Neler Yeni

Geçmişe gitmek geleceği değiştirir mi?

swindler

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
367
İsim
abdulkadir bayram
Kaç gündür aklımda bunu düşünşyorum internetten gördüğüm filmlerden izlediğim kadarıyla düşünüyorum detaylı bi araştırma yapmadım . Eğer geçmişe gidersek o andan sonrası geleceğimiz olur o yüzden de şimdiki zamanımızda geçmişimiz olur ve buda değişiklik yapılmamasını sağlar . Farklı fikirler görmek için de buraya yazdım
(bu arada geçmişe gidip gelmiyorsunuz orada kalıyorsunuz)
Hayır bu fikre bende uzun süreliğine kapılmıştım zaman yolculuğu şuan ortaya sürülen fikirlere göre mümkün değil fakat diyelimki mümkün o halde zaman yolculuğu ayrıca evrenler arası yolculuk yapmanı sağlayan bir alet olacaktır kendi oluşturduğun zaman çizginde yaşayacağın bir evrene gidersin ve arkanda bıraktığın zaman çizgisi de aynı şekilde işlemeye devam eder.(Tamamen öznel bir yazıydı)

• Beğen
Reaksiyonlar: Mtsn

eyupefe3

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,879
İsim
eyup efe
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları - İşlemci
Değiştirmesi gerekmiyormu şimdi ben geçmişe gidip sınavdaki sorunun cevabını farklı işaretledim diyelim gelecekte bu benim notumu değiştirmezmi ?
Dostum sen geçmişe gidince o geçmiş senin geleceğin olmuyor mu ? :)

Ömer_19

80+ Bronze
Geçmişe gidip sınavdaki sorunun cevabını farklı işaretlediğinde, oluşacak yeni gelecek daha önce soruyu farklı işaretlediğin gelecekten çok farklı bir akışa sahip olabilir. Sırf bu yanıt değişikliği yüzünden sınırsız sayıda olasılık üzerinden yeni gelecekler şekillenebilir.
Yani geleceği değiştirir

Mtsn

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
310
İsim
Mustafa tsn
Evet değiştirir.Hatta bir insanın seni görmesi bile.Aslinda her türlü şey.Bu da aslında imkansız yapar geçmişe gitmeyi.Cunku sen geçmişe gittiğin zaman ileriyi etkiliyorsun ve ilerde (geçmişin geleceğinde) belki de geçmişe gitmeyen halini yasayacaksin.
Biraz karışık evet.Şoyle bir senaryo kuralım:
Günün birinde yerde pusula gibi bir şey buldun.Bu şey de aslında bir zaman makinesiymiş.Sonra sen bunu kullanıp geçmişe gidiyorsun.
Yaşanabileceklerden bazıları:
SONSUZ OLASILIK VAR HA
1.Diyelim ki geçmişte annenizle babanızın tanıştığı yere gitmiş bulundunuz.Haydaaaa anneniz,babanız yerine size aşık oldu.ÇAT gelecek değişti,artık sen diye bir şey yok.E o zaman annen kime aşık olmuştu?Cevap bilinemez.Cunku geçmişe gidilemez.
2.Gecmise gittiniz ve zaman makinesini bulduğunuz yerin civarlarında geziniyorsunuz.Bir anda kapkaççı geldi ve çaldı.Haydaaa!E iyi de ilerde ben o zaman makinesini ağacın altında bulacaktım?Diyelim ki biz geçmişte kaldığımız için şu anda yaşadığımız zaman ile daha önceki zaman dilimi üst üste bindi.(27 Eylül 2022de buldun diyelim,20 Eylüle gittin ve kaybettin.Ama 27 Eylül'de senin o zaman makinesini ağacın altında bulman gerekirdi.E bulamadiysan geçmişe gitme durumun hiçbir zaman gerçekleşmedi.)
3.Gecmise gittiniz ama öldünüz.Haydaaaa!İyi de ben 27 Eylül'de yaşıyordum ve zaman makinesini bulmuştum?

