Neler Yeni

İntihar Düşüncelerinin Psikolojik Yönden Boyutları

Tanzanyalı Ökkeş

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
928
İsim
Harun Duman
Merhaba,
Bugün sizlere intihar düşüncelerinin psikolojik boyutunu detaylıca anlatmak istiyorum. İnsan zihninin karmaşıklığı ve duygusal deneyimleri göz önünde bulundurarak, intihar düşüncelerini anlamak çok önemlidir.
Not: Konu tamamen bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir taraf-düşünce üzerine eğilim göstermemektedir.
Şunu unutmayalım ki, intihar hiçbir zaman gerçekten bir çözüm yolu değildir.
Depresyon ve Anksiyete:
  • Depresyon, bireyin yaşam enerjisinin düşmesi, ilgi kaybı, umutsuzluk hissi gibi belirtilerle karakterizedir.
  • Depresif bireyler, kendi değersizliğine dair düşüncelere kapılabilir ve yaşamın anlamsız olduğunu düşünebilir.
  • Anksiyete bozuklukları da intihar düşüncelerinin altında yatan faktörlerden biridir. Sürekli endişe ve iç huzursuzluk, kişinin zihinsel dengesini bozabilir.
Düşünce Biçimi:

• İntihar düşünceleri genellikle olumsuz düşünce biçimleriyle ilişkilidir. Kişi, geleceği karamsar bir perspektiften görerek olumlu olasılıkları göz ardı edebilir.
  • Kendini "hiçbir şey yapamayacak kadar kötü" olarak değerlendirebilir ve intiharın tek çıkış olduğuna inanabilir.
Umutsuzluk ve Çaresizlik:

• İntihar düşüncelerinin temelinde umutsuzluk ve çaresizlik duyguları yatar.
  • Birey, yaşamını düzeltecek veya değiştirecek hiçbir yolun olmadığına inanabilir. Bu nedenle intihar, mevcut acıdan kaçmanın bir yolu gibi görünebilir.
Duygusal Dalgalanmalar:

• İntihar düşünceleri olan kişiler, duygusal dalgalanmalar yaşayabilirler.
  • Ani ve yoğun duygusal değişimler, kişinin zihinsel sağlığının dengesini kaybettiğinin bir işaretidir. Örneğin, bir gün daha iyi hissederken bir sonraki gün derin umutsuzluk içine girebilir.
Sosyal İzolasyon ve İletişim Zorlukları:

• İntihar düşünceleri, bireyin sosyal etkileşimden kaçınmasına neden olabilir.
  • Sosyal izolasyon, kişinin destek sistemini kaybetmesine ve yalnız hissetmesine yol açabilir. İletişim zorlukları da bu izolasyonu daha da derinleştirebilir.
İşlevsellikte Azalma:

• İntihar düşünceleri olan kişiler, genellikle işlevselliğinde belirgin bir düşüş yaşarlar.
  • İş, okul ve kişisel bakım gibi günlük görevlere karşı ilgi kaybı ve motivasyon eksikliği gözlemlenebilir. Birey, bu tür aktivitelere katılmakta güçlük çekebilir.
Yoğun Duygusal Ağrı:

• İntihar düşünceleri taşıyan bireyler, yoğun bir duygusal ağrı yaşarlar.
  • Bu ağrı, içsel acıyı ve huzursuzluğu fiziksel bir düzeye taşıyabilir. Birey, bu acıdan kurtulma ihtiyacıyla intihar düşüncelerini bir çıkış yolu olarak görme eğiliminde olabilir.
İçsel Çatışma:

• İntihar düşünceleri, içsel bir çatışmanın göstergesi olabilir.
  • Birey, yaşamak isteği ve olumlu duygularıyla, intihar düşünceleri ve olumsuz düşünceleri arasında gidip gelmek zorunda kalabilir.
Davranışsal Değişiklikler:

• İntihar düşünceleri olan kişilerin davranışları genellikle belirgin bir şekilde değişir.
  • Uyku düzeninin bozulması, iştah değişiklikleri, enerji eksikliği veya aşırı hareketlilik gibi davranışlar, kişinin içsel sıkıntısını yansıtabilir.
İntihar Planlaması:

• İntihar düşünceleri, zamanla daha spesifik hale gelebilir ve kişi intihar planları yapmaya başlayabilir.
  • Bu aşama, tehlikeli bir noktadır ve profesyonel yardımın acil olarak gerektiği bir dönemi ifade edebilir.

