Sütçü İmam
80+
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 2
- İsim
- Samet Emin Binici
Merhaba, uzun zamandır boğuştuğum bir sorun bu. Bilgisayarım bazı oyunlarda rastgele şekilde restart atıyordu ve görüntü gelmiyordu, tekrar elimle restart atınca görüntü geliyordu. Çok nadir olduğu için umursamadım bir süre boyunca. Geçen hafta CoD Black Ops 6 çıkınca oyuna girdim ve bu restartlar birkaç dakikada bir olmaya başladı, ondan sonra üzerine düğüp detaylı testler yaptım ve sorunun GPU da olduğuna kanaat getirdim.
Testlere devam edince ekran kartının zorlanmasından bağımsız DirectX12 kullanan oyunlarda bu sorunun olduğunu tespit ettim. Destekleyen bazı oyunları hem DirectX 11 hem de 12 ile denedim ve bunu doğruladım. Vulkan, DX11, 10, 9 bunların hiçbirinde ne olursa olsun sorun çıkmıyor ancak oyun basit bile olsa DirectX12 ile çalışıyorsa rastgele zamanlarda reset atıyor; bazen 10 dk bazen 30 dk bazen ise 2 saat sonra.
Tüm sistem parçalarını arkadaşlardan, tanıdıklardan ödünç aldığım parçalar ile değiştirip tek tek test ettim, en son ekran kartımı arkadaşın sistemine takınca aynı problem yaşandı ve artık eminim. Power Supply da muadil başka 750W PSU ile değiştirip denedim. Kendi powerımda da sorun yok yük altına soktuğumda voltajlar olması gerektiği gibi.
Şimdiye kadar yaptığım ve sonuç alamadığım şeyler,
Tam Sistem Özellikleri:
AMD Ryzen 5 5600
ASUS TUF B450M Pro Gaming
XFX MERC 319 Black RX 6800 XT
2x8 Kingston HyperX Predator CL15 3000 MHz
Toplam 1.5 TB M.2 SSD
750 GB HDD
Thermaltake BX1 750W 80+ Bronze
Thermalright Phantom Spirit Kule Tipi Soğutucu
2560x1440 LG 27" Nano IPS Monitör
Testlere devam edince ekran kartının zorlanmasından bağımsız DirectX12 kullanan oyunlarda bu sorunun olduğunu tespit ettim. Destekleyen bazı oyunları hem DirectX 11 hem de 12 ile denedim ve bunu doğruladım. Vulkan, DX11, 10, 9 bunların hiçbirinde ne olursa olsun sorun çıkmıyor ancak oyun basit bile olsa DirectX12 ile çalışıyorsa rastgele zamanlarda reset atıyor; bazen 10 dk bazen 30 dk bazen ise 2 saat sonra.
Tüm sistem parçalarını arkadaşlardan, tanıdıklardan ödünç aldığım parçalar ile değiştirip tek tek test ettim, en son ekran kartımı arkadaşın sistemine takınca aynı problem yaşandı ve artık eminim. Power Supply da muadil başka 750W PSU ile değiştirip denedim. Kendi powerımda da sorun yok yük altına soktuğumda voltajlar olması gerektiği gibi.
Şimdiye kadar yaptığım ve sonuç alamadığım şeyler,
- Farklı BIOS sürümleri denemek
- C-State i kapatmak
- ReSize BAR'ı kapatmak
- Pss Support'u kapatmak
- PBO ve CPB'yi kapatmak
- XMP'yi kapatmak
- GPU'ya undervolt
- VRAM'e undervolt
- Watt sınırı koymak
- MHz sınırı koymak
- Radeon Software'yi silmek