir IPS kadar geniş açılı olmuyor.

Peki bunların karşılığında ne alıyoruz diyorsan; 3-4 kat daha fazla kontrast oranı ve daha iyi siyah tekdüzelik. Kontrast ve siyah tekdüzeliğin önemini de oledlerden anlayabilirsin. Kısaca IPS ile aşağı-yukarı aynı renk ve hıza sahip olmalarına ek olarak IPS'in sunamadığı kontrast ve siyah tekdüzeliğine sahipler. Bu da içeriğin daha gerçekçi gözükmesini sağlıyor.

Kontrast için örnek:
Alıntıyı görüntüle

Daha iyi siyah tekdüzelik ve kontrast oranı örneği:
Alıntıyı görüntüle

Hızlı VA:
Alıntıyı görüntüle

Bunu Mini Led VA ile birleştirelim (renk gamutu ve kontrast oranı uçuk seviyede) Alıntıyı görüntüle
sağolun hocam bilgilendirme için.

Geri