Dolar alınır mı? sizce?

Razhiel

80+
Reaksiyon skoru
13
Arkadaşlar Dolar Şuan 16.22 para biriktiriyorum 5 lik 10 luk bozuk felan elime ne geçerse sizce dolar alınır mı?. 1 haftada 200 lira attım kenara.

YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR!
KENDİM DE YAPMIŞ OLDUĞUM TASARRUF HESAPLAMASIDIR. MANTIK HER BÜTÇE VE FİYAT İÇİN AYNIDIR.
Uzun vadede mantıklı. Yani en az 3 ay 6 ay para biriktireceksen ve ithal ürün, dolara bağlı fiyatla satılan bir ürün (örn: ekran kartı, ram) alacaksan parayı dolar olarak tutmak mantıklı. Şuan ki ekonomide dolar sürekli artış gösteriyor. Az ya da çok artıyor. Bugün 1$= 16.22 ₺ haftaya cuma 1$ = 16.50 olur gibi geliyor. Bu her zaman böyle büyük miktarda artmayabilir. Çeşitli sebepleri var, yatay hareket de edebilir yani haftaya en fazla 1$ = 16.30 ₺ olabilir. Bunu kesin bilmek zor.

Şöyle kaba bir hesap yapalım:
1$ = 16.22₺ (*)
Her hafta 200 lira ayırdığınızı varsayalım. (**)

100 dolarlık bir ürün alacaksınız, ekran kartı. Fiyatı: 1622₺
Bu ürünü almak için 8 hafta + 22₺ para biriktirmeniz lazım.

Doların her hafta 0.10 Krş artacağını varsayalım:
8 hafta sonunda 1$ = 17.02₺ olacaktır. (***) Alacağınız ekran kartı fiyatı: 1702₺ olacaktır. (****)
Siz 8 haftada 1600 + 22₺ biriktirmiş olduğunuz için hala daha arada fark olacaktır.
Yani sürekli ₺ biriktirerek fiyatı dolara bağlı olan bir ürün için 80₺ daha geride kalıyorsunuz.

Bu sebeple dolara bağlı olan bir ürünü almak istiyor ve uzun vadede planınız varsa dolar olarak bekletmek şuanki ekonomide çok mantıklı.

Tekrar söylüyorum, uzun vadede (3 ay- 6 ay gibi) mantıklı. Çünkü doları bozdururken de bir komisyon ödeyeceksiniz.
Bugün 16.22 den aldığınız doları döviz bürosu ya da bankalar kendi komisyonu üzerinden 1$ için 10-25 kuruş keserek size dolarınızı bozacaklar.
Tabi bugün 100 dolar aldınız, 1622₺ (1$=16.22₺).
3 hafta sonra bozduracaksınız (1$=16.52₺). Sizden d.bürosu ya da banka komisyon kesecek, 0.15 kuruş diyelim. Yani doları (1$=16.32₺) den bozacak. Elinize geçen para 1632₺ olacaktır. 10₺ için uğraştığınız ile kalırsınız. Bu nedenle uzun vadede düşünmek işlem yapmak önemli. Yüklü miktarda (10bin$ üzeri) işlemler için başka konuşulur tabi.

Sözün özü; çoğumuz gibi bilgisayar bileşeni alacaksanız ve planınız en az 3 ay sonraya ise elde TL yerine Dolar tutmak mantıklıdır.

(*)
: 28/05/2022 öğle vakti dolar kuru.
(**): Kendi tasarrufunuz, miktar artabilir, formül yine aynı. Biriktirme durumunuza göre hesaplamaya katınız.
(***): Her hafta 0.10Krş artış olacağını varsayarak hesaplama yapıldı. Daha fazla ya da daha az artış olabilir. Hesaplama ve konu bütünlüğü bozulmaması için sabit 0.10Krş olarak artış düşünülmektedir.
(****): Ekran kartı fiyatlarındaki düşüş göz ardı edilmiştir! Doların ülkemizdeki artışı global ekran kartı fiyat düşüşünün maalsef önüne geçmektedir. Vergiler, lojistik maliyetler de göz önünde bulundurarak, ekran kartı fiyat düşüşleri göz ardı edilmiştir.

Geri