Neler Yeni

Evrende herşeyin rastgele olması

ghnn

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
274
İsim
Gökhan
Şu 500-1000 parçalık model uçaklar var ya, o parçaları al ve bir kutunun içine koy. Parçalar evrenin yapıtaşları olan elementleri temsil ediyor. Sonra bu kutuyu sallamaya başla. Sallayarak da evrenin kaotikliğini simule ediyoruz. İster 1 yıl ister 100 yıl salla. Kutuyu açtığında uçak yapılmış olarak çıkarsa sen haklısın. Veya rastgele tuşlara basarak Yüzüklerin Efendisi yazın. Biri çıksın ve tesadüflerle ultra kompleks bir şeyin oluşabileceğini kanıtlasın. Hodri meydan 👍
bu zaten uzun süredir araştırılmış ve bir çok deney yapılmış bir argüman. buraya tartışmaya gelmedim ama bu yorumunu görünce de dayanamadım. benim en çok aklıma yatan deneyin linkini aşağıya bırakıyorum. ayrıca ben lisedeyken bunu fizik dersinde işledik.

Xenovian

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
181
İsim
M.Rüzgar Özen
Öhm...
Hiçlikten kendine tutunacak bir dal bulmaya çalışan zavallı bir ateist görüyorum :D Daha ilk cümlenden patlıyorsun ancak farkında değilsin. Büyük patlama diyip geçiyorsun. Ortada hiçbir şey yokken, onu tetikleyecek bir üst zat yoksa patlama nasıl gerçekleşebilir :D Gerçekleşemez. Diğer cümlelerine değinmeye gerek dahi yok. Görmek isteyen görür. Sen istemiyorsun.

TahinPekmez

80+ Silver
Büyük patlamadan beri evrende devamlı rastgelelik hakim. Gazlar kütleçekimi ile yıldızları oluşturuyor, yıldız patlamaları yeni yıldızları ve yıldızların etrafındaki gezegenleri oluşturuyor. Ve bu gezegenlerden bazıları yıldızı ile arasındaki olan mesafesi ve atmosferi sebebiyle yaşanılabilir halde oluyor. Moleküllerin birleşmesi sonucu canlı hücre meydana geliyor ve milyarlarca yıl içinde bu canlılık evrimsel sürece maruz kalıyor. Ve bu evrimsel süreçte sadece hayatta kalmayı başarabilen türler evrimleşmeye devam edebiliyor, gerisi yok olup gidiyor. Mesela geçmişten günümüze var olmuş türlerin %99'undan fazlasının nesli tükenmiş durumda. Ayrıca dünyanın 4.5 milyar yıllık koca geçmişinde neden homo cinsi sadece son 300 bin yıldır var ve neden ibrahimi dinler sadece son 1000 ila 3000 yıldır hayatımızda? Neden bundan 250 milyon yıl önce insanlar yerine dinozorlar vardı ve 160 milyon yıl boyunca dünyaya hükmettiler? Herşeyden önce eğer bu dünya insanların sınavı ise dinozorlar niye evrimleşti ve insanlar asteroitlerden sonra hasbelkader hayatta kalıp evrimleşip dünyanın varlığından 4+ milyar sonra günümüze geldi? Yani demem o ki, biz sadece evrimsel süreçte beynini kullanarak hayatta kalabildığı için beyni olması gerekenden daha fazla gelişen, bu sebeple EQ'su (ensefalizasyon katsayısı) diğer türlere göre daha yüksek olan sıradan türleriz. Bu durum bizi bir "tanrıya ait" yapmıyor. Ve evrende her şey rastgele işliyor. Dışarıdan hiçbir gücün müdahalesi yok ve bu durum bana çok fazla şey anlatıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Screenshot_20250122_022131_Google.jpg

ekrem imaro

80+ Bronze

Cerade

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
101
İsim
Serdar Akyaka
Sen evrenin bir kutu içerisinde parçalarla birlikte sallandığını ve bu şekilde ultra kompleks bir sonuç çıkardığını mı zannediyorsun? :D Evrende yasalar var ve bu yasaların neden bu şekilde oluştuğuna dair birçok sağlam bilimsel hipotez var. Evrendeki kanunlar çerçevesinde şuan bulunduğumuz evrene sahip olmak kadar normal başka bir şey yok. Ayrıca evet evren kaotik ama konunun içerisinde evrenin kaotikliğinden 1 kere bile bahsetmedim. Konunun ilk 5 cümlesini bile okumamışsın. :D Ah şu müslümanlar okumaktan nefret ediyorlar ama her şeyi en çok kendileri biliyorlar..

