Haftalık çalışma süresinin 40 saate indirilmesi

Reaksiyon skoru
0
Merhabalar,
Ülkemizdeki haftalık 45 saatlik çalışma süresinin hiçbir faydasının olmadığı hatta zararının olduğunu aşikar. Bununla ilgili Cimere başvurmak istiyorum ancak bir kişinin isteğiyle çözülebilecek bir durum değil bu. İnsanların giderek yalnızlaştığı, sosyalleşemediği ve hükümetin de doğum oranlarından şikayet ettiği şu dönemde hepimizin talebiyle dikkate alınacağımızı umuyorum. Evet, ülkenin tek sorunu bu değil ancak bir yerden başlamak lazım. Aşağıdaki metni kopyalayıp Cimere gönderebilirsiniz. Gönderirken "Görüş/Öneri" kısmını işaretleyin. Kurum olarak da "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" seçin.
Birlik olup bir şeyler başarabileceğimizi umuyorum. Ayrıca whatsapp gruplarından veya sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız daha çok kişiye ulaşabiliriz.
---
Sayın Yetkili,

Ülkemizin demografik geleceği, toplumsal refahı ve ekonomik piyasaların canlılığı adına; 4857 Sayılı İş Kanunu’nda yer alan haftalık 45 saatlik çalışma süresinin, ücret kaybı olmaksızın 40 saate indirilmesi hususunda yasal düzenleme yapılmasını talep etmekteyim.

Mevcut 45 saatlik çalışma düzeni, ulaşım süreleriyle birleştiğinde vatandaşları "zaman fakiri" haline getirmekte; bu durum hem aile yapısını hem de piyasa ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Çalışma saatlerinin 40 saate düşürülmesi, devletimiz açısından 3 kritik kazanım sağlayacaktır:

1. Doğum Oranlarındaki Düşüş: Devletimizin de dikkat çektiği "düşen doğum oranları" ve "nüfusun yaşlanması" sorununun temelinde, çiftlerin çocuklarına ayıracak vakit bulamaması yatmaktadır. Ebeveynlere sağlanacak zaman, aile bağlarını güçlendirecek ve çocuk sahibi olma motivasyonunu artırarak nüfusun dinamizmini koruyacaktır.
  2. İç Tüketim ve Ekonomik Canlılık: Haftada sadece 1 gün dinlenebilen yorgun bireylerin tüketim alışkanlıkları zorunlu ihtiyaçlarla sınırlı kalmaktadır. Çalışma süresinin kısalmasıyla artacak serbest zaman; vatandaşların sokağa çıkmasını, sosyalleşmesini, turizm, yeme-içme, kültür-sanat ve perakende sektörlerinde harcama yapmasını teşvik edecektir. Ekonomik çarkların dönmesi sadece üretime değil, canlı bir iç tüketime ve hizmet sektörünün hareketliliğine de bağlıdır.
  3. Verimlilik Artışı: OECD verileri, uzun saatlerin değil, verimli saatlerin ekonomiye katkı sağladığını göstermektedir. Dinlenmiş ve sosyal hayatına vakit ayırabilmiş çalışanların odaklanma süresi artacak, iş kazaları ve sağlık harcamaları azalacaktır.
Vatandaşlarımızın hem sağlıklı birer ebeveyn olabilmeleri hem de ekonomiye tüketici olarak katkı sunabilmeleri için; çalışma saatlerinin gelişmiş ekonomiler seviyesi olan haftalık 40 saate indirilmesi yönünde gerekli mevzuat çalışmalarının yapılmasını, konunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gündemine alınmasını arz ederim.

• Üzgün
Reaksiyonlar: Yook
bu cimere şikayetle çözülücek bişey değil gibi

45 saat çalıştırsalar öp başına koy. 65 saat çalıştırıyo çoğu patron

Özel sektörde hiçbir şekilde çalışılmaz. Günde 16 saat çalıştığımı bilirim. Vardiyalı sistem insan ömrünü kısaltıyor. Genç kardeşlerim ne yapın ne edin köpek gibi kpss vs çalışın. Devlete girin. En kötü devlet işi en iyi özel sektörden iyidir. Hayat bana bunun faturasını ağır kesti.

1 milyon kişinin isteğiyle de çözülecek bir durum değil. Örneğin inşaat ve hizmet sektörü haftanın 6 günü çalışma üzerine kurulu. Zaten çalışmak için yaşayan eğitimsiz bir toplumda böyle bir sömürü düzenini yerleştirmek zor olmaz.

Geri