Selamlar Dostlar,
Bu rehberde yazanlar, Gün boyu yaptığım araştırmalar, kendi modemim üzerinde denediklerim ve kendi tecrübelerimden kesitler içermektedir.
VDSL/VDSL2/FTTC Altyapılarda Nasıl Hız Artışı Ve Hat Değerlerinde İyileştirme Yaşarsınız.
Başlıyoruz.
1-ALTYAPINIZI EKSİKSİZ ŞEKİLDE ÖĞRENİN
Evet garip gelebilir ama ilk madde bu. Ki en önemlisi de bu. Siz cümleleri kelimeleri bilmeden ingilizce konuşabilir misiniz ? Hayır. Bu da onun gibi. Eğer temeldeki bilgileri edinmezsek gelecekte işte benim altyapım vdsl değil adsl'miş tarzında üzüntüler yaşayabilirsiniz.
1.1-Önce altyapınızın hangi teknolojiyi desteklediğini öğrenin.
1.2-Sonrasında kaç mbps hız alabilirsiniz bunu öğrenin.
1.3-Saha dolabına veya santrale olan uzaklığınızı müşteri hizmetlerini arayarak sorun. Tabi netspeed altyapı sorgulama da kullanabilirsiniz ama benim dolaba olan uzaklığım 45mt iken netspeed 68 dedi. arayıp sormak en güvenlisi.
1.4-Binanızdaki kutudan sizin dairenize gelen kabloların nasıl olduğuna bakın. eski, kalitesiz ve kötü kablolar ise kablo değişimi işlemlerinin "kolayca" nasıl yapılacağını anlatacak bir rehber yolda.
İlk maddeyi ve bilgileri edindiysek veya zaten biliyorsak artık işimize yarayacak maddelere geçelim.
2-KABLO İŞLERİ
Şimdii şaka maka bir yana bu kablo işleri çok karışık. elektrikçilerin çoğu bile "bırak kardeşim sen bana ver onu ben bağlarım, ben biliyorum" dese bile turuncu beyaz-turuncu kombinasyonları ne içindir diye sorsan öyle bakakalırlar. Bu yüzden kablo işleri sıkıntı. mesela şöyle düşünelim. Adam gidiyor 500TL Verip aşırı sağlam bir modem alıyor, ama dairesine gelen kablolar çok çok kötü olduğu için yine bir şey değişmiyor.
2.1-Önce Duvardan Modeminize Kadar gelen dsl kabloyu kontrol edin. Ben mesela kablonun duvardaki ucunu modeme, modemdeki ucunu duvara takınca pingim artıyor. garip.
2.2-Sonrasında Modeminizden bilgisayarınıza kadar gelen kablonun içeriğini kontrol edin, yani cat6 yazar ama içindeki cat5'tir. gibi gibi olaylar oluyor yani olmuyor değil.
2.3-Eğer 100Mbps kullanıyorsanız modeminizin LAN Portlarının Gigabit Mi yoksa maksimum 100Mbps destekleyen mi olduğunu öğrenin, sonra boşu boşuna vay efendim ben niye 100 değil 95 alıyorum falan demeyin. tabi farklı şeyler de olabilir.
Bu maddeyi de tamamladıysak Asıl Etki Edecek Bölüme geçelim.
Asıl Etki Edecek, Konu Başlığının Hakkını Verecek Bölüme Hoşgeldiniz.
1-MODEM
Eveet. artık ciddileşiyoruz ve asıl işlere geliyoruz.
Modem çok önemli. telefon hattından internet alıp bunu dönüştüren tüm cihazlar, yani modemler çok önemli.
Modem kaç yaşında emmioğlu ? 2-4-5-7-9? Kaç ?
Modem yaşlı ise değiştirin. Mutlaka. Niye Mi? Şöyle Açıklayayım.
Yaşlı bir insanı koşu bandına koysan düzgün koşabilir mi. hayır. adam der yahu çocuğum bırak beni gideyim romatizmalarım falan bak valla galpten gidecem bag haa.
Genç, fit birisine gidip koşu bandına çık desen ne yapar ? çıkar cillop gibi de koşar. Yani iş performans meselesi abicim öyle üstünde 300Mbps destekli yazıyor diye güzel güzel 100Mbps alacaksın diye bir şey yok.
Modeminiz 4 Yaş ve üzeri ise mutlaka değiştirin. Hem daha iyi çekim kalitesi, hem daha iyi performans için değiştirin. Bu çekim kalitesi, performans vb. modemden modeme değişir.
2-TEKNOLOJİ
Modeminize özel teknolojiler olabilir. Mesela ZYXEL VMG3625-T20A Modemde "FABRİKASYON" Olarak Gelen bir G.Vector özelliği var. bu özelliği aktif ettiğiniz an hopp bir bakmışsın hat zayıflaması azalmış, hız artmış, ping 1ms düşmüş. tabi bu modem dışında başka bu çeşitteki modemler de var elbet ama hangisi ne kadar iyidir bilemem. bu modem fabrikasyon olarak yani sonradan gelen bir güncelleme ile eklenmeyen bir g.vectoring özelliğine sahip. bazısı var 2-3 güncelleme sonra gönderiyor özelliği, ama o da yazılımsal olduğu için pek aman aman etki etmeyebiliyor. Modemin Linkini konunun sonuna bırakacağım.
