baltazar
80+ Platinum
- En İyi Cevap
- 9
Dahası
Merhaba. Kafam karıştı.
Örneğin stock soğutucuyla 4.0 ghz'de min 1.3V çeken bir işlemci
Soğutma alınırsa daha az voltaj mı çeker yoksa sadece ısısı mı düşer?
@kandes22
Benim işlemci 4.45 ghz'de 1.45V stress testinde 2-3. dakikada mavi ekran veriyor. Soğutucu alsam çalışma ihtimali var mı yoksa sadece ısısı mı düşer?Voltaj değerleri el ile sabitlendiyse voltaj değişmez, sadece ısı düşer.
Şöyle bir örnek vereyim: Ryzen 5 3600 1.1V 4.2 GHz, stok fan ile ile Small FFTs testinde 85 derece.(rastgele değer veriyorum)
T6 Ultra, Ryzen 5 3600 1.1V 4.2 GHz ile Small FFTs testinde 60 derece.
Benim işlemci 4.45 ghz'de 1.45V stress testinde 2-3. dakikada mavi ekran veriyor. Soğutucu alsam çalışma ihtimali var mı yoksa sadece ısısı mı düşer?
Isıdan kapanmıyor.
Peki neden işlemcilere 1.5V üstü önerilmiyor.
Ne şekilde etkileyeceğini sormadın. Mesela soğutma ile 1.15v 4.3 yiyen işlemci soğutma ile 1.15v 4.4 YİYEMEZ. Veya tam tersi. Olay şu. Sen stok soğutucu veya yetersiz bir soğutma ile bir işlemciyi kullanırsan, işlemci 89 derece falan olsa da OC sonrası sistem KAPANABİLİR. Lakin soğutma alırsan aynı voltajda bu sefer 95 derece olmasına rağmen kapanmaz. Bunun sebebi voltaj yetmemesi değildi. Bu durumda etkilemiş oluyor. Peki ne yaptık? Orda 89 derece görmemizin sebebi tamamen programın azizliği. CPU Die o an 100 dereceyi çoktan aşmıştı bile. Durum böyle olduğu için işlemci kendi korumaya aldı. Biz de işlemcimize voltaj yemiyor bu damgası koyduk. Kendi anımdır bu mesela. 2600 ile 1.35v 4.0 yediremezken soğutucu aldım ve 1.24v 4.0 GHz yedirdim.Anladım. Teşekkür ederim. Son kez ayarları çekeyim. 1.48v deneyeceğim
Mesaj otomatik birleştirildi:
@kandes22 abim etkilemez diyor? Etkiler mi voltajı?
Haaaaaaa. Aydınlandım şu an. Vallahi teşekkürler.Ne şekilde etkileyeceğini sormadın. Mesela soğutma ile 1.15v 4.3 yiyen işlemci soğutma ile 1.15v 4.4 YİYEMEZ. Veya tam tersi. Olay şu. Sen stok soğutucu veya yetersiz bir soğutma ile bir işlemciyi kullanırsan, işlemci 89 derece falan olsa da OC sonrası sistem KAPANABİLİR. Lakin soğutma alırsan aynı voltajda bu sefer 95 derece olmasına rağmen kapanmaz. Bunun sebebi voltaj yetmemesi değildi. Bu durumda etkilemiş oluyor. Peki ne yaptık? Orda 89 derece görmemizin sebebi tamamen programın azizliği. CPU Die o an 100 dereceyi çoktan aşmıştı bile. Durum böyle olduğu için işlemci kendi korumaya aldı. Biz de işlemcimize voltaj yemiyor bu damgası koyduk. Kendi anımdır bu mesela. 2600 ile 1.35v 4.0 yediremezken soğutucu aldım ve 1.24v 4.0 GHz yedirdim.
Bide ben 83 derece olunca kapat dedimHaaaaaaa. Aydınlandım şu an. Vallahi teşekkürler.
İşlemciniz nedir?Haaaaaaa. Aydınlandım şu an. Vallahi teşekkürler.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Bide ben 83 derece olunca kapat dedimD
3500x 4.2 için taş çatlasın 1.35v çeker. 4.0 için 1.2v bile kötü silikon için ortalama bir değer.3500x