Neler Yeni

Frisby G8520qm PAN inceleme ( ALINTI )

oguzhnsrmn

80+ Gold
Katılım
22 Eylül 2020
Mesajlar
8,812
En İyi Cevap
8
Arkadaşlar inceleme bana ait değil sadece bu klavyeyi alma çöp alma diyenler için internette bulduğum bir inceleme! https://forum.donanimhaber.com/en-u...y-pan-g8520qm-kullanici-incelemesi--139664144
Ben aldıktan sonra incelemesini yapacağım.



Merhabalar herkese,
Bu satırları şuan incelemesini okumak üzere olduğunuz Frisby 'Pan' G8520QM klavye ile yazmaktayım.
İnceleme yazısı biraz uzun olabilir, çünkü yazması çok keyifli bir klavye.

Bu klavye şuan google üzerinde bulabildiğim en ucuz "gerçek" mekanik klavye olma özelliğini taşıyor.
Burada yarı mekanik klavyeleri, "mekanik hisli" klavyeleri, hybrid switchli klavyeleri, yurtdışından ürün getirme gibi yöntemleri bir kenara ayırdım, tamamen mekanik en ucuz mekanik klavye arayışlarına giriştim ve Frisby G8520QM ile karşılaştım.
Öncelikle marka hakkında olumsuz yorumlar mevcut, haksızlar da diyemem özellikle fareleri çok dandik oluyor.
Ancak şuan bu incelemeyi yazdığım bilgisayarda dinlediğim müzik 2007'den beri aktif kullanmakta olduğum Frisby FS-5015 ses sisteminden gelmekte. Bir kere bile içini açıp tamir etme ihtiyacı duymadım.
Yani burada marka ön yargısını bir kenara bırakmak gerekli, Frisby benim aklıma ses sistemimden dolayı ucuz ama güzel ürünler üreten bir firma olarak anılmakta, güven gayet göreceli bir kavram...

Klavye 230 lira civarında bir fiyat bandına sahip, fiyatta 10 lira kadar daha yukarıya çıkarsanız Gamepower'ın, Inca'nın mekanik klavyelerine denk geleceksiniz.
Bu ürünler de Frisby G8520QM'e dış görünüş olarak çok benzemekteler, büyük ihtimalle üretici firmalar aynıdır, belki karşıdaki bakkalın karşısındaki fabrikada üretilmektedir.
Fakat diğerlerini kullanmadığım için sizlere ne yazık ki detaylı bir karşılaştırma yapamayacağım.


bc0b6b2b1d99d33b7f089443374d6b0b.jpg


Kutu içeriği:

Ürün 170 (ARTIK 230 HALA EN UCUZ) liralık fiyatlandırmasına rağmen şık bir kutuda gelmekte, Frisby bu konuda kendini geliştirmiş ve kutu sanki ucuz bir ürüne ait değilmiş gibi duruyor.
Kutunun üzerinde Blue Switch ibaresi ve renklerin ayarlanabilirliği dışında pek bir bilgi verilmemekte.
Ayrıca Frisby logo değişikliğine gittiğini düşünüyorum, en azından oyunculara yönelik ürünlerinde böyle bir karara varmış olabilir.
Ortasından kırılmış iki adet F harfinin birbirine geçmesiyle bir altıgen oluşturulmuş, fena durmuyor.

4bc5c4377564aa90fe362b280d78b046.jpg


Kutunun içini açtığımda ise orta-üst kullanıcıları hedefleyen son klavyem G105'deki kutu içeriğinden daha özenli bir paketleme görüyorum.
Ürünün iki kısmı süngerle desteklenmiş ve ürünün kendisi naylonumsu bir süngerle korunuyor gelmekte.
Kutuda ürün haricinde kullanım kılavuzunun ve garanti belgesinin tek bir yerde toplandığı kitapçık ve tuş sökme aparatı bulunmakta.
Belki marka tanınırlığı ve imajını daha üst seviyelere çekmek için diğer markaların yaptığı gibi sticker falan koyulabilirdi, sonuçta logoları göze hoş gelmekte.

cc9045238aa28cda9a7f01f5763e1ea1.jpg



Ve klavyemiz Frisby Pan G8520QM:

