BATTLEFIELD
80+ Gold
- En İyi Cevap
- 1
- Reaksiyon skoru
- 6,468
Evrim mesai isteyen, entelektüel bir çaba. Hap bilgilerle yüzeyselden yukarı çıkamazsın. Evrimi tam manasıyla öğrenmen için yabancı dil şart, Türkçede gönül rahatlığıyla önerebileceğim kaynak yok." diyorum. Adam gelip "50 Soruda Evrim" kitabını atıyor. Konu hakkında en ufak şey bilmeyene aşinalık katar bağlamında önerse neyse diyeceğim.
Burda kimse evrimi akademik camiada üst düzey konuşacak düzeyde bilmiyor. Hatta birçok kişi evrimin temel düzeyde anlamını bile bilmiyor. Sonra sen çıkıp diyorsun ki "bunun üzerine uğraşman lazım, öyle iki dakikalık işle olmaz". Tamam burası doğru ama bunu dedikten sonra adamı adamakıllı kaynaklara yönlendirsen eyvallah ama sen doğru düzgün bir kaynağa yönlendirmeyi bırak "güvenilir kaynak yok, akademik kaynak bak" diyorsun. Akademik kaynak önermek güzel şey ama adam daha nasıl akademik kaynak bakacağını bilmezken böyle öneri yapılmaz. Kaldı ki akademik kaynaklar sana evrimin tanımını, mekanizmalarını açıklamaz ve ileri düzey İngilizce ister. Bunun için de evrimi öğrenmek için akademik kaynaklardan yararlanmak bizim için zordur. Burada 2. tür kaynaklar olan kitaplar devreye girer. Eğer ki sen bu kitaplara güvenmiyorsan "ben bu kitaplara güvenmiyorum" diyebilirsin, ama hiç kaynak kitap yokmuş gibi konuşamazsın. Bilmiyorum demek bu kadar zor değil. Bu kitaplar evrimi giriş-orta düzeyde öğrenmek için harika kaynaklar.
Evrim-din ilişkisi ise işin tamamen farklı bir boyutu. Bunun evrim öğrenmeyle bir alakası olmadığı halde ve evrimi öğrendikten sonra yapılması gereken bir iş olduğu halde adama müslüman bir tane adamın bilim ve evrim görüşlerini atıyorsun. Kişi daha henüz objektif bir şekilde evrim öğrenmemişken bu tarz kişilerden evrim öğrenmemeli. Yoksa adamın evrim ve bilim hakkında ne kadar doğru konuşup konuşmadığını ayırt edemez. Kişi önce bilim camiasında konsensus haline gelen evrimi öğrenmeli, daha sonra dini de güvendiği kişilerden öğrenip ikisinin ilişkisini farklı bir düzlemde incelemeli. Ben ayrıyeten bu konu için de önerimi yaptım zaten.
Konu başından beri takip ediyorum. Siz müslüman grup bu evrim meselesini sanki zorla iki farklı kaynak varmış da, ikisine birden bakılmalıymış gibi saçma sapan laflarla laf kalabalığı yapıyorsunuz. Adama zerre yardımcısı olmuyor bunların. Evrim meselesi senin zannettiğinin aksine makroevrim de dahil bilim camiasında %98'lere kadar varan kabul oranlarına sahip. Senin burada makroevrimi kabul etmemen veya takip ettiğin grubun makroevrime kesin bakmaması makroevrimin olmadığı anlamına gelmiyor. En çok tarafsızlıktan, farklı görüş incelemekten bahseden sizsiniz ama ne hikmetse evrimi öğretirken İslami bakış açısından bir türlü sıyrılamıyorsunuz. Koskoca bilim camiasına "sahtekar" demek de bunu gerektiriyor herhalde.