Sonuç olarak, intihar düşünceleri ciddi bir zihinsel sağlık sorununun göstergesi olabilir. Bireylerin bu tür duygularını ciddiye almak, destek ve profesyonel yardım arayışında olmak çok önemlidir. Konuşmak ve yardım almak, intihar düşünceleriyle başa çıkmak ve iyileşmek için önemli adımlardır.

Sağlıkla kalmanız dileğiyle...
:)

İntihar düşüncesi ergen çocuk düşüncesidir, zorluklara dayanamama güçsüzlük belirtisidir.
Birnevi hak veriyorum arkadaşa 17 yaşındayım ergenlikten tahmini 2-3 yıl sonra çıkıcam ergenliğimin zirve yaptığı seneler (13-15 yaş arası)'de genel olarak bu düşünceye sahiptim.

Hudzell

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
21,495
İsim
Hakan
İlgilendiği Kategoriler
Mining, Trading, Kripto, Crack
İntihar düşüncesi ergen çocuk düşüncesidir, zorluklara dayanamama güçsüzlük belirtisidir.
İntihar düşüncesi ne kadar aciz olursa olsun önemli olan o duruma düşmüş olanı kurtarmaktır. Senin veya benim bunu güçsüzlük olarak görmek bu düşünceye kapılmış veya daha önce yapıp da ölmüş olanlara hiçbir şey kazandırmıyor.

deliratio

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
16
İsim
Uğur Bayrak
Çok sığ bir bakış açısı. Birincisi intihar edenler ya da bunu planlayanlar sadece ergenler değil, çocuklar hiç değil.
İkincisi insanın güçsüz olması, dayanamıyor olması intihar için başlı başına geçerli bir sebep zaten. O halde bana zorluklara dayanamayacak kadar güçsüz bir insana neden intihar etmemesi gerektiğini anlatır mısın?

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
İntihar güçsüzlük belirtisi değildir, ergen çocuk düşüncesi hiç değildir.
Depresyon biyo-psikolojik bir hastalıktır. Depresyon, beynin acılara dayanamamasından ötürü kendisini bir nevi kapattığı bir hastalıktır.
Depresyondaki bir insanın serotonin hormonunun düşük olmas muhtemeldir. Serotonin hormonu düşük olduğu için hayattan doygunluk, tatmin olmama hissi ve ilgili düşünceleri gelir.
Dopamin hormonu da dengesizdir. Dopamin hormonunun dengesizliğinden dolayı kişi doğru kararlar alamaz, doğru düşünemez, odak problemi yaşar, hayatındaki şeyleri önceliklendirme noktasında sorun yaşar. Ayrıca hayattan zevk alamaz.
Nöroepinefrin hormonu da dengesizdir. Bundan dolayı kişi odak, dikkat sorunu yaşar ve duygusal tepki dengesini kuramayabilir.

Depresyon, böyle bir hastalıktır. Ben sendeki serotonini beyninden çekip çıkarayım bak bakalım ne oluyor?

Sherlockholmes12

80+ Bronze
Yaşanmışlık ile olabilecek bir şey değil ne yaşarsan yaşa bunu normal bir insan yapmaz hasta ruhlu olmak lazım

Az biraz sakin

80+ Bronze
Uygunsuz Dil & Küfürlü Paylaşım
güçsüz olmak sorun değildir herkes güçlü olamıyor her zaman, burada da zaten o duruma düşmüş insanlar için açılmış bu konu dostum. Her güçlü sağlıklı psikolojiye de sahip değil yani s1k1k asagılamanı kendine yapıp devam et hayatına

Top Bottom