Neler Yeni

Elektronikten Anlayan Arkadaşlar Bakabilir mi ?

grimlex

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,034
İsim
eren tezer
Arkadaşlar herkese iyi akşamlar.Köşede bozuk duran bi monitörüm vardı.Güç beslemesinde sıkıntı var.Sıkıldım bende bakayım dedim teste başladım kondansatörleri ölçtüm 1 adet bozuk buldum.Fakat resimdeki parçayıda test edicem sanırım schottky diyot deniliyormuş adına pek emin değilim.6 adet bacağı var.Ben bunu nasıl test edicem multimetre ile.Hangi bacağına propları değdirmem gerekiyor bilemedim.Bu işlerde acemiyim az çok bilgim var bunuda bilemedim yardımcı olursanız sevinirim.

Ekler

• IMG20220413233445.jpg
    IMG20220413233445.jpg
    2.6 MB · Hit: 86

Furkan Karagülle

80+ Platinum
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,023
İsim
Furkan Karagülle
İlgilendiği Kategoriler
Bilim ve Teknoloji
Instagram
_furkan.krgl_
Avometre ile ölçülebileceğini sanmıyorum. Kondansatörlerin arıza tespiti zaten kolay ama bunları ölçmek kolay değil. Baktınız çözüm olmuyor bu diyotu da değiştirirsiniz. Devre elemanları ucuz zaten.

grimlex

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,034
İsim
eren tezer
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Avometre ile ölçülebileceğini sanmıyorum. Kondansatörlerin arıza tespiti zaten kolay ama bunları ölçmek kolay değil. Baktınız çözüm olmuyor bu diyotu da değiştirirsiniz. Devre elemanları ucuz zaten.
internette baktımda aynısını bulamadım.Farklı olarak ne takabalirim bunun yerine ozaman
Mesaj otomatik birleştirildi:

Üstündeki seri nosunu yazıp sonuna datasheet yazarsan bulabilirsin.
https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/219322/POWERINT/TOP247Y.html

Ama ölçümü hangi bacaktan yapılır vs o konuda belki burada bilgi vardır.
baktımda bişey çıkmadı gibi ya

Furkan Karagülle

80+ Platinum
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,023
İsim
Furkan Karagülle
İlgilendiği Kategoriler
Bilim ve Teknoloji
Instagram
_furkan.krgl_
internette baktımda aynısını bulamadım.Farklı olarak ne takabalirim bunun yerine ozaman
Aynısını tedarik etmenizi öneririm. Aksi taktirde hiç açılmayabilir ya da kullanımda tekrar arıza verebilir. Eski elektronik eşyalarda vardır diye düşünüyorum. Bunların birçok modeli var ancak. İşiniz biraz zor gibi. :(

grimlex

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,034
İsim
eren tezer
Aynısını tedarik etmenizi öneririm. Aksi taktirde hiç açılmayabilir ya da kullanımda tekrar arıza verebilir. Eski elektronik eşyalarda vardır diye düşünüyorum. Bunların birçok modeli var ancak. İşiniz biraz zor gibi. :(
o zaman bi şekilde testini yapabilmemiz lazım

aynı tipte iki adet vardı onlar 3 bacaklı onları test ettim ama bu 6 bacak ilk defa gördüm bilmiyorum

Resimdeki şotki diyot değil. Şotki diyotun 3 tane bacağı bulunur ve altında aşağıdaki gibi içeri doğru iki ok bulunur.
1649884839042.png

Bu devre elemanı mosfet değil. Bu devre elemanı pwm sinyali üretiyor. 220v sonrasında ekstra düşük güçlü bir güç beslemesi ile çalışır bu devre elemanı.

Test etmek için öncelikle datasheet'ini bul o parçanın sonra hangi parça güç girişi hangi parça sinyalin seviyesini ayarlayan bacak hangisin toprak (yani eksi uç denir toprak denir. Bir çok ismi var ben toprak diyorum)

Bunları ne olduğunu anlarsan ölçebilirsin. Ve öncelikle kondansatörleri ne şekilde kontrol ettin bilmiyorum ama öncelikle üst tarafında şişiklik var mı yoksa delinmiş mi önce ona bak. Sonra devreden lehim ile sökerek sağlamlığını test et.

Açıkça söyleyeyim o gönderdiğin resimdeki parçanın sağlamlığını anlayabilebileceğini pek zannetmiyorum. Ama denersin yinede. Bir bölümü yanlış hatırlamıyorsam diyor veya mosfet giriş çıkışından oluşuyor diye biliyorum. Onu datasheet'e bakarak anlarsın artık.

Dirençler zaten ayrı bir konu. Onları eğer üzerinde bir yanık izi falan görüyorsan kontrol et. Onun dışında takılma.

