Yardım I7 13700k Isı Problemi, Uv İçin Yardım

dowix1

80+
Reaksiyon skoru
3
Merhaba sevgiler, forumda yeniyim başlıkta belirttiğim üzere 13700K işlemciyi 360mm sıvı soğutma ile birlikte kullanıyorum. Aslında oyunlarda bu kadar ısı hissetmiyorum fakat OCCT testinde çok fazla ısındığını gördüm 30-45 dakika civarındaki testte 93 derece maksimum seviyesine ulaştı 89-90 derece sabit olarak ilerledi.

Yine 5300-5400MHz civarında çalışıp undervolt yapmak istiyorum ısı seviyelerini düşürmek için, BIOS üzerinden nasıl, hangi ayarları yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bir kaç video izledim fakat; videoların bazısında farklı ayarlar, diğerlerinde daha farklı ayarlar yapılıyor, bu yüzden de kafam karıştı. Kullandığım anakart markasında çekilmiş pek bir videoda göremedim genellikle MSI olduğu için arayüzler de farklı. (Ben ASUS Prime Z790-P WiFi marka modelli anakartı kullanıyorum).

Lütfen bu konu hakkında bana yardımcı olabilir misiniz? Değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Hocam öncelikle 13700K için OCCT’de gördüğünüz değerler çok da anormal değil. Bu işlemci zaten yük altında ciddi güç çekiyor, özellikle OCCT gibi sentetik testlerde 90 derece üstünü görmek oldukça yaygın. Oyunlarda sıcaklıklar normalse açıkçası çok kafaya takılacak bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Yine de biraz serin çalıştırmak istiyorsanız ASUS BIOS üzerinden ufak bir undervolt yapabilirsiniz. Öncelikle MCE (MultiCore Enhancement) ayarını kapatıp Intel limitlerinde çalıştırmayı deneyin. Sonrasında Core Voltage kısmında Adaptive + Negative Offset şeklinde başlayıp -0.050V civarında bir undervolt uygulayın. Sistem stabil kalırsa -0.075V, hatta şanslıysanız -0.100V seviyelerine kadar inebilirsiniz.

Ben olsam ilk etapta frekanslara dokunmadan sadece MCE kapatma ve hafif undervolt denerdim. Çoğu kullanıcıda bu bile birkaç derece değil, bazen 10 dereceye yakın düşüş sağlayabiliyor.

Bu arada kullandığınız 360 mm sıvı soğutucunun marka/modelini de yazarsanız daha net yorum yapılabilir. Çünkü bazen sorun işlemciden çok fan eğrisi, pompa devri veya kasa hava akışından

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,219,426
Üyeler
197,683
Son üye
karga olmak isterdim
Geri