Dediğim ve diğer denilebilecek durumların hepsinin sonu bir olaydan sonra kırılıyor.Yok oluyor.Bunun nedeni geçmişte yaşanan olayların geleceği etkilemesi.O kadar yazıdan sonra tek cümlelik cevap😀.Yani geçmişe gitmek mümkün olsa bile geçmişte kalmak mümkün değil.Gelecekte birileri geçmişe gittiyse bile biz zaten "değişmiş geleceği" yaşıyoruz zaten.Kimse zamanın değiştiğini hissedemez yani.

Geleceğe gitme zaten hiç olamaz.Yasanmamis bir şeyi yasayamazsiniz.Tek yolu simülasyon kurmak.Yapay zeka ile tüm dünyayı yapay bir zamana sokarsınız.Sanki gerçekmiş gibi.Ama bu da oyun gibi bir şey olur.Siz hayatınızı yaşamaya devam ederken telefonunuzdan uygulama falan açıp "yapay ben bugün ne yapıyor acaba?" diye zaman geçirmelik bir şey olur.Hayatimizi etkilemez yani.
Buda paralel evren teorisi kuvvetlendirir gibi ama geçmişe veya geleceğe gitmek imkansız olduğundan hepsi binevi
Çöpe gidiyor
Mesaj otomatik birleştirildi:

Farkları ile ilgili bir yazı okumuştum ama net bir cevap veremem

cLarq

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Geçmişe gidip geleceğine sadece yön verirsin

Satriani

80+ Bronze
Yani geleceği değiştirir
Teorik yaklaşımların şu an için sabit bi' sonuca varmamıza yeteceğini düşünmediğim için, buna kesin bir cevap veremiyoruz. Çünkü bu sınırsız olasılıklar içerisinde şekillenecek geleceğin daha önceden oluşturulmuş olması durumu gibi daha farklı bir derinliğe girersek, o zaman da ne yaparsan yap aynı noktaya gelebilirsin, belki sadece sağa döndüğün yer yerine sola dönersin fakat varış noktan yine aynı olur.

• Beğen

Alfha13

80+ Silver
Baya karışık bu durumda aynı yılı hayatında yaşamış oluyorsun videoyu tekrar oynatmak gibi ama geleceğe doğru gidersen değiştiremezsen herhangi bişeyi bu yüzden geri dönmüş olursun sanırsam
Geri dönmek çok karıştırıyor ama. Her zaman değiştirdiğinde şimdin ve haliyle geçmiş ve geleceğin de değişiyor.

• Beğen

Delusion

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
14
İsim
yusuf aktaş
Geçmişe gitmek olayı bence filmlerden dolayı yanlış ifade buluyor. İnsanların aklına bir makinaya binip bedenen gitmek geliyor ama geleceğe gitmek kavramı bir gün gerçekleşecekse bu bedenen değil geçmişin görüntüsünü elde etmek şeklinde olacağı düşüncesindeyim ve bu düşüncenin de kuantum fiziği sayesinde gelişeceğini varsayıyorum.

Satriani

80+ Bronze
Ayrıca bu konuda kişisel olarak şu düşünceyi de söyleyebilirim ki, mevcut şartlarda geçmişe gitme düşüncesi hangi değişkenlere bağlı olarak yapılacak, mesela şu anki kişi olarak mı? Ya da geçmişte belirli bir yerden o anki kişi olarak başlamak mı? Çünkü sistem içinde tüm mekanizmalar kaosa doğru ve belirli bozunum ya da değişimlerle ilerlediği için, şu anki sen, o zamanki sen olmuyorsun. Bu bağlamda o zamanki kişi olduğunda yaptığın seçimin yine o zamana ait ve aynı olması çok olası, fakat değişmiş biri olarak oraya gidip belirli müdahale ile farklı sonuç beklediğinde de çıkacak sorun; yaptığın seçimleri sen mi yaptın, yoksa sana alternatif olarak çizilen sınırsız sonlardan birini aslında seçmiş hissine kapılıp yine olması gereken sonuca mı gidiyorsun...

