Neler Yeni

Fanlardaki Kanat Sayısı

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,301
İsim
C Ş
Kaç kanatlı fan daha iyi bir soğutma sağlar, kanat tasarımı nasıl olmalıdır, kanat arttıkça performans her zaman artar mı? Optimum hava akışı için kanat yapısı ve sayısı ne olmalıdır?

ARTIK FAN DEĞİLİM

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,278
İsim
Bilal Tepe
Kaç kanatlı fan daha iyi bir soğutma sağlar, kanat tasarımı nasıl olmalıdır, kanat arttıkça performans her zaman artar mı? Optimum hava akışı için kanat yapısı ve sayısı ne olmalıdır?
Kanat arttıkça performans artması doğrusal orantı değil önemli olan kanat yapısı noctua fanlar kanat sayısı az ama büyük titreşim az ses az ama 7 9 kanatlı fanlarin bazıları kanat yapsiindan dolayı hem CFM az üretiyor hemde titreşim yapıyor yüksek devirde

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,301
İsim
C Ş
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Kanat arttıkça performans artması doğrusal orantı değil önemli olan kanat yapısı noctua fanlar kanat sayısı az ama büyük titreşim az ses az ama 7 9 kanatlı fanlarin bazıları kanat yapsiindan dolayı hem CFM az üretiyor hemde titreşim yapıyor yüksek devirde
Evet noctua fanı ben de gördüm. 7 kanatlı ve 45° eğimli kanat yapısına sahip. Kanatlar çok uzun değil kısa da değil. Optimum bu mudur acaba?

AirLife

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,289
İsim
Yunus Şahin
Evet noctua fanı ben de gördüm. 7 kanatlı ve 45° eğimli kanat yapısına sahip. Kanatlar çok uzun değil kısa da değil. Optimum bu mudur acaba?

Öyle diyemeyiz. Bu mühendislik bir olay daha çok. Akasa Viper'ler mesela. Şu an kullanıyorum. 14cm'lik modeli. 109 CFM. Noctua ile bir benzerliği yok fan yapraklarının. Artık hangi mühendis fan yapraklarını, içindeki motoru güzel o karar verir. :D

Ama şu anlık Noctua, Akasa Viper, Arctic, Bequiet vs gibi modeller fan konusunda popüler markalar.

• Beğen
Reaksiyonlar: ca.s

milenix

80+ Gold
O tamamen mühendisliğe bağlı. Fan sayısı, eğimi vb. şeylere değilde cfm, db vb. değerleri bakmak gerekir.

• Beğen

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,301
İsim
C Ş
Öyle diyemeyiz. Bu mühendislik bir olay daha çok. Akasa Viper'ler mesela. Şu an kullanıyorum. 14cm'lik modeli. 109 CFM. Noctua ile bir benzerliği yok fan yapraklarının. Artık hangi mühendis fan yapraklarını, içindeki motoru güzel o karar verir. :D

Ama şu anlık Noctua, Akasa Viper, Arctic, Bequiet vs gibi modeller fan konusunda popüler markalar.
O tamamen mühendisliğe bağlı. Fan sayısı, eğimi vb. şeylere değilde cfm, db vb. değerleri bakmak gerekir.
CFM kısmı fanın motor gücü ile alakalı biraz da. Burada CFM değerini en optimal yapacak fan ne olabilir acaba? Sanırım bu fandan fana değişir, şöyle ki: Eğer hava akışını fana dik şekilde yapmak istersek yaprakları da daha az açıyla yerleştirebiliriz. Aynı şekilde hava akışı fana paralel olsun istersek daha dik yapraklar kullanabiliriz. Fan yaprak sayısı kaç olmalı o halde. Mesela enerji üreten rüzgar güllerinde 3 oluyor o 3 optimum olduğu için öyle yapılıyormuş. Fanda durum nedir acaba?

ARTIK FAN DEĞİLİM

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,278
İsim
Bilal Tepe
Bence evet de önemli etken fan yaprak tasarimi

• Beğen

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,301
İsim
C Ş
Bence evet de önemli etken fan yaprak tasarimi
Tasarıma göre hava yönü değişiyor galiba. Mesela masaüstü fanlarında havayı fana dik şekilde atmak isteriz o yüzden yapraklar daha eğimli. Notebook fanlarında ise fanlar notebooka paralel olurlar o yüzden havayı yandan atmak için yaprakları daha dik yaparlar.