Ürün sade bir tasarıma sahip, yazı karakteri daha çok FPS oyunlarda görmüş olduğumuz yazı karakterlerine benzemekte.
Ancak burada Türkçe Q tuş dizilimine uyum sağlamak için özel tuşlar üretilmemiş, bunun yerine gerekli tuşların üzerine Türkçe karakterler işlenmiş ve yazı tipi Arial gibi duruyor.
Buradaki Türkçe Q harfler sticker gibi dandik değil ancak plastiğin içine de gömülmemiş durumda, parmağınızla tuşun üstünde gezdiğiniz zaman işlemeyi hissedebiliyorsunuz. Zamanla soyulabilir duruyorlar.
Bu fiyat seviyesinde aynı zamanda Türkçe Q olması hoş bir detay ancak açıkçası hoşuma gitmedi, üstelik tuşlarda bir değişikliğe gidilmediği için bazı tuşlarda shifte basarsak ne çıkacağı, alt'a basarsak ne çıkacağı belirtilirken bir de Türkçe Q için üstüne ayrı bir logo daha çakıldığı için bazı tuşlar arap saçına dönmüş durumda.
Eğer 10 parmak kullanmıyorsanız veya tuş kombinasyonları hakkında çok bilgi sahibi değilseniz zorluk çekebilirsiniz, anlaması gerçekten güç.

35777df4cded41749551239fbb785f97.jpg


Her bir satırda ayrı renkler bulunmakta ve bunlar değiştirilemiyor, yani ürünümüz RGB değil. Benim gözüme aynı fiyat seviyesindeki rakiplerinde de bir RGB ürün takılmadı, o yüzden bu fiyat seviyesinde normal diyebiliriz.
Üründe çıkarılabilir bir bilek dayaması mevcut, çok büyük değil ancak yine de iş görüyor. Burada işlemeli bir plastik tercih edilmiş ve şık duruyor, üzerindeki desenler kaplama değil plastiğin üzerine işlenilmiş.
Burada klavyenin benim takdirimi kazanan yanı ise örgülü kablosu oldu, kalınca bir örgülü kabloya sahip ve cırt cırtlı.
Boyut olarak ise sağında solunda gereksiz bir çıkıntı bulunmaması sebebiyle kompakt bir klavye gibi duruyor. Eğer laptop 17 inçlik bir laptop taşıma çantasına sahipseniz zorlanmadan taşıyabileceğinizi düşünüyorum.

2ec63479facf0cc081b798dc8f9c5939.jpg


Blue Switch:

Comsis sağolsun bu üründe hangi switch kullanıldığı hakkında hiçbir bilgi vermemiş bizlere, ancak ürün elime geçtiğinde öğrenebildim.
Üründe blue switch kullanılmakta, kendimi okumak için çok zorladım (gerçekten çok uğraştım) ancak K harfiyle başlaması dışında hiçbir şey okuyamadım.
Burada mekanik switch üretici firmaların geniş bir listesine baktığımda hem tasarım olarak hem karakteristik olarak benzer izler taşımaları yüzünden ben sanıyorum ki üründe KBT Blue switch kullanılmış.

Bu ürün benim kullandığım ilk mekanik klavye olduğu için Cherry MX switchlerle falan karşılaştırma yapmadan direkt olarak bana uyandırdığı hislerden bahsetmek istiyorum.
Tuşların basım mesafeleri uzun, yani çatır çatır yazmanıza izin veriyor. Bu mesafenin yaklaşık ilk %30'una geldiğinizde basım gerçekleşiyor ve ufak bir çıt sesi duyuyorsunuz.
Eğer test videosunu izlerseniz kayıtlara sanki çok kemikli bir sesi varmış gibi yansımış (üç farklı kayıt cihazıyla kayıt almama rağmen hepsi böyle kaydetmiş) ancak basım sesi çıtır çıtır olarak ifade edilebilir.
Yazması çok keyifli bir klavye, özellikle basım mesafesi mesafenin başlangıcında devreye girmesi sebebiyle yaklaşık yarım saatlik bir kullanım sonrasında belki de eski kullandığınız klavyeden daha hızlı bir yazma gerçekleştirebilirsiniz.
Yıllardır kullandığım G105 klavye ile 93 kelime/dakika sonucu elde etmişken bu klavyemle ilk denememde 87 kelime/dakika, ikinci denememde ise 98 kelime/dakika sonucunu elde ettim.
Bu bağlamda yazması keyifli bir klavye diyebilirim, mavi switchler güzel bir tecrübe kazandırıyor.

