Bkz: Bir konuya açıklık getirmek istiyorum.Dolar yükselince fiyatları anında arttırıyorlar ya; daha yeniden artmaya başlayalı 4-5 gün oldu, ne ara yeni ürünleri aldınız (!)
Bkz: Bir konuya açıklık getirmek istiyorum.Dolar yükselince fiyatları anında arttırıyorlar ya; daha yeniden artmaya başlayalı 4-5 gün oldu, ne ara yeni ürünleri aldınız (!)
Yazdığın konuya katılmıyorum dedigin gibi ürünü dolar yüksekken aldıysa tamam indirim yapmasa da olur fakat dolar yükselince üründen alakasız zam yapması dogru degil
Dolar 10 lirayken alıp 15 olunca fiyatları arttırıp "Biz bunları 10'dan aldık." demiyorlarsa 15'ten 10'a düşünce de demeyecekler. Dolar yükselince fiyatları yükseltmeyi biliyorlarsa düştüğünde de düşürmeyi bilecekler. Aksi takdirde zarar etmeme gibi masum bir sebep halkı kazıklama gibi bir amaca dönüşüyor.
++++++++Dolar 10 lirayken alıp 15 olunca fiyatları arttırıp "Biz bunları 10'dan aldık." demiyorlarsa 15'ten 10'a düşünce de demeyecekler. Dolar yükselince fiyatları yükseltmeyi biliyorlarsa düştüğünde de düşürmeyi bilecekler. Aksi takdirde zarar etmeme gibi masum bir sebep halkı kazıklama gibi bir amaca dönüşüyor.
Dostum sen katılmasan da ticaret böyle bir şeyYazdığın konuya katılmıyorum dedigin gibi ürünü dolar yüksekken aldıysa tamam indirim yapmasa da olur fakat dolar yükselince üründen alakasız zam yapması dogru degil
peki kur düşünce dolar bazında kârı fazla olmuyor mu düşürsün o zamanDostum sen katılmasan da ticaret böyle bir şeyKonuyu okumadın galiba. Tekrar senin için örnekliyorum.
10$ 'a X bir ürün aldın. 15$ fiyata satmak istiyorsun. Kur 10₺ diyelim ₺ satış fiyatın 15$*10₺=150₺ olur. Kur artarsa ve ben hep bu ürünü 150₺ ye satmaya devam edersem diyelim ki kur 20₺ oldu ben ürünü 150₺ fiyatdan sattım 150/20=7.5$ kazanmış oldum. Ama ben ürünü 10$ fiyata almıştım 2.5$ zarar ettim. Yeni ürün alamadığım gibi koyduğum dolardan da kaybettim.
Bu mantığı kavrarsanız kur güncellemesinin ne demek olduğunu anlarsınız.
Fiyatları aynı oranda ya da hiç arttırmayan enayi yani?Dostum sen katılmasan da ticaret böyle bir şeyKonuyu okumadın galiba. Tekrar senin için örnekliyorum.
10$ 'a X bir ürün aldın. 15$ fiyata satmak istiyorsun. Kur 10₺ diyelim ₺ satış fiyatın 15$*10₺=150₺ olur. Kur artarsa ve ben hep bu ürünü 150₺ ye satmaya devam edersem diyelim ki kur 20₺ oldu ben ürünü 150₺ fiyatdan sattım 150/20=7.5$ kazanmış oldum. Ama ben ürünü 10$ fiyata almıştım 2.5$ zarar ettim. Yeni ürün alamadığım gibi koyduğum dolardan da kaybettim.
Bu mantığı kavrarsanız kur güncellemesinin ne demek olduğunu anlarsınız.
Post automatically merged:
Aslında satıcı firmalar dolar fiyat yazıp alıcıya TL fiyat gösteriyor olay bundan ibaret bunu idrak etmeniz gerekiyor. Bu gün pazaryeri için kullanılan entegrasyon programları yada satış yapan sitelerin alt yapısı tamamen dolara uyarlıdır. TL fiyat girmezler dolar fiyat girerler sadece alıcı kişi TL olarak görür. Çünkü ürünü alan firma dolar üzerinden ürünü almıştır ve dolar kuruna göre hareket ederek satması gerekir zarar etmemesi için.