AirLife

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,289
İsim
Yunus Şahin
CFM kısmı fanın motor gücü ile alakalı biraz da. Burada CFM değerini en optimal yapacak fan ne olabilir acaba? Sanırım bu fandan fana değişir, şöyle ki: Eğer hava akışını fana dik şekilde yapmak istersek yaprakları da daha az açıyla yerleştirebiliriz. Aynı şekilde hava akışı fana paralel olsun istersek daha dik yapraklar kullanabiliriz. Fan yaprak sayısı kaç olmalı o halde. Mesela enerji üreten rüzgar güllerinde 3 oluyor o 3 optimum olduğu için öyle yapılıyormuş. Fanda durum nedir acaba?

Maliyettir. Bir marka uğraşmayıp düz, eğimli fan yapıp üretimini de kolay şekilde hallettiği için uygun fiyata sürer. Ses, hava akımı vs düşük olabilir. Ama saydığım markalar test yapar, nasıl şekilde olacağına karar verir bunda da üretimi zorlaştırıp maliyeti arttır. Bendeki Akasa'ların fan yapraklarının orta kısmında eğim var. Bu da hem maliyeti hem de kaliteyi arttır.

Bildiğimden değil. Sadece bana bu şekilde mantıklı geliyor.

• Beğen

milenix

80+ Gold
Hocam bu tür ayrıntılara takılmadan direkt performansına bakmak daha doğru.
nf_a12x25_244.jpg

Noctua NF-A12 22.6 dB ses, 102.1 m3/h hava akışı ve 2.32 mm H2O statik basınç.
123c338f-a2c2-448c-92f4-acd79b5d39a7.__CR0,0,800,800_PT0_SX300_V1___.jpg

Artic P12 24 dB ses, 95.7 m3/h hava akışı ve 2.20 mm H2O statik basınç.
akfn059_8.jpg

Akasa Viper 12 28.9 dB ses, 141.75 m3/h hava akışı, 2.98 mm H2O statik basınç.

Bu örnekler daha da çoğaltılabilir.

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,301
İsim
C Ş
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Performansı da etkileyen bu etkenler değil mi ama? Bakın en basitinden üstteki fanların birinin göbeği büyük birinin daha küçük belki bu bile performansa etki ediyordur.
(Çok güzel fanlar bu arada. Masaüstüm yok ama alıp şöyle bir döndürüp izleyesim geldi. 😃)

emir147

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
673
İsim
Emir Acar
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Arctic ve Akasa son zamanlarda çok zam yemiş muadil olarak önerebileceğin fan var mı?

ARTIK FAN DEĞİLİM

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,278
İsim
Bilal Tepe
Tasarıma göre hava yönü değişiyor galiba. Mesela masaüstü fanlarında havayı fana dik şekilde atmak isteriz o yüzden yapraklar daha eğimli. Notebook fanlarında ise fanlar notebooka paralel olurlar o yüzden havayı yandan atmak için yaprakları daha dik yaparlar.
Aynen öyle laptop fanları alttan alıp içerdeki hava çıkışına gönderecek şekilde hafif eğimli tasarlanır içerde dolaşır fan ama kasa fanı içeri alır egzos fani da içeri atar fani içerde dolastirmaz dik şekilde gelip dik şekilde çıkar
Mesaj otomatik birleştirildi:

Cfmi etkileyen motor ama eğer fan yaprak tasarimi iyi değilse 80 cfm de fan berbat ses çıkarıp yüksek devirde kasayı hatta masayı titreten fan gördüm bir fan 1300 devirde 70cfm.verebiliyo iken x markasının x ürünü 1700 devirde 65 cfm.anca verebildiğini gördüm ben fanda önemli olan düşük devir hızda yüksek CFM vermesi çünkü yüksek devirde hem titrer hemde çok ses çıkarır
Mesaj otomatik birleştirildi:

Performansı da etkileyen bu etkenler değil mi ama? Bakın en basitinden üstteki fanların birinin göbeği büyük birinin daha küçük belki bu bile performansa etki ediyordur.
(Çok güzel fanlar bu arada. Masaüstüm yok ama alıp şöyle bir döndürüp izleyesim geldi. 😃)
Fanları zamanında çok araştırdım biraz bilgim var istediğin soruyu sorabilirsin ( ünlü firmalar çoğu zaman fanin yaprak çapını büyütüp 6 7 yaprak koyuyor diğer x firmaları 9 yaprak koyuyo fan tasarımın eğimsel kalıbı ve fanin hava akış ve atış şekli de önemli büyük çap fan daha çok hava alır ayrıca 14cm fanlar 12cm e göre daha az titrer daha düşük devirde daha yüksek CFM üretir fan çapı yani 12 14 16 20cm dediğimiz olay artarsa CFM de artar lian li 20cm fan 800 devirde 85 CFM verebiliyodu :)

Son düzenleme:
  • Muhteşem
Top Bottom