Kısa devre varsa onları tespit et. Sonra devreden lehim makinası ile ayırarak tekrar ölç. Bunu bütün elemanları deneyerek bulman gerekebilir. Ama öncelikle kondansatörlerden başla derim ben.

grimlex

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,034
İsim
eren tezer
Resimdeki şotki diyot değil. Şotki diyotun 3 tane bacağı bulunur ve altında aşağıdaki gibi içeri doğru iki ok bulunur.
Alıntıyı görüntüle
Bu devre elemanı mosfet değil. Bu devre elemanı pwm sinyali üretiyor. 220v sonrasında ekstra düşük güçlü bir güç beslemesi ile çalışır bu devre elemanı.

Test etmek için öncelikle datasheet'ini bul o parçanın sonra hangi parça güç girişi hangi parça sinyalin seviyesini ayarlayan bacak hangisin toprak (yani eksi uç denir toprak denir. Bir çok ismi var ben toprak diyorum)

Bunları ne olduğunu anlarsan ölçebilirsin. Ve öncelikle kondansatörleri ne şekilde kontrol ettin bilmiyorum ama öncelikle üst tarafında şişiklik var mı yoksa delinmiş mi önce ona bak. Sonra devreden lehim ile sökerek sağlamlığını test et.

Açıkça söyleyeyim o gönderdiğin resimdeki parçanın sağlamlığını anlayabilebileceğini pek zannetmiyorum. Ama denersin yinede. Bir bölümü yanlış hatırlamıyorsam diyor veya mosfet giriş çıkışından oluşuyor diye biliyorum. Onu datasheet'e bakarak anlarsın artık.

Dirençler zaten ayrı bir konu. Onları eğer üzerinde bir yanık izi falan görüyorsan kontrol et. Onun dışında takılma.

Kısa devre varsa onları tespit et. Sonra devreden lehim makinası ile ayırarak tekrar ölç. Bunu bütün elemanları deneyerek bulman gerekebilir. Ama öncelikle kondansatörlerden başla derim ben.
Kondansatörleri test etmek için devreden ayırmak şart mıdır.Attığınız videodaki arkadaşın dediği gibi yaptım test ama o da demişti sanırım dışarıda test edin diye.Ben devre üstünde test ettim bu adını yanlış söylediğim sizin pwm dediğiniz parçanın önünde bulunan kondansatörde sıkıntı vardı bir tek onu söktüm.Siparişini vericem ama başka yerde sıkıntı var mıdır diye arıyorum hala.Gözle görünür hiçbir sıkıntı yok hiçbir parçanın üstünde

Alıntıyı görüntüle

Ekler

• IMG20220414003852.jpg
    IMG20220414003852.jpg
    2.9 MB · Hit: 22
Zener diyotları ölçtün mü?

Bu arada kondansatör patladıysa ya eskidiğinden yada başka sebepten patlamıştır. O parçanın güç besleme devresini tespit et ve kaç v verdiğine bak. Eğer parçanın normal değerlerinden fazlaysa oradaki dirençler de veya kondansatörler de bir sorun olabilir. Şu dedijlerim baya karışık kısımlar. Sadece o besleme kısmını bul ve diyot olsun direnç olsun ölçmeni istiyorum. Hatta güç besleme devresini test etmenizde istiyorum.

grimlex

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,034
İsim
eren tezer
Zener diyorlardı ölçtün mü?
ölçmedim hemen ölçüyorum

Zener diyotları ölçtün mü?

Bu arada kondansatör patladıysa ya eskidiğinden yada başka sebepten patlamıştır. O parçanın güç besleme devresini tespit et ve kaç v verdiğine bak. Eğer parçanın normal değerlerinden fazlaysa oradaki dirençler de veya kondansatörler de bir sorun olabilir. Şu dedijlerim baya karışık kısımlar. Sadece o besleme kısmını bul ve diyot olsun direnç olsun ölçmeni istiyorum. Hatta güç besleme devresini test etmenizde istiyorum.
ölçümleri yaptım iki adet zener diyotun iki tarafındanda değer okuyor bunlar bozuk sanırım

Son düzenleme:
Zener diyot üzerinden başka bir kondansatör aracılığıyla elektrik geçiyorsa okunması normal olma ihtimali var.

Ama devreden çıkartarak ölçtüysen bozuktur.

grimlex

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,034
İsim
eren tezer
Zener diyot üzerinden başka bir kondansatör aracılığıyla elektrik geçiyorsa okunması normal olma ihtimali var.

çıkartmadım o zaman çıkartarak ölçerim yarın kesin sonuç için

Zener diyotla kondansatör bacağı lehimleri birleşik bu doğru bir şeymi yoksa yanlış mı

Ekler

• IMG_20220414_010517.jpg
    IMG_20220414_010517.jpg
    54.5 KB · Hit: 17
Son düzenleme:
Yok hatalı bir şey değil. Aslında oralar zaten birbirlerine PCB üzerinden bağlılar. Sadece lehimlenirken havuz gibi bir yerde lehimlendikleri için lehim birbirlerine bulaşabiliyor. Açıkçası bu bir sorun değil. Ama kondansatör bacağından lehimlendiyse belki akım orayı ısıtmadan iletilsin diye olabilir diyeceğim zener ucunda bu gereksiz olur. O yüzden çok takma kafayı oraya. O sorun olmayacak bir şey.

Top Bottom