Fırsatçılar kesinlikle var dostum buna diyecek hiçbir şey yok katılıyorum. Kur düştüğünde aslında kar'ı fazla olmuyor. Aksine TL bazında zarar etmiş oluyor. Sadece dolar bazında karlılığını korumuş olur. Emin ol hiçbir firma bu kadar hareketli kur'u istemiyor. Pazaryerlerinde binlerce satıcı satışı durdurdu bir sürü batan firma var. Çünkü pazaryerleri de ödemeleri geç yapıyor TL ödemeyi alana kadar kur değişiyorda değişiyor tutana aşk olsun. Takdir edersin ki bu kadar hareketli kur varken sende olsan fiyatlarını bir kısım yüksek tutmaya çalışırsın. Çünkü paranı alana veya dolara çevirene kadar her şey olabilir. Sabah 12 kur a göre fiyatladığın şey akşam kredi kartı çekimleri hesabına geçip ertesi sabah bankalar açılınca dolar alana kadar kur 13 olabiliyor. Dolayısıyla yine zarar yine zarar. Emin ol arkada hesaplayacağın düşüneceğin o kadar fazla şey var ki bunları deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Fırsatçılarda var mı var her zaman var. Ama emin ol esnafda büyük firmalarda bu kadar hareketli bir döviz istemiyor. Yüksek döviz satışı azaltır. Ama hareketli döviz kur'u satışı bıçak gibi keser..peki kur düşünce dolar bazında kârı fazla olmuyor mu düşürsün o zaman
bir de tr deki satıcıların hepsi stokçu kimsenin dolar 15 18 den yurtdışından ürün getirmedigini düşünüyorum
ornegin bugün yasadığım olay 4.5kya series s alacaktim dolar 1 TL arttı diye hemen 5kya çektiler gecen ay dolar 11 tlyken 3.5k TL idi fiyatı yani günümüz kurla aynı olması lazım
bunların hepsi dolar bi kere 18e fırladı diye oldu fırsatçı millet var
4-5 yıllık bir stok diye bir şey hiç bir üründe yok. Ayrıca isterse 50 sene önce almış ol. O ürünü dolar olarak aldıysan yani 50 dolara aldıysan o ürünü 60 dolara satman lazım ki kar edesin.Fiyatları aynı oranda ya da hiç arttırmayan enayi yani?
Ek olarak, dolar düşünce fiyatlar neden inmiyor?
Peki ya 4-5 yıl önce alınan ve artık döviz kuruyla alakası kalmamış ürünler neden pahalanıyor?
Dolar daha önce de artıyordu ama fiyatlar bu kadar oynak değildi, neden o zaman yapmadılar da şimdi zıt pırt değiştiriyorlar?
Anlattığın şeyler fiyatların yükselmesinin "sözde" sebebi, asıl sebep fırsatçılık.
Hocam düz mantık düşünün 15 Kasım dolar 13 tlyken 3.5k olan bi ürün şuan dolar 13 TL iken 5k da satması haksızlık degil miFırsatçılar kesinlikle var dostum buna diyecek hiçbir şey yok katılıyorum. Kur düştüğünde aslında kar'ı fazla olmuyor. Aksine TL bazında zarar etmiş oluyor. Sadece dolar bazında karlılığını korumuş olur. Emin ol hiçbir firma bu kadar hareketli kur'u istemiyor. Pazaryerlerinde binlerce satıcı satışı durdurdu bir sürü batan firma var. Çünkü pazaryerleri de ödemeleri geç yapıyor TL ödemeyi alana kadar kur değişiyorda değişiyor tutana aşk olsun. Takdir edersin ki bu kadar hareketli kur varken sende olsan fiyatlarını bir kısım yüksek tutmaya çalışırsın. Çünkü paranı alana veya dolara çevirene kadar her şey olabilir. Sabah 12 kur a göre fiyatladığın şey akşam kredi kartı çekimleri hesabına geçip ertesi sabah bankalar açılınca dolar alana kadar kur 13 olabiliyor. Dolayısıyla yine zarar yine zarar. Emin ol arkada hesaplayacağın düşüneceğin o kadar fazla şey var ki bunları deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Fırsatçılarda var mı var her zaman var. Ama emin ol esnafda büyük firmalarda bu kadar hareketli bir döviz istemiyor. Yüksek döviz satışı azaltır. Ama hareketli döviz kur'u satışı bıçak gibi keser..
Dostum fırsatçılar konusunda katılıyorum. Her zaman vardılar hala daha varlarHocam düz mantık düşünün 15 Kasım dolar 13 tlyken 3.5k olan bi ürün şuan dolar 13 TL iken 5k da satması haksızlık degil mi
Sorularımın hepsine cevap vermedin ama olsun, evet işin içinde tonla ekonomik durum var ama fırsatçılar için bunlar sebep değil bahane.4-5 yıllık bir stok diye bir şey hiç bir üründe yok. Ayrıca isterse 50 sene önce almış ol. O ürünü dolar olarak aldıysan yani 50 dolara aldıysan o ürünü 60 dolara satman lazım ki kar edesin.TL ile alakalı hiç bir şey demedim dikkat ettiysen. Hangi para birimi ile aldıysan o para birimi üzerinden karlılığını ölçmelisin.