Rehber Inrush Akımı Problemi

Herkese selamlar.
Bugün maalesef bu modellerle ilgili çok ciddi bir tasarım kusuru öğrendim. Bunu da detaylı şekilde sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle bu modeller, yüksek kapasiteli güç kaynakları oldukları için doğal olarak inrush akımı (ilk kalkış akımı) oldukça yüksek oluyor.

Peki inrush akımı nedir?

Kısaca anlatmak gerekirse; güç kaynağı ilk kez prize takıldığında ya da açıldığında, girişteki büyük kapasitörler aniden şarj olmaya çalışır. Bu sırada, normal çalışma akımının kat kat üzerinde, çok kısa süreli ama oldukça yüksek bir akım çekilir. İşte buna inrush akımı denir.
Bu akım ne kadar yüksekse, sistem için o kadar zararlıdır.

Bu durumu kontrol altına almak için güç kaynaklarında genellikle NTC (Negative Temperature Coefficient) termistör kullanılır.

1768580818335.webp

NTC.

NTC’nin görevi şudur:

İlk açılışta yüksek direnç göstererek inrush akımını sınırlar
Bu enerjinin bir kısmını ısıya dönüştürür
Ardından ısındıkça direnci düşer ve normal çalışmaya geçilir

Buna ek olarak, kaliteli tasarımlarda NTC üzerinden sürekli güç kaybı yaşanmaması için bypass rölesi kullanılır. Sistem stabil hâle geldiğinde röle devreye girer ve NTC’yi bypass eder.

1768580824428.webp

Normal şartlar altında 750W veya 850W gibi güçlerdeki bir PSU’da NTC ve bypass rölesi görmemek neredeyse imkânsızdır. Bu artık bir endüstri standardı sayılır. En saçma Turbox güç kaynağında bile NTC kullanılıyor.

Ancak Delta, anlam veremediğim bir şekilde, bu modellerde NTC ve bypass rölesinin bulunması gereken bölgeyi tamamen boş bırakmış. Yani tasarımda bu koruma mekanizması bilerek bypass edilmiş durumda.

1768580829990.webp

Cooler master HP/Delta DPS-750AB.

1768580836183.webp

Delta GPS850HB modeli de aynı şekilde boş bırakılmış.

Bunun sonucu olarak:

Inrush akımı anormal seviyelere çıkıyor
Evin sigortasının atmasına sebep olabiliyor
PSU içindeki köprü diyotlar, PFC MOSFET’leri ve kapasitörler çok daha ağır strese maruz kalıyor
Uzun vadede bileşenlerin çok daha hızlı yaşlanmasına ve erken arızalara yol açıyor

1768580843533.webp

Cooler Master'ın bir modeli olan HP/Delta DPS-750AB modeli ilk açılışta 190 amper çekiyor. Bu model GPS750FB modeliyle oldukça benzer bir platforma sahip.

1768580851113.webp

Cooler Master.

1768580872166.webp

Delta.

Yani bu test bir nevi 750FB içinde geçerli denebilir. Benzer sonuçlar çıkacaktır. bu değer oldukça fazla. 850HB modelinde ölçüm yok ama mimari gereği daha kötü olması muhtemel.

Yani bu durum yalnızca “ilk açılışta sigorta attırır” meselesi değil. Aynı zamanda güç kaynağının ömür, güvenilirlik ve donanım sağlığı açısından ciddi bir tasarım zaafı anlamına geliyor. PSU genç yaşta yaşlanıyor.

Bu yüzden bu modellerin, özellikle sık açılıp kapatılan sistemlerde veya hassas elektrik altyapısına sahip evlerde kesinlikle masum olmadığını söylemek gerekir. Türkiye'de ki modeller içinde bu durum geçerli. Tristan23 adlı hocamız kendi garantisini feda ederek 750FB ünitesinin içini açtı. Orada da aynı şekilde NTC boş. Ona da katkıları için teşekkür ederim.

1768580889553.webp

NTC ve Bypass rölesi boşta.

Bu süre zarfından sonra bu modellere bulaşmayınız. Delta'dan böyle bir saçmalık beklemezdim ama olabiliyormuş malesef...

Bu haliyle delta gps850 850w + plat olan modeli A- tier olarak listelenmiş hocam. Sizinde ellerinize sağlık test ve uğraşlar için ben bu modeli kullanıyorum imzamdaki sistemde dediğiniz gibi bir durum yaşanmadı hiç şaşırdım.

Bu haliyle demek ki delta gps850 850w + plat olan modeli A- tier olarak listelenmiş hocam
Onu değiştirdim. Artık bu sorunlu üniteler C+ seviyesinde. Güç kaynağı zamanla kendini öldürecek çünkü. İç bileşenlerin veyahut performansın bir anlamı kalmıyor.

Ucuz diye millete daha iyisini bulamazsınız demiştiniz alın demiştiniz bunları bilmeden neye göre dediniz acaba?

Ucuz diye millete daha iyisini bulamazsınız demiştiniz alın demiştiniz bunları bilmeden neye göre dediniz acaba?
Bunu kimse bilmiyordu. Bende yeni öğrendim. Ki onuda şansa öğrendim. Öylesinde gezerken F14 labs'in testlerine denk geldim. 850LB, 1000DB ve 750HB modellerinde böye bir durum yok.

Kimse platin kaliteli denebilecek bir üniteden NTC gibi ucuz bir bileşenin kısılmasını beklemez.

Kullana kullana göreceğiz o zaman bu durumda sadece bekleyip görmek kalıyor bu durumun sonuçlarını :D

Bunu kimse bilmiyordu. Bende yeni öğrendim. Ki onuda şansa öğrendim. Öylesinde gezerken F14 labs'in tetlerine denk geldim. 850LB, 1000DB ve 750HB modellerinde böye bir durum yok.

Kimse platin kaliteli denebilecek bir üniteden NTC gibi ucuz bir bileşenin kısılmasını beklemez.
Satanlar biliyor muydu acaba onu merak ediyorum aslında ucuza satmamalarının sebebi bu muydu yoksa

Satanlar biliyor muydu acaba onu merak ediyorum aslında ucuza satmamalarının sebebi bu muydu yoksa
Pek sanmıyorum bileceklerini. Sonradan NTC ve bypass rölesi eklenmesi bile üniteyi ayağa kaldırır aslında. Yerleri hazır sonuç olarak.

En büyük odağı adaptör/psu yapmak olan markanın yaptığı saçmalıklara bak :kekw:
Daha saçma olan NTC ve bypass rölesinin seri üretimdeki maliyetinin 2 3 doları bile geçmemesi. Hatta belki 1 dolar bile olabilir. Sırf 1, 2, 3 dolarlık şeyler yüzünden tüm ünite gidiyor.

Geri