Bu tip teknolojilere sahip bir modeminiz varsa bu özelliği araştırın ve ismi ne ise açın. cidden güzel bir şey.
3-MODEMİN AÇIK KALDIĞI SÜRE VB.
Abi lütfen artık şu modeminizi 7/24 açık bırakmayın. ben sinir krizi geçiriyorum burada yahu modem 7/24 çalışır mı hiç ? arayüze bi giriyorsun 180 gün 18 saat boyunca açık gözüküyor. hem modeme hem altyapına her şeyine zarar bu modemi kapatın.
Şimdi gelelim taktiklere.
1-Modemi geceleri kapatın. gece kullanmıyorsan kapa kardeşim. sıkma modemin canını.
2-Modemi her gün/hafta yeniden başlatın. Gir abicim modemin arayüzüne, benim rehberim var modem arayüzüne nasıl girilir falan diye. girdin mi. orada sistem araçları gibi bir şey olması lazım. yeniden başlatma yazsın yeter. oradan modemi yeniden başlatın. modemi aç kapa yapmak yeniden başlatmak değildir. aç kapa yaparsın mevcut ayarlardan çalışmaya devam eder, yeniden başlatırsın bi kendine gelir, ferahlar. faydası olur yani.
3-Modeme kablosuz zamanlama koyun. Kablosuz ayarlarından modeme kablosuz zamanlama koyun. uyuduğunuz saatlere koyun niye ? artık niye diye soruyorsan bi seni sorgulamak lazım sen uyurken internet mi kullanıyorsun ? bi yerinde wifi çipi falan mı var. yok abicim yok. ayarla kablosuz zamanlamanı, sen uyurken wifi de kapansın, hem modemin dinlenmiş olur. bunun da faydası olur yani.
4-SNR MARGİN AYARI
UYARI: BU MADDEYİ SADECE MÜSTAKİL, FAZLA İNTERNET KULLANICISININ OLMADIĞI BÖLGEDE YAŞAYANLARIN DENEMESİ ÖNERİLMEKTEDİR. AKSİ BİR DURUMDA İNTERNET BAĞLANTINIZ TÜMDEN GİDEBİLİR VE UZUN SÜRELİ KESİNTİ YAŞAYABİLİRSİNİZ. EĞER APARTMAN DAİRESİNDE OTURAN BİRİSİ BU İŞLEMİ UYGULAYACAK İSE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUM.
Öncelikle üstte de yazdığım gibi apartman dairesinde oturanların bunu denemesini asla tavsiye etmem. Çünkü dairelerdeki kablo dağıtımı toplu olduğu için, yeni herkesin hattı eninde sonunda bir yerde toplanacağı için aşırı derecede yoğunluk olduğunda sizin hattınız güçsüz kalıp sinyal alamayabilir.
Not: bu işlemi yapabilmek için modeminizin snr margin ayarı yapılmasına izin vermesi gerekmektedir. Bazı modemlerde bu özellik bulunmuyor maalesef.
1-Modem arayüzüne girin.
2-DSL Ayarları vb. İsimler içeren menünüze girin.
3-Kararlılık ayarı gibi metinler içeren yere girin. Yani SNR MARGİN İle ilgili bir şey olsun yeter.
4-SNR Margin Düşürün.
EN DÜŞÜK: 12dB. Bu kuralı unutmayın. evet daha da aşağısını destekliyor ama 12dB Ve aşağı değerlerde dediğim gibi kopmalar, kesintiler yaşanabiliyor.
KISACA ÇÖZÜMLER:
1-G.Vectoring Destekli Bir Modeme Geçmek.
2-Modemi Arayüzünden Belirli Zamanlayıcılar Kurmak.
3-Binanızdaki Kutudan Dairenize Gelen Kabloyu İncelemek, Gerekli ise değiştirmek.
4-Sokaktaki Kutu İle Bina Arasındaki Mesafeyi Düşünerek Hareket Etmek.
5-(BELİRLİ KULLANICILAR İÇİN!!) SNR Margin Düşürmek.
6-Altyapı Yetersiz Ve Sorunlu İse İlgili Kurum/Kuruluşlara Durumu Bildirmek.
İşte bunlar sizin internet hızınızı arttıracak şeylerdi.
Hesapladım, 17.05'te yazmaya başladım 19.10'da bitti.
Şimdiden Teşekkürler. Bu Rehber sadece Donanım Arşivi Forum İçin Özel Bir Rehberdir.
Sizlere yardımcı olmaya her zaman devam edeceğim bundan emin olun. Sağlıcakla kalın dostlar. Alp Hiçbirşey yazmadan tüm yorumlara beğeni atmaya gider.
Not: aslında renkli olan birsürü yazı vardı ama sonradan fark ettim Konuyu rehber olarak değil İSS Kategorisi olarak açmışım. ondan copy-paste yapınca renkler de gitti. Özür dilerim.
Ellerim çok yoruldu lan.