Mtsn

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
310
İsim
Mustafa tsn
Geçmişe gitmek olayı bence filmlerden dolayı yanlış ifade buluyor. İnsanların aklına bir makinaya binip bedenen gitmek geliyor ama geleceğe gitmek kavramı bir gün gerçekleşecekse bu bedenen değil geçmişin görüntüsünü elde etmek şeklinde olacağı düşüncesindeyim ve bu düşüncenin de kuantum fiziği sayesinde gelişeceğini varsayıyorum.
Fiziken gitmek imkansız ama beynin kontrol edilip hatasız şekilde geçmişi aktarması yapılabilir ama baya bi zamanı var bunun

Ayrıca bu konuda kişisel olarak şu düşünceyi de söyleyebilirim ki, mevcut şartlarda geçmişe gitme düşüncesi hangi değişkenlere bağlı olarak yapılacak, mesela şu anki kişi olarak mı? Ya da geçmişte belirli bir yerden o anki kişi olarak başlamak mı? Çünkü sistem içinde tüm mekanizmalar kaosa doğru ve belirli bozunum ya da değişimlerle ilerlediği için, şu anki sen, o zamanki sen olmuyorsun. Bu bağlamda o zamanki kişi olduğunda yaptığın seçimin yine o zamana ait ve aynı olması çok olası, fakat değişmiş biri olarak oraya gidip belirli müdahale ile farklı sonuç beklediğinde de çıkacak sorun; yaptığın seçimleri sen mi yaptın, yoksa sana alternatif olarak çizilen sınırsız sonlardan birini aslında seçmiş hissine kapılıp yine olması gereken sonuca mı gidiyorsun...
Bu konu dünyanın en ucu açık tartışma konusu olabilir neresinden tutarsan tut bir kısmı açıkta kalıyor bazı şeylere cevap veremiyorsun

Satriani

80+ Bronze
Fiziken gitmek imkansız ama beynin kontrol edilip hatasız şekilde geçmişi aktarması yapılabilir ama baya bi zamanı var bunun

Bu konu dünyanın en ucu açık tartışma konusu olabilir neresinden tutarsan tut bir kısmı açıkta kalıyor bazı şeylere cevap veremiyorsun
Bu yüzden aslında birisiyle (belirli idrak ve zeka seviyesi olan) uzun soluklu bir beyin fırtınası ve muhabbet istiyorsan, en baba konulardan. :D

• Beğen

Delusion

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
14
İsim
yusuf aktaş

"Fiziken" den kastınız bedenen ise evet imkansız ama fizik kuralları gereği diyorsanız bence imkansız değil.

Biyolojim iyi değildir ama yanlış hatırlamıyorsam beyin gereksiz bilgileri zaten depolamıyor diye biliyorum, depoluyor olsa dahi tek bir kişisinin geçmişini gün yüzüne çıkarmak geçmişe gitmek fikrince pek anlam ifade etmez.

Son düzenleme:

kırmızışarapp

80+ Silver
Geçmişe gitmeyi denemedi gelecekte veya herhangi bir tarihte geçmişe dönme olucak mı diye belirli bir günde bir mekanda bekledi ve süre geçtikten sonra gazetelere o saatte nerde olduğunu yayınladı ama kimsenin gelmediğini söyledi.

Hawking'in kendisi de 2009 yılında, zamanda yolculuk üzerine bir deney yapmıştı; 28 Haziran 2009 gününde, Cambridge Üniversitesi'nde gerçek bir parti düzenlemişti. Ancak davetiyeleri parti bittikten sonra dağıtıp gelecekten dönecekleri davet etmişti. Ünlü fizikçi, bu partinin zamanda yolculuğun mümkün olmadığının bir kanıtı olduğunu söylemişti. (Dış Haberler)

Kaynak : https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2018/05/12/hawking-icin-zaman-yolculugu-deneyi
EEEe belki dönemedilerr...

Top Bottom