Neler Yeni

İNTEL CORE İ5 14400F - ÇÖP İŞLEMCİ

ebirgen

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
37
İsim
Emre
Hayır ısınmıyor vrmler de ısınmıyor. Fiziksel ve yazılımsal hiçbir sorun yok yani daha öncesinde de konusunu açmıştım performans sorunu yaşıyorum diye. İşlemci zaten 92w'ın üstünü görmedi ki ısınsın bide 55 derece en fazla..
hangi soğutucuyu kullanıyorsunuz? o işlemcinin 55dereceyi geçmemesi için 420mm sıvı soğutucu kullanmanız lazım.

marceline_27

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
826
İsim
Fatih Ayhan
hangi soğutucuyu kullanıyorsunuz? o işlemcinin 55dereceyi geçmemesi için 420mm sıvı soğutucu kullanmanız lazım.
İşte işlemcinin güç çekmediğinden bahsediyorum bende. 240mm sıvı soğutucu var.

ebirgen

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
37
İsim
Emre
İşte işlemcinin güç çekmediğinden bahsediyorum bende. 240mm sıvı soğutucu var.
o zaman anakart kaynaklı olmalı. zira bendeki sistemlerin birinde B760 anakart ve 12400F var. ancak AK620 ile soğutuyorum ve 60 dereceyi buluyor sıcaklığı. sanki işlemci bu senaryonun en masumu.

Shiroo

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
97
İsim
Ozan
İlgilendiği Kategoriler
Yazılım, Donanım.
Yaklaşık 1 ay önce bu işlemciyi aldım. Yaşanan intel sorunları yüzünden biraz tereddüt yaşasam da sorunun yüksek performanslı işlemcilerde yaşanması dolayısıyla bu işlemci nezdinde çok düşünmedim. Anakartında desteklemesi benim için maliyet açısından kârlı olacağından 14400f alıp geçtim.

Bu işlemcinin performansından zerre kadar memnun değilim. 12400F'e göre performans artışı hiç yok desem yalan olur o fakat geçmeye değer miydi? Asla değmezdi. Performans farkı kimi oyunda kendini gösterirken kimi oyunda 12400F ile daha fazla fps alıyordum. Render sonuçları zaten dökülüyor.

Şu lanet microcode güncellemesi işlemcinin gücünü kısmamış sanki diret sağır işlemciye çevirmişler. 2 nesil önceki işlemciyle aralarındaki performans farkı o kadar az ki 12400f de kalsaydım daha memnun kalırdım. Performans ayarlarına dair her şeyi denedim, çok araştırma yaptım. Bunun bir çaresi yok. Bios ayarlarında işlemci özelinde ne değişiklik yaparsanız yapın hiçbir şey değişmiyor. İşlemciye ayarlar gömülmüş, dışına çıkmıyor.

Uzun lafın kısası 14400f size çok çok kârlı gelmiyorsa asla almayın. Boşu boşuna, bir hiçe 6000 TL para verdim. Yazık...

Parayı basıp AMD'ye geçiş yapsaydım keşke.
Ryzen Babadır. DDR5 de 7500f F/P olarak ve önbellek olarak inteldeki tüm giriş segment işlemcileri tokatlıyor. ekran kartında Nvidia,İntel,Amd tercih etmek kişiye bağlıdır. ama işlemcide kesinlikle ryzen tercih edilmesi tarafındayım.

marceline_27

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
826
İsim
Fatih Ayhan
o zaman anakart kaynaklı olmalı. zira bendeki sistemlerin birinde B760 anakart ve 12400F var. ancak AK620 ile soğutuyorum ve 60 dereceyi buluyor sıcaklığı. sanki işlemci bu senaryonun en masumu.
Hocam konuyu okuduysanız, anakartta da bir sorun olmadığından bahsediyorum. Eski işlemcim; 12400F'de hiçbir performans problemi yoktu. İşlemcinin microcode güncellemesi dolayısıyla böyle saçma bir performans sorunu var. Ben bu konuda bir yardım beklemiyorum. Olabilecek her şeyi denedim zaten. Bu bir sitem ve bilgilendirme konusu.

