Dostlar ben AMD fanboyuydum ama bende sevmiyordum bu huyumu ve intel hakkında bilgimin olmadığını öğrendim bana anlatırmısınız
mesela amd nin r5 3500-3600 var ve bunların x serisi var gibi
Intel AMD'den önce kuruldu ve büyük bir savaş var ikili arasında. AMD'nin 2017 2018 yılları gibi çıkardığı Ryzen serisi baya bir popüler oldu ve o dönem çıkan Intel'lerden çoklu çekirdekte öndeydi tekli de de hemen hemen aynıydı ve gayet iyi iş başardılar. Intel şuan paya iyi satıyor 10. nesil ile. Intel'de şu tarz semboller var AMD'de olduğu gibi:
KF
K
F
X
XE
H
Falan diye gidiyor. X ve XE render odaklı AMD'nin tepe modelleri 3950X gibi çok çekirdekli olanlarını düşünebilirsiniz. Xeon serisi var o da sunucularda AMD'nin EPYC işlemcileri gibidir. Bir diğer seriyse ana seri diyorum ben K KF F ve düz olarak geçiyor. F'de dahili grafik birimi yok anlamına geliyor ve sadece F varsa O.C desteklemiyor. K var ise dahili grafik birimi vardır ve O.C destekliyordur ama sadece şimdilik Z serisi anakartta. KF'de ise K serisiyle aynı sadece dahili grafik birimi barındırmıyor. H serisi genelde laptopda kullanılıyor.
Düz olanlar ise hem dahili grafik birimi var ve O.C desteklemiyor.
AMD'nin artıları:
RAM frekansı ucuz anakartlarda daha yüksek.
Çoklu çekirdekte daha iyi.
Bir takım işlemcileri daha ucuz.
500 TL'lik bir anakartta O.C yapılıyor.
AMD'nin eksileri:
Şimdilik 3600 ve 3600X gereksiz pahalı.
Oyun performansı 3. nesilde 10. nesile göre oldukça düşük.
Tek çekirdek performansı genelde Intel'e oranla düşük oluyor. 5. nesil ile 10. nesili değil 11. nesili karşılaştırın.
Intel'in artıları:
Oyun'da çok iyi işler çıkarıyor.
O.C performansı çok yüksek.
Fazla teknolojiye sahip.
Intel'in eksileri:
Anakartları pahalı.
Ucuz anakartlar O.C desteklemiyor.
K serisi hariç O.C desteklemiyor işlemciler.
Tükettiği W değeri fazla.
14 nm.