Neler Yeni

Hangi laptopu almalıyım? Satın almak istediğiniz laptopun özellikleri yeterli mi?

DoğuamaBatı

80+ Silver
Katılım
28 Mart 2020
Mesajlar
3,292
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,238
İsim
........
Ekran Boyutu:
Öncelikle kullanmak istediğiniz laptopun ekranına karar vermeniz gereklidir. Laptopunu devamlı yanında taşıyan biri küçük ekran boyutuna sahip modellerle ilgilenir, oyuncu veya grafik tasarımcılar geniş büyük ekran kullanmayı tercih ederler. Laptoplarda ortalama ekran 15.6 inc boyutuna sahiptir. Genellikle yanında taşıyanlar her fiyat aralığında ürün buldukları için tercih ederler.

Bellek (Ram):
Laptopun daha hızlı çalışmasını sağlar. Aynı anda bir çok programı kullanıyorsanız ramin yüksekliği hızı yükseltecektir. Oyun ve multimedia özelliklerine sahip laptoplarda en az 4GB kapasiteye sahip modelleri tercih etmelisiniz. İnternet ve ofis programları için 2GB ram yeterlidir. Notebooklarda ram kapasitesi yükselebilir, satın almış olduğunuz laptop modeline uygun olan rami satış ekibimizden öğrenebilirsiniz.

Sabit Disk:
Dizüstü bilgisayarın tüm program, resim, müzik, video, belgelerinin saklandığı depolama birimidir. Sabit diskler 320GB ile 2TB kapasite arasında değişir. Önemli verilerinizi yedeklemeniz gereklidir. Taşınabilir disk kullanrak yedek alabilir veya bulut hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

SSHD Disk:
Solid State Hybrid Drive;
SSD disklerinin pahalı olması SSHD diskin oluşumunu başlatmıştır. 500 GB bir SSHD'nin sadece 8 GB bölümü gerçek anlamda SSD'dir. Bu 8 GB az gibi gelebilir, fakat bu 8 GB alan hızlı BOOT yapma, sık sık kullanılan programları daha hızı açmakta kullanılır. Diğer bölümlerini ise standart HDD oluşturur. Yapılan testler sonucu SSD çok az bir fark ile daha hızlı olduğu tespit edilmiştir. fiyat ve performansın mükemmel birleşimi olan SSHD hem istediğiniz hıza yakın, hem de bütçenize zarar vermeyecektir.



Optik Sürücü:
Cd ve DVD oynatma ve kayıt etme özelliğine sahip dizüstü bilgisayarın en önemli parçasıdır. Multimedia ve oyun bilgisayarlarında full hd film ve internet içerikleri için Blu-Ray diskler geliştirilmiştir.


Bağlantılar:
Laptonuzu harici bağlantılarda kullanmak için gerekli portlar vardır. Klavye, mouse, mp3 çalar, yazıcı, kamera gibi aygıtları Usb portundan bağlarsınız. Ses ve görüntü aktarımı yapmak için kart okuyucu, vga, hdmı, kulaklık ve mikrofon portlarına ihtiyacınız vardır. Genellikle laptoplarda bu portlar bulunmaktadır.


İşletim Sistemi:
Microsoft'un yeni çıkarmış olduğu Windows 8 işletim sistemi bir çok modelde bulunmaktadır. Windows 8 işletim sistemli laptoplarda kurtarma cdsi ve ürün anahtarı yoktur. Bilgisayar diskinizde kurtarma programı yüklüdür. Freedos önceden yüklü veya başka bir şekilde temin edilen bir işletim sistemine sahip değildir. Aynı zamanda kurtarma ortamı da pakete dahil değildir. Bu notebook'un kullanılabilmesi için bir işletim sisteminin yüklenmesi gereklidir. Ayn zamanda sürücülerin marka sayfasından indirilerek kurulması gereklidir.


İşlemci:
Laptopların hızını ve gücünü belirleyen en önemli birimdir. Laptopunuzu kullanma amacınıza uygun olarak seçim yapmanız faydalıdır. İşlemci yongalarında karşımıza çıkan iki marka vardır. Amd ve Intel.. Her iki markanında performans testlerinde birbirini karşılayan modelleri vardır. Intel işlemciler daha yaygın ve bilinir durumdadır. Fakat bu Amd işlemcilerin kötü veya düşük performanslı olduğu anlamına gelmez.

Amd A8 dört çekirdekli işlemciler birden fazla işlem gücü ve yüksek multimedia kullanıcıları için idealdir. Amd E300 ve Athlon çift çekirdekli işlemciler ev, internet kullanımı için uygundur ve ucuz fiyatlara sahiptir. Intel işlemciler ev,internet,hafif uygulamalar için Celeron ve Pentium işlemcilere sahiptir. Uygun fiyatlı hızlı ve güçlü işlemci tercih edenler Intel Core i3 laptopları satın almaktadır. Oyun tutkunları ve multimedia kullanımı için Turbo Boost teknolojise sahip en popüler Core i5 ve Core i7 işlemci seçenekleri bulunur.

İşlemci Kıyaslama Tablosu:
İşlemci Kıyaslama Tablosu


Grafik Kartı:

Oyun ve tasarım programları için gereklidir. Gelişmiş özelliklere ve harici güce sahiptir. Oyun, tasarım, video veya fotoğraf çalışmaları için paylaşımsız grafik kartı olan modelleri tercih etmenizi tavsiye ederiz. Ekran kartı özelliği laptoplara daha sonr eklenecek bir parça olmadığından görüntü netliği, kesintisiz güce ihtiyacı olanların dikkat ettiği özelliktir. Genellikle 1GB ve üzeri belleğe sahiptir.


Grafik Kartı Kıyaslama Tablosu:
Ekran Kartı Kıyaslama Tablosu

İnternet ve Ofis Kullanımı
Sıklıkla internet, ofis programları kullanıyorsanız tüm işlemcileri kullanabilirsiniz. Bu kullanım için pahalı bir modeli seçmenize gerek yoktur.

Bütçe dostu işlemciye sahip bir notebook iki üç yıl sonra yavaşlayabilir. Bunu önlemek için gelişmiş işlemcileri seçmeniz faydalıdır.


Önerilen işlemci : Intel Atom, Celeron, Pentium veya Core i3

Eğlence ve Multimedia Amaçlı Kullanım
Photoshop veya diğer resim programlarını kullanıyorsanız işlemcinin orta seviyelerde olması gereklidir. Sürekli grafik çalışması yapmanız yüksek fiyatlı işlemcili laptoplardan almanızı gerektirmez.


Önerilen işlemci : 10.Nesil Intel Core i5, i7 veya i9

Profesyonel Kullanım Amaçlı
Laptopunuzda video düzenlemeleri yapabilirsiniz. Video dönüştürücü programlarda işlemcinin yüksek olması yeterlidir. Adobe Pro serisi yazılımları kullanıyorsanız işlemci tüm çekirdekleri kullanabilir, bundan dolayı dört çekirdek işlemcileri seçmelisiniz.


Önerilen işlemci : 10.Nesil Intel Core i7 veya i9

Gaming Kullanım Amaçlı
En düşük işlemcili laptoplarda Angry Birds veya Candy Crush gibi basit oyunları oynayabilirsiniz. Fakat Call of Duty, Battlefield gibi sürekli versiyon yükselten oyunları oynamak için yüksek çekirdekli ve performanslı işlemcileri seçmeniz kaçınılmazdır. İşlemcinin yüksek olması yanında ekran kartınızın da aynı performansda çalışması zorunludur.


Önerilen işlemci : 10.Nesil Intel Core i5, i7 veya i9
 
Top Bottom