İncehesap.comdan Kablo aldım 5 dk sonra vazgeçtim iptal etmek istedim iptal edilmedi kargolandı kargoyu kargoda iptal ettim sonuç 60 tl kargo bedelini iade etmediler.Parasında değilim ama Bu yasal mı Kargoya bile 2 gün sonra verdiler ürünü.İsteseler iade ederlerdi.
İncehesap.comdan Kablo aldım 5 dk sonra vazgeçtim iptal etmek istedim iptal edilmedi kargolandı kargoyu kargoda iptal ettim sonuç 60 tl kargo bedelini iade etmediler.Parasında değilim ama Bu yasal mı Kargoya bile 2 gün sonra verdiler ürünü.İsteseler iade ederlerdi.
Parasında değilim ben İncehesaba sinirlendim.Yasal olarak hakları varmı yok mu onu merak ediyorum ücret iadesi yapmıyor 60 tlyi çek olarak verebiliriz diyolar onunda alt limiti 500 tl dalga geçiyolar resmen.Çayma hakkı yasasında kargo ücreti ve her şey iade edilir yazıyor.Bunlar nereden yetki buluyor onu bulamadım ben
Cayma Hakkının Kullanımı ve Tarafların Yükümlülükleri
Cayma hakkı
MADDE 9 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir.
(3) Cayma hakkı süresinin belirlenmesinde;
a) Tek sipariş konusu olup ayrı ayrı teslim edilen mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son malı teslim aldığı gün,
b) Birden fazla parçadan oluşan mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son parçayı teslim aldığı gün,
c) Belirli bir süre boyunca malın düzenli tesliminin yapıldığı sözleşmelerde, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin ilk malı teslim aldığı gün
esas alınır.
(4) Malın satıcı tarafından taşıyıcıya teslimi, tüketiciye yapılan teslim olarak kabul edilmez.
(5) Mal teslimi ile hizmet ifasının birlikte yapıldığı sözleşmelerde, mal teslimine ilişkin cayma hakkı hükümleri uygulanır.
g) (Değişik:RG-23/8/2022-31932)(2) Cayma hakkının olduğu durumlarda, bu hakkın kullanılma şartları, süresi, usulü, satıcının iade için öngördüğü taşıyıcıya ilişkin bilgi ile malın bu taşıyıcıyla iadesi halinde teslim masrafını geçmemek üzere iade masraf tutarına ve hangi tarafça karşılanacağına, öngörülenin dışında bir taşıyıcıyla iadesi halinde ise iade masrafını tüketicinin karşılayacağına ilişkin bilgiler,
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
Ticaret Bakanlığı tarafından Birliğimize iletilen ekli yazıda; e-ticaret platformlarında kullanılan mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanımında iade kargo masraflarının ön bilgilendirmede belirtilmek ve ilk teslim masraflarını aşmamak kaydıyla, satıcının yanı sıra tüketici tarafından da karşılanabileceğine dair düzenlemenin uygulanması 04/11/2023 tarih ve 32359 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik değişikliği ile 1/1/2025 tarihine kadar ertelenmiş olduğu hatırlatılmaktadır.
Bu doğrultuda; mesafeli yöntem ile akdedilen sözleşme öncesi e-ticaret platformlarındaki tüketicilere yapılacak ön bilgilendirmede, cayma hakkı kullanılması durumunda iade kargo masraflarına tüketici tarafından
katlanılacağına dair hükümlere yer veren veya cayma hakkı kullanan tüketicilerden iade kargo masraflarını talep veya tahsil eden satıcılar için 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca 2023 yılı için
her bir sözleşme veya işlem için 1.371 TL idari para cezası uygulanacak olup söz konusu ceza tutarı 2024 yılında yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle geçerli olacağı bildirilmiştir.
Ticaret bakanlığının tek yayınladığı karar bu gerisi boş 2025 ertelenen yasa tekrar ertelenmiştir yayınlanmadı çünkü Ticaret bakanlığının konu ile iligili kararı tek bu var Mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının kullanılması durumunda iadeye ilişkin kargo ücreti kim tarafından karşılanır?
Satıcı eğer ön bilgilendirmede cayma durumunda malın iadesi için anlaşmalı olduğu kargo şirketini belirtmişse, bu kargo şirketi aracılığıyla malın geri gönderilmesi halinde, tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz.
Satıcının ön bilgilendirmede iade için herhangi bir taşıyıcıyı belirtmediği durumda ise, tüketiciden iade masrafına ilişkin herhangi bir bedel talep edilemez. İade için ön bilgilendirmede belirtilen kargo şirketinin, tüketicinin bulunduğu yerde şubesinin olmaması durumunda ise satıcı, ilave hiçbir masraf talep etmeksizin iade edilmek istenen malın tüketiciden alınmasını sağlamakla yükümlüdür.