Kutu örneği olayın basitleştirilmiş hali. Yoksa evrenin 1000 parçalık model uçakla kıyaslanamayacak derecede daha kompleks olduğu bir gerçek. Yani bir kutunun içindeki parçaların bile kendiliğinden birleşmesi mümkün değilken evren için bunu iddia etmek çok saçma. Yasalar diyorsun da yasaları kim koydu? Ateistler sadece olayların nasıl olduğunu açıklıyor, nedenini açıklayamıyor. En basitinden yemek yerken soluk borumuz kapanıyor. Kapanmasa boğulurduk. Siz sadece öyle olmasa zaten var olamazdık, evrim böyle buyurdu deyip geçiyorsunuz. Kardeşim iyi de niye her şey bu canlılığın var olabileceği şekilde gelişiyor? Ortada haşaa bir yaratıcı yoksa bizim var olmamamız, her tarafından bug çıkan bir evren olması gerekirdi. Nasıl oluyorsa her şey hayatı mümkün kılacak şekilde gelişiyor. Matematik ortada. Trilyonlarca tesadüfe inanmayı seçiyorsan sen bilirsin.

traviss

80+
adminlerin en korkuyla beklediği gün bugündü..
(BÖYLE DEDİM DİYE BENİ BANLAMAYIN HE)

yureksyz

80+ Silver
En İyi Cevap
3
kütle çekimi diye bir kuvvet yok.

penthaL

80+
Bu Kullanıcının Doğum Günü!
Kutu örneği olayın basitleştirilmiş hali. Yoksa evrenin 1000 parçalık model uçakla kıyaslanamayacak derecede daha kompleks olduğu bir gerçek. Yani bir kutunun içindeki parçaların bile kendiliğinden birleşmesi mümkün değilken evren için bunu iddia etmek çok saçma. Yasalar diyorsun da yasaları kim koydu? Ateistler sadece olayların nasıl olduğunu açıklıyor, nedenini açıklayamıyor. En basitinden yemek yerken soluk borumuz kapanıyor. Kapanmasa boğulurduk. Siz sadece öyle olmasa zaten var olamazdık, evrim böyle buyurdu deyip geçiyorsunuz. Kardeşim iyi de niye her şey bu canlılığın var olabileceği şekilde gelişiyor? Ortada haşaa bir yaratıcı yoksa bizim var olmamamız, her tarafından bug çıkan bir evren olması gerekirdi. Nasıl oluyorsa her şey hayatı mümkün kılacak şekilde gelişiyor. Matematik ortada. Trilyonlarca tesadüfe inanmayı seçiyorsan sen bilirsin.
"Evrende yasalar var ve bu yasaların neden bu şekilde oluştuğuna dair birçok sağlam bilimsel hipotez var." Bu cümle, yazdığım mesajın 2. cümlesi. Ve sen cevapladığın mesajın İKİNCİ CÜMLESİNİ dahi okumuyorsun. Bu ne tür bir cehalettir? Bu ne tür bir okuma nefretidir? Hala ezbere konuşmaya devam ediyorsun. Evren milyarlarca yıl süreden sonra şuanki kompleks haline kavuştu. Evrenin 13 milyar yıl önce gaz bulutlarından ibaret olduğunu dahi bilmiyorsun. Evrenin yasaları evrenin bugüne gelmesini sağladı ve evrenin yasalarının neden bu şekilde olduğunu açıklayan çok fazla bilimsel hipotez var. Okumayacağını bildiğim halde yazıyorum. Evrimin kör bir süreç olduğunu ve avantaj sağlayan özelliklerin hayatta kaldığını, ve dezavantajlı olanların zamanla yok olduğunu ve 4.5 milyar yıl sonunda dünyadaki canlıların günümüzdeki hale kavuştuğunu bile bilmiyorsun. Yazık, cidden çok yazık. Bu ülkede bu insanlarla felsefe yapmanın MÜMKÜNATI yok.

Dahası  
Reaksiyon skoru
6
İsim
Ultimatom
Öncelikle fikrimi belirteyim rastgele oluyor dediğiniz olayların bir düzeni var örneğin basite indirgersek füzyon tepkimeleri yani yıldız oluşumu belirli sıcaklık basınç altında yıldız merkezinde çöküntü olduğu zaman çekirdekteki kinetik enerji artıyor ve denge için füzyon Gerçekleşiyor,tepkime olasılık hesabıyla tahmin edilebiliyor diye biliyorum.
Konu dışı
İki taraf içinde konuşuyorum;Tartışmayı açmışsınız ama sadece birbirinize hakaret ediyorsunuz felsefe konuşmak istiyorsanız önce birbirinize saygı duyun.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,059,274
Üyeler
168,274
Son üye
ramazansal
Top Bottom