louis bloom
80+ Silver
Dostlar Merhaba. Geçenlerde kardeşimin PC'sindeki GPU'unun sağ fanından motor gibi bir ses geliyor demiştim. Garantiden çıkmıştı termal macun değişiminden ötürü. Fan değişimi veyahut PC tamircisine götürmem önerilmişti. Sorunu hallettim ve forumda bu sorunu yaşayan diğer kişilere de katkısı olması adına açıyorum konuyu.
1. Ekran kartını kasadan söküyoruz. Soğutma bloğunu GPU'dan ayırıyoruz.
2. Soğutma bloğunun üzerinde kaç adet fanınız varsa, soğutma bloğundan çıkartıyorsunuz.
3. Çıkardığınız fanların bobin kapağını da çıkartıp hem fan yapraklarını hem de bobinin olduğu bölgeyi temizliyoruz.
4. Soğutma bloğunun aralarınıda temizliyoruz.
5. Bobinin kapaklarında bir etiket oluyor. Ben o etiketleri söktüm çünkü dönerken etikete alt kısmının değdiğini farkettim.
6. Termal macun yenilemesi ve ardından düzgünce monte edip anakartımıza tekrar takıyoruz.
(Ayrıca birçok AMD kartlarının hazır ayarlarında, gereksiz yüksek voltaj verildiğinden ötürü bu anlattıklarımın ardından UnderVolt işlemi de yapabilirsiniz.)
-Ek olarak stres testinde fanlar +3000 RPM de dönüyordu. DDU ile driverları silip, opsiyonel değil önerilen sürümü yükledim.
-Tüm bu işlemlerin sonucunda 5 dakikalık stres testinde aldığımız değerlerde: sıcaklıkta, RPM de ve asıl amacımız olan seste düşüş gördük.
-(3x120mm) egzoz fanı ekledik kasaya.
Öncekin halinde stres testi sonucu : 75° (Boşta: 45/47°)
Şu an stress testinde max 69 dereceyi gördü. Boşta ise 35 derece de çalışıyor. (RPM'in düşmesine rağmen.)
Sonuç olarak yüksek RPM de çalışan fan sesinden ve Sağ fandan gelen motor sesinden kurtulmuş olduk.
(İşlemleri gerçekleştirdiğimiz ekran kartı : MSI RX570 Armor 4GB GDDR5)
Umarım aynı sorunu yaşayan kardeşlerimize yardımcı olur.
1. Ekran kartını kasadan söküyoruz. Soğutma bloğunu GPU'dan ayırıyoruz.
2. Soğutma bloğunun üzerinde kaç adet fanınız varsa, soğutma bloğundan çıkartıyorsunuz.
3. Çıkardığınız fanların bobin kapağını da çıkartıp hem fan yapraklarını hem de bobinin olduğu bölgeyi temizliyoruz.
4. Soğutma bloğunun aralarınıda temizliyoruz.
5. Bobinin kapaklarında bir etiket oluyor. Ben o etiketleri söktüm çünkü dönerken etikete alt kısmının değdiğini farkettim.
6. Termal macun yenilemesi ve ardından düzgünce monte edip anakartımıza tekrar takıyoruz.
(Ayrıca birçok AMD kartlarının hazır ayarlarında, gereksiz yüksek voltaj verildiğinden ötürü bu anlattıklarımın ardından UnderVolt işlemi de yapabilirsiniz.)
-Ek olarak stres testinde fanlar +3000 RPM de dönüyordu. DDU ile driverları silip, opsiyonel değil önerilen sürümü yükledim.
-Tüm bu işlemlerin sonucunda 5 dakikalık stres testinde aldığımız değerlerde: sıcaklıkta, RPM de ve asıl amacımız olan seste düşüş gördük.
-(3x120mm) egzoz fanı ekledik kasaya.
Öncekin halinde stres testi sonucu : 75° (Boşta: 45/47°)
Şu an stress testinde max 69 dereceyi gördü. Boşta ise 35 derece de çalışıyor. (RPM'in düşmesine rağmen.)
Sonuç olarak yüksek RPM de çalışan fan sesinden ve Sağ fandan gelen motor sesinden kurtulmuş olduk.
(İşlemleri gerçekleştirdiğimiz ekran kartı : MSI RX570 Armor 4GB GDDR5)
Umarım aynı sorunu yaşayan kardeşlerimize yardımcı olur.