VersusVenom

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
429
İsim
Muhammed Karakaya
Discord
versusvenom
Hayır sadece K serileri etkilendi. 13600K ve üstü ile 14600K ve üstü.

Yanlış anlaşılma olmasın 14 çekirdek ve üstü olanları kastediyorum.
Sonra mobil işlemcilerde de sorun olduğu anlaşıldı intelde riske atmamak için tamamını güncelledi diye hatırlıyorum genede bu işlemcilerden uzak durmakta fayda var.

marceline_27

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
826
İsim
Fatih Ayhan
Ryzen Babadır. DDR5 de 7500f F/P olarak ve önbellek olarak inteldeki tüm giriş segment işlemcileri tokatlıyor. ekran kartında Nvidia,İntel,Amd tercih etmek kişiye bağlıdır. ama işlemcide kesinlikle ryzen tercih edilmesi tarafındayım.
Öyle yapacaktım zaten de zamanında 12400f bana çok uyguna geldiğinden intel sistem topladım. Şimdi de ryzene geçmek maliyetli olacağından 14400f alıp geçeyim dedim çünkü ne ram ne anakart güncellemeye ihtiyacım var.

ebirgen

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
37
İsim
Emre
Sonra mobil işlemcilerde de sorun olduğu anlaşıldı intelde riske atmamak için tamamını güncelledi diye hatırlıyorum genede bu işlemcilerden uzak durmakta fayda var.
hem 12700K, hem 14700K kullandım. şimdi de 13900K kullanıyorum. kızımın bilgisayarında ise 12400F var. hiçbir sorun yaşamadım. hele ki konudaki işlemcinin sorun yaşama ihtimali neredeyse sıfır. yeni tercih edenler AMD seçebilir tabi ki. ancak bazen bazı konuları gözümüzde büyütüyoruz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam konuyu okuduysanız, anakartta da bir sorun olmadığından bahsediyorum. Eski işlemcim; 12400F'de hiçbir performans problemi yoktu. İşlemcinin microcode güncellemesi dolayısıyla böyle saçma bir performans sorunu var. Ben bu konuda bir yardım beklemiyorum. Olabilecek her şeyi denedim zaten. Bu bir sitem ve bilgilendirme konusu.
daha önce de belirtmişimdir. 12700K ve 14700K kullandım. şimdi de 13900K kullanıyorum ve kızım da 12400F kullanıyor. 14700K ve 13900K da microcode güncellemesi yaptım. performans düşüşü %1-%2. üstelik belirtilen hiç bir mavi ekran sorunu falan da yaşamıyorum. anakart MSI MPG EDGE Z790. psu Corsair HX1500i. o nedenle sorun başka yerde diyorum.

12600K, 13400F ve 14400F neredeyse aynı işlemciler. hiç böyle bir soruna özne olmamışlar. elinizdeki anakart H610m. hiçbir componentte soğutucu yok. bence başka bir anakartta denemekte yarar var.

marceline_27

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
826
İsim
Fatih Ayhan
12600K, 13400F ve 14400F neredeyse aynı işlemciler. hiç böyle bir soruna özne olmamışlar. elinizdeki anakart H610m. hiçbir componentte soğutucu yok. bence başka bir anakartta denemekte yarar var.
Anakartımın modeline bakarsanız h610m-a d4 yani pasif soğutucusu var. Anakartın vrm değerlerini de kontrol ediyorum. Aşırı ısınma fazla voltaj bilmem ne gibi problemleri yok. Üstelik ben 12400F ile 110-115W'ları görüyordum. Daha fazla güç çekiyordu yani. Yani bu 14400F denen işlemci zaten f/p odaklı giriş seviye bir işlemci değil mi? Ben mi yanlış biliyorum? H610 olsa bile anakart hatta soğutucu bile olmasa bu anakartın giriş seviye bir işlemciye yetebilmesini beklerim, herkes bekler. Ben bu anakartla i7 i9 işlemci kullanmıyorum i5 en giriş seviye işlemci kullanıyorum.