414a4fe274ee705b5d6dc0ba79b78df6.jpg


Işıklı mışıklı:

Aslında bu maddenin yeri burası değil ancak ışıkla ilgili olduğu için buraya yazmayı doğru buldum.
Klavyenin sağ üstünde NUM - SCR - CAPS - WINDOWS tuşlarının açık veya kapalı olduğunu belirtmek için ışıklar bulunuyor her klavyede olduğu gibi.
Ancak buradaki ışıklar çok ufak ve ışığı da çok zayıf. Bu yüzden eğer şifre giriş yapmak istediğiniz arayüzde caps lock açık olup olmadığını belirten bir arayüz yoksa caps lock açık olduğunu fark etmeden girmeye çalışabilirsiniz.
Bu üründe gördüğüm en bariz eksi noktaydı, ancak ucuz rakiplerine baktığımda onlarda da aynı veya benzer tip bir aydınlatmanın olduğunu gördüm.
Abi şu klavyeleri yaptıktan sonra kendiniz bir kullanmıyor musunuz bir kaç saat olsa dahi??

0830eeeb3c6291a6866aa13d9925bba6.jpg


Ürünün herhangi bir sürücüsü veya yazılımı bulunmamakta, tak-çalıştır olarak geliyor.
Üzerindeki ışıkların farklı modları var, kitapçığı buraya direkt koyacağım.
Ancak sanırım en çok kullanacağınız modlar FN+ INS / HOME / DEL / END / PG UP / PG DN tuşlarına ait kombinasyonlar. Bunlar ise kitapçıkta kestirilip atılmış ve uzunca anlatılmamış, burada açıklamak istiyorum.
FN + INS = Sabit ışık / Nabız (ağır ağır ışıkların yanıp sönmesi) / Kapalı
FN + Del = Su dalgası ve meksika dalgası diyebileceğim iki farklı dalga modu
FN + Home = Herhangi bir tuşa basmazsanız karanlık veya aydınlık iki farklı mod, bu modlarda bastığınız tuş suya atılmış bir taş gibi ışık dalgaları yapıyor veya tam tersini yapıyor.
Ayrıca bastığınız tuşun olduğu satırı aydınlatan bir mod ve sadece bastığınız tuşların yandığı bir mod mevcut.
FN + PG UP = Yılan oyunu tarzı tuşların çeşitli köşelerinden ışıklar klavye etrafında tur atıyor, bu kombinasyonu her yaptığınız sefer ışığın geldiği taraf değişiyor.
FN + PG DN = Rastgele tuşlar yanıp sönüyor, sanki klavyenin altından birisi yazı yazıyormuş tarzı bir görünüm vermekte.
İkinci modda ise ışıklar sağdan sola gelip ortada birleşmekte ve daha güçlü yanmakta.
Üçüncü modda ışıklar soldan sağa ve sağdan sola bir acil durum aracı tarzı git geller yapmakta.
Dördüncü modda sanki ışıklar yolda giden bir araçmışçasına sağdan sola soldan sağa kaymaktalar.
FN + END = Bu kombinasyon FN + 9 ve FN + 0 modlarına kendi modlarınızı oluşturmak için kayıt tuşu görevi görmekte. Öncelikle 9 veya 0 tuşundan birisine basıyorsunuz ardından FN + END yapıyorsunuz.
Bütün tuşlar sönüyor ve yanmasını istediğiniz tuşlara basıyorsunuz, kayıt işlemini tamamlamak için tekrar FN + END yaptığınızda işlem sonlanıyor.

Kaydettiğiniz profilleri silmek için FN + ESC tuşuna basmanız yeterli.

Yani ürün bize bolca oyuncak vermekte :)

Son görüşlerim:

Evet arkadaşlar klavyeyle iki gündür vakit geçiriyorum, forumda aktif olmam ve çok yazı yazan birisi olmam sebebiyle bu klavyede iki gündür bolca yazı yazmış bulunmaktayım.
Size bir fikir verebilecek tecrübeyi kazandığımı düşünüyorum.
Ürün kesinlikle 230 liralık fiyat etiketini hak etmekte, şuan ortalama bir membran klavye ile neredeyse aynı fiyatlara alınabildiği düşünülürse bence gayet cazip durmakta.
Genel malzeme kalitesi ve switchin kalitesi beklediğimin üstünde çıktı.
Ürün hakkında kullanım sürem arttıkça ve eğer gözüme başka bir sorun takılırsa eğer burayı güncelleyeceğim.
Eğer mekanik klavyelere çok para vermeyeyim, işimi gördüm yazması keyifli bir klavye olsun diyorsanız Frisby G8520QM'i alternatifleriniz arasında bulundurmanızı tavsiye ederim.
 
Top Bottom