Neler Yeni

İslam ve evrim hakkında

Dušan Tadić

80+ Silver
Ne demek yok? Bi' dolu kaynak var Türkçe olarak evrimle ilgili:

Hepsinin anlatımın ne derece bir kalitede olduğunu bilmesem de birçoğu evrimi öğrenmek için ideal kaynaklar. Özellikle Haluk Ertan ve Çağrı Mert Bakırcı'nın kitapları bu işi en iyi yapabilenlerden gördüğüm kadarıyla. Ancak tabi ki işin daha fazla detayına inmek istediğimizde yabancı kaynak şart. Yabancı kaynaklarda ders kitabı niteliğinde işler var.
Hocam bunlar sanki sadece "evrim" konulu kitaplar.
Benim bunlardan ziyade "din ve evrim" ilişkisini inceleyen kaynaklara ihtiyacım var.

BATTLEFIELD

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,433
İsim
Selman
"din ve evrim" ilişkisini inceleyen kaynaklara ihtiyacım var.

İşte o konuyu ayrı bir konu başlığı altında incelemek lazım. Evrimi öğrenmek istersen hem çeviri hem Türkçe kaynaklardan bol bol var ama din-bilim ilişkisini inceleyen pek kitap bilmiyorum ben.

Sadece İslam ve evrim ilişkisini inceleyeceksen sana önerdiğim yazarlardan birisi Caner Taslaman. Daha önce bahsini etmiştim. Fikirleri belki sana uymaz yine de bakmanı öneririm. Kitapları ücretsiz:

Ayrıca nonteist kitaplara da bakabilirsin bu konuda. Richard Dawkins bunların başında gelir. Eğer etraflıca din-evrim ilişkisini inceleyeyim dersen bunlara da bakabilirsin:

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Bana biraz üstü açık bırakılmış gibi geldi. Çünkü kendisi videoda daha çok müslümanların ne yapması hakkında konuşmuş. Bilimin, dinle çeliştiğinin o da farkında. Kararı daha çok bize bırakmış gibi.
Bence sen videoyu izlemedin.

Hanaz

80+ Gold
Öncelikle herkese iyi günler dilerim.
Şu zamana kadar İslam ile ilgili tartışılan ve kafama takılan bütün sorulara mantıklı ve tatminkâr cevaplar buldum.
Ama evrim ve İslam ilişkisi kafamı çok karıştırıyor. Şu ana kadar yaptığım araştırmalarda İslam'ın evrimi, en azından ortak ata muhabbetini, kabul etmediği kanısına vardım. Ancak birçok bilim insanı günümüzde evrimin kesinlikle var olduğunu savunuyor.
Kimi İslam âlimleri İslam ve evrim çelişmez dese de karşı taraf çoğunlukta.
Son zamanlara kadar pek kafama takmıyordum ama artık bu olay aklıma geldikçe canım sıkılıyor. Daha ne kadar sürer bilmiyorum ama artık şu meseleye bir çözüm bulmam gerek.
Bu konu hakkında herkesin fikrini merak ediyorum.
Lütfen saygı çerçevesinde tartışmayacaksanız hiç fikir belirtmeyin zira bu tarz konularda çokça kavga çıkıyor.
Modlardan ricam ise konuyu kilitlememeleri, karşı tarafa saygısızlık yapan kişiye uyarı verilirse sorun çözülür diye düşünüyorum 🙂
Bence muzdan türedik dna mız aynı nerdeyse

Matt Murdock

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,476
İsim
Oğuz
Yargısız izleyeyim dedim, Sözler Köşkü gibi kalitesizlerden sonra az da olsa açıklama yapma çalışmış ama yine taraflı yaklaşmış. Bilim yapmaya çalışıyor ama yapamıyor. Yav İslam üzerinden bilim falan yapamazsın, yapamıyorlar görüyoruz. Lafı dolandırmış. İslam her zaman doğrudur ama bilim değişebilir diyor. Yani ben İslam açısından bakarak Tanrı'nın evrim düzeni üzerinde insanları var ettiği düşüncesini bile kabul ederim fakat var olan bir şeye direkt var demek yerine lafı dolandırmak çok gereksiz. Sırf Müslüman olunca Evrimi ondan dinlemeye de gerek yok, tarafsız olacak insan bilim adamlarından da dinler. Evrim Ağacından dinleyince bir şey eksilmiyor.

Dušan Tadić

80+ Silver
Şu forumda hiç karşıt görüş yok mu ya? 1-2 kişi karşıt cevaplar verdi.