ebirgen

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
37
İsim
Emre
Anakartımın modeline bakarsanız h610m-a d4 yani pasif soğutucusu var. Anakartın vrm değerlerini de kontrol ediyorum. Aşırı ısınma fazla voltaj bilmem ne gibi problemleri yok. Üstelik ben 12400F ile 110-115W'ları görüyordum. Daha fazla güç çekiyordu yani. Yani bu 14400F denen işlemci zaten f/p odaklı giriş seviye bir işlemci değil mi? Ben mi yanlış biliyorum? H610 olsa bile anakart hatta soğutucu bile olmasa bu anakartın giriş seviye bir işlemciye yetebilmesini beklerim, herkes bekler. Ben bu anakartla i7 i9 işlemci kullanmıyorum i5 en giriş seviye işlemci kullanıyorum.
bana anakart voltajı kısıtlıyor gibi geliyor. bence h610 dışı bir anakartta denemek lazım.

Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
Alp
Sizin işlemcinizde farklı bir problem var bence, şuan 13600KF kullanıyorum öncesinde de 14400F kullanıyordum BF2042 dışında hiçbir oyunda şikayetim yoktu CS2'de yaklaşık 300 FPS alıyordum Cyberpunk 2077'de aynı şekilde Ultra ayarlarda 100-110 arası FPS alıyordum. Bence Cinebench R23 benchmark yapıp skoru paylaşın öyle değerlendirelim zaten 12400F'in daha iyi olması imkansız bir şey benchmarklar var ortada 14400F 1440P'de 7500F-7600X arası bir işlemcidir.

Matt Murdock

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,785
İsim
Oğuz
Neye göre çöp dayı anlamadım? Çok garipsiniz cidden.
-Çoklu çekirdek sayesinde rekabetçi oyunlarda daha fazla FPS alacaksın.
-İleride çıkan oyunlarda daha çok işine yarayacak, daha çok güncel kalacak.
Ekran kartından düzgün FPS aldıktan sonra ne bekliyorsun 14400F 50-100 FPS arttıracak değil elbette. Keşke almadan önce testlere baksaydın.
Bana göre geçmeye de değecek bir işlemci.

marceline_27

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
826
İsim
Fatih Ayhan
Sizin işlemcinizde farklı bir problem var bence, şuan 13600KF kullanıyorum öncesinde de 14400F kullanıyordum BF2042 dışında hiçbir oyunda şikayetim yoktu CS2'de yaklaşık 300 FPS alıyordum Cyberpunk 2077'de aynı şekilde Ultra ayarlarda 100-110 arası FPS alıyordum. Bence Cinebench R23 benchmark yapıp skoru paylaşın öyle değerlendirelim zaten 12400F'in daha iyi olması imkansız bir şey benchmarklar var ortada 14400F 1440P'de 7500F-7600X arası bir işlemcidir.

Bu konuma bir göz atın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Neye göre çöp dayı anlamadım? Çok garipsiniz cidden.
-Çoklu çekirdek sayesinde rekabetçi oyunlarda daha fazla FPS alacaksın.
-İleride çıkan oyunlarda daha çok işine yarayacak, daha çok güncel kalacak.
Ekran kartından düzgün FPS aldıktan sonra ne bekliyorsun 14400F 50-100 FPS arttıracak değil elbette. Keşke almadan önce testlere baksaydın.
Bana göre geçmeye de değecek bir işlemci.
Konuyu net bir şekilde okursan neden çöp dediğimi net bir şekilde anlayabilirsin. Konu fpsin az artması değil, hiç artmaması. Cinebench testinde 12 bin küsür puan alıyor işlemci, global puanı 16 bin küsür. Ciddi bir performans kaybı var işlemcide. Çoklu çekirdek sayesinde güya rekabetçi oyunlarda yüksek fps alacağım. Aynen 350-450 fps aldığım valorantta fps 180-280 arasına kadar düştü. Bu normal yani öyle mi?

Son düzenleme:
Top Bottom