Mesut Yılmaz

80+ Bronze
Sadece bunu da yapmıyor, bilim camiasının sahtekarlığını da açıklıyor. Zira bugün pek çok popüler bilim anlatıcısı/sitesi makro evrimi ittifaki bir olgu gibi anlatıyor. Herkesin evrimi Darwinizm'in yorumladığı gibi yorumladığı zannına kaptırıyorlar. Ülkenin dinsizi de dindarı da basit seviye mantık bilmiyor. Delil ve ispat/kanıt farkını yapamıyor insanlar. Evrimin ispatlanabilecek/kanıtlanabilecek bir şey olduğu zannındalar. Sonra birkaç temel bilgi veriyor. Sonra meseleyi güzelce özetliyor ve sonuca bağlıyor.

Güzel videodur, bence özet babında internetteki en iyisi. Dikkatini vererek izle. Müslümanlara hitaben konuşuyor İslam ve evrim ilişkisi hakkında. Son derece iyi bağlıyor konuyu. Kafada büyütülecek bir mesele değil, ortada bir din-bilim tenakuzu yok. Şayet izlemediysen Kırmızı Asa serisine de bak muhakkak.
Evrim senin yada başkasının temel bilgi veriyor diyebileceği değil, yeterince akemedik çalışma ve tez var. Bilmide bir şeyin kanıtlanması onu Teori/Kuram olmaktan çıkarmaz
Çok basit bir doğa gerçeğidir ve inanç meselesi değildir
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yukarıdaki videonun bir geçerliliği yok, kara sakallı şalvarlı insanlardan bilim dinlenilmez, Evrim Ağacı'nı takip etmeni öneririm. En iyi anlatımı ve kaynak sunumu doğru yapan o.
Bu insanlar Evrim Ağacınıda sahtekar görüyorlar, klasik gericiler.

Asla yalanlayamacakları ise makalelerdir

Son düzenleme:

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,069
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
YKS, İskandinav mitolojisi
Bombacı kılıklı insanlarla bilim yapmaya çalışıyorlar ya insanı patlatıyor. Sürekli dinle çeliştirip duruyorlar, halbuki ikisini ayrı tutup yorumlayacak zeka kırıntısı yok, bilimi dinle kirletmeye çalışıyorlar. Sonra karşı çıkınca da ağızlarından köpük akıyor orgazm oluyorlar akxmwmxmwmxmwmsnwk

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Ülkenin durumu içler acısı. Okuma ve anlama becerisinin bu kadar yerlerde olması beni çok üzüyor. En entelektüel gözükenin ilkokul çocuğundan farksız bir fikri dünyası var. Evrim sorulmamış konuda, evrim-din ilişkisi sorulmuş. İslam özelinde sorulmuş. Buna mukabil İslam-evrim ilişkisine değinen güzel bir video atıyorum. Adam gelip "Videoda Müslümanların ne yapması gerektiği hakkında konuşmuş." diyor ve bunu eleştiri zannediyor. "Videoyu izledim, bilim ve dinin çakıştığının farkında." diyor. Videoda bunu doğrulayan en ufak diyalog yok. Ettiği lafın da neresinden tutsan elinde kalıyor. İslam ile bilim çatışıyormuş, bak hele sen.

"Evrim mesai isteyen, entelektüel bir çaba. Hap bilgilerle yüzeyselden yukarı çıkamazsın. Evrimi tam manasıyla öğrenmen için yabancı dil şart, Türkçede gönül rahatlığıyla önerebileceğim kaynak yok." diyorum. Adam gelip "50 Soruda Evrim" kitabını atıyor. Konu hakkında en ufak şey bilmeyene aşinalık katar bağlamında önerse neyse diyeceğim. "Evrimi öğrenmek için ideal kaynaklar." diyor. Diğeri yargısız yaklaştım diyor, girişte Sözler Köşkü ile karşılaştırıyor. Videodan "İslam'da bilim yapamazsınız. Lafı dolandırıyor." fikrini çıkarıyor.

Diğeri çıkıyor "Evrim senin temel bilgi verebileceğin bir şey değil, akademik çalışma ve tez var." diyor. Ardı sıra link atıyor. Öyle miymiş? Ne kadar ilginç. Yahu konudaki üçüncü mesajımda dahi "Evrim yüzeysel olarak açıklanacak basit bir hap bilgi değil, mesai isteyen bir iş. Bolca akademik yayın oku, çapraz okuma da yap. Bir cenaha saplanma. Net konuşma." demişim. Adam gelip sanki "Evrim üç beş temel bilgiden ibaret, giriş seviye bir uğraştır." demişim gibi davranıyor, bunun üzerinden de beni eleştiriyor. Saman adam. Yani, ben hakikaten anlamıyorum. Linke tıklayınca sizi yönlendirdiği video beni yönlendirdiği videodan farklı herhalde. Bu yorumları nasıl yapabiliyorsunuz aklım almıyor. İki tarafın da yobazı çekilmiyor. Her evrim-din konusuna ise muhakkak iki taraf da damlıyor.

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Ülkenin durumu içler acısı. Okuma ve anlama becerisinin bu kadar yerlerde olması beni çok üzüyor. En entelektüel gözükenin ilkokul çocuğundan farksız bir fikri dünyası var. Evrim sorulmamış konuda, evrim-din ilişkisi sorulmuş. İslam özelinde sorulmuş. Buna mukabil İslam-evrim ilişkisine değinen güzel bir video atıyorum. Adam gelip "Videoda Müslümanların ne yapması gerektiği hakkında konuşmuş." diyor ve bunu eleştiri zannediyor. "Videoyu izledim, bilim ve dinin çakıştığının farkında." diyor. Videoda bunu doğrulayan en ufak diyalog yok. Ettiği lafın da neresinden tutsan elinde kalıyor. İslam ile bilim çatışıyormuş, bak hele sen.

"Evrim mesai isteyen, entelektüel bir çaba. Hap bilgilerle yüzeyselden yukarı çıkamazsın. Evrimi tam manasıyla öğrenmen için yabancı dil şart, Türkçede gönül rahatlığıyla önerebileceğim kaynak yok." diyorum. Adam gelip "50 Soruda Evrim" kitabını atıyor. Konu hakkında en ufak şey bilmeyene aşinalık katar bağlamında önerse neyse diyeceğim. "Evrimi öğrenmek için ideal kaynaklar." diyor. Diğeri yargısız yaklaştım diyor, girişte Sözler Köşkü ile karşılaştırıyor. Videodan "İslam'da bilim yapamazsınız. Lafı dolandırıyor." fikrini çıkarıyor.

Diğeri çıkıyor "Evrim senin temel bilgi verebileceğin bir şey değil, akademik çalışma ve tez var." diyor. Ardı sıra link atıyor. Öyle miymiş? Ne kadar ilginç. Yahu konudaki ikinci mesajımda dahi "Evrim yüzeysel olarak açıklanacak basit bir hap bilgi değil, mesai isteyen bir iş. Bolca akademik yayın oku, çapraz okuma da yap. Bir cenaha saplanma. Net konuşma." demişim. Adam gelip sanki "Evrim üç beş temel bilgiden ibaret, giriş seviye bir uğraştır." demişim gibi davranıyor, bunun üzerinden de beni eleştiriyor. Saman adam. Yani, ben hakikaten anlamıyorum. Linke tıklayınca sizi yönlendirdiği video beni yönlendirdiği videodan farklı herhalde. Bu yorumları nasıl yapabiliyorsunuz aklım almıyor. İki tarafın da yobazı çekilmiyor. Her evrim-din konusuna ise muhakkak iki taraf da damlıyor.
Din konuları açtığım bir dönem vardı. Ondan sonra artık paylaşmama gereği aldım. Çünkü insanlar okuduğunu, dinlediğini ve izlediğini idrak etmede ilkokul çocuğundan geri. "Müslümanların ne yapması gerektiğini anlatmış, bilim konuşmamış ki." diyen kişinin videoyu izlemediğine eminim. Ama eğer izlemişse ciddi sorunları var demektir. İnsanların idrak seviyesi onların anlama kapasitesine, çapına eş değer. Yani bir gözlük takıyorlar, o gözlük de onlara 90 derecelik bir bakış açısı vererek sınırlıyor. At gözlüğü timsalindeki bu gözlüğü takmayanlar pek az.

Paylaştığın videoyu eleştirenlerin geçmiş mesajlarına baksan "tarafsız izledim" demelerine rağmen taraflı ve anlamak, idrak etmek istedikleri noktada izlediklerini görürüz. Kur'an'ı Allah'a inanmak maksadıyla okursak bize doğru gelir. Ama Kur'an'ı kasıtlı olarak Allah'ı ret etmeye bahane arayarak okursak Kur'an'ın bazı ayetleri o kişiye kanıt gibi gelir Allah'ın yokluğuna. İnsanlar cahil cahil. Bunu çok dedim. Ama insanlar bunu kabullenmeyip hakaretle geri dönüş yaptılar. Aaaah! Boş ver ya. Uğraşılmaz bunlarla.

Top Bottom