Neler Yeni

Korsan Oyun Oynamak Hırsızlık Mıdır?

adral

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
69
İsim
a a
3 ayrı noktadan bakarsak

Bize ürünlerin kendisi değil ürünlere erişim lisansları satıyorlar.
Eğer satın almak sahip olmak değilse korsanlık da çalmak değildir.

Herhangi bir şart altında kesinlikle para vermeyi düşünmediğim bir ürünü korsan elde etmem ürünün geliştiricilerini herhangi bir kayıpta bulundurmaz. Sınırsız kopyası olan bir ürünün korsan elde edilmesi durumunda tek kayıp satıcıların potansiyel bir alıcı kaybetmesidir. Korsanlayan şahıs en başta bir potansiyel alıcı değilse ne kayıpları ne kazançları vardır.

Ayrı olarak "Piracy is a service problem" demişti Gabe Newell. Aradığım şeyi en kolay nereden elde edebiliyorsam oraya yönelirim. İşin maneviyatı beni ilgilendirmez. Özellikle film dizi kısımlarında torrentin verdiği rahatlığı veren bir alternatif yok.

ChristianSerratos

80+ Silver
Aynı şey değil dostum saçma örnekler veriyorsun.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Tamam niye telif atılmıyor oyunu yapan adam bir şey yapmıyor siz burda hırsızlık diyorsunuz :D
Netflix telif atmıyor mesela blutv ve exxen telif atıyor şirketlerin işleyişini bilemeyiz

MrCodeX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,255
İsim
Sinan Aba
Dostum bunların hepsi dijital hizmettir ha bugün kaçak film izlemişsin ha kaçak oyun ikisi de aylık abonelik sistemi ile kullanılabiliyor. sen burada bedava rtx4090 örneğine karşın bunlara saçma diyorsan ben sana bir şey anlatmaya çalışmayacağım daha fazla çünkü anlamıyorsun veya kendine hırsız demeyi gururuna yediremediğin için anlamamış gibi davranıyorsun.
Dostum saçma saçma örnekler verirseniz bende size aynı şeklide saçma örnekler veririm ki karşıdaki beni bi nebze anlasın bunu üstte de belirttim zaten.

Hırsızlık değil, olsa bu işler deepweb gibi internetin diğer tarafında döner

ChristianSerratos

80+ Silver
Dostum saçma saçma örnekler verirseniz bende size aynı şeklide saçma örnekler veririm ki karşıdaki beni bi nebze anlasın bunu üstte de belirttim zaten.

Hırsızlık değil, olsa bu işler deepweb gibi internetin diğer tarafında döner
Ürün dijital olunca hırsızlık olmuyor yani

MrCodeX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,255
İsim
Sinan Aba

ChristianSerratos

80+ Silver

MrCodeX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,255
İsim
Sinan Aba

FurkanIIy

80+ Bronze
Türk oyuncuları zerre kadar önemsemeyen büyük firmaların oyunlarını korsan olarak oynamakta bir sorun görmüyorum. Yeni bir firmadır, desteğe ihtiyacı vardır, o zaman etik değil. Fakat gidip de milyon dolarlık Ubisoft'a destek olmak için oyununa 1500 TL ödemem mesela.

MrCodeX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,255
İsim
Sinan Aba

ChristianSerratos

80+ Silver
sen tanıdğın biri varsa şikayet et dene bir sıkıntı varsa gereken yapılır zaten öğrenmiş olursun
Ülkendeki hukuku biliyorsun adam öldüren bile 2 yıl yatıyor gelmiş bana burda boş yapıyorsun

MrCodeX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,255
İsim
Sinan Aba
Ülkendeki hukuku biliyorsun adam öldüren bile 2 yıl yatıyor gelmiş bana burda boş yapıyorsun
Bak korsan oynayan oynar oynamayan oynamaz kimse gelip burda millete hırsız demesin korsan kullananda karşı tarafa para verdi diye laf yapmasın.

Kendi ülkemiz için konuşuyorum oyunlar yurtdışındaki gibi 60tl değil zengin adam yada parasını biriktirebilen adam oyunu para verip alır zaten. Ben maaşımı aldığım gibi sıfırlıyorum birde gidip hangi parayla oyun alacağım? elime para geçince oyun alıyorum zaten en son bf 2042 ve cod aldım mesela ama burda korsan kullanan adama hırsız denmesi hoş değil yani birde verdikleri örnekler de marketten ürün çalmak filan :D şimdi paran yok diye hırsızlık yap diyende olacktır da neyse bir şey demiyorum artık.

ChristianSerratos

80+ Silver
Bak korsan oynayan oynar oynamayan oynamaz kimse gelip burda millete hırsız demesin korsan kullananda karşı tarafa para verdi diye laf yapmasın.

Kendi ülkemiz için konuşuyorum oyunlar yurtdışındaki gibi 60tl değil zengin adam yada parasını biriktirebilen adam oyunu para verip alır zaten. Ben maaşımı aldığım gibi sıfırlıyorum birde gidip hangi parayla oyun alacağım? elime para geçince oyun alıyorum zaten en son bf 2042 ve cod aldım mesela ama burda korsan kullanan adama hırsız denmesi hoş değil yani birde verdikleri örnekler de marketten ürün çalmak filan :D şimdi paran yok diye hırsızlık yap diyende olacktır da neyse bir şey demiyorum artık.
Fakirsen yaptığın hırsızlık değildir diye bir şey yok ürün yasal olmayan bir yol ile indirip oynuyorsun bu hırsızlıktır.

burakatan

80+
3 ayrı noktadan bakarsak

Bize ürünlerin kendisi değil ürünlere erişim lisansları satıyorlar.
Eğer satın almak sahip olmak değilse korsanlık da çalmak değildir.

Herhangi bir şart altında kesinlikle para vermeyi düşünmediğim bir ürünü korsan elde etmem ürünün geliştiricilerini herhangi bir kayıpta bulundurmaz. Sınırsız kopyası olan bir ürünün korsan elde edilmesi durumunda tek kayıp satıcıların potansiyel bir alıcı kaybetmesidir. Korsanlayan şahıs en başta bir potansiyel alıcı değilse ne kayıpları ne kazançları vardır.

Ayrı olarak "Piracy is a service problem" demişti Gabe Newell. Aradığım şeyi en kolay nereden elde edebiliyorsam oraya yönelirim. İşin maneviyatı beni ilgilendirmez. Özellikle film dizi kısımlarında torrentin verdiği rahatlığı veren bir alternatif yok.
Satın almanın sahip olmak sayılmadığı tek durum game pass gibi hizmetlerden yararlanıldığı zaman olur. Bunun dışında oyun satın almak yerine korsan oynayan kişi teknik olarak hırsızlık yapmış sayılır.

2. cümlenin başında dediğinize katılıyorum ancak kısmen. Yapımcı zaten sizin korsan oynamanız ya da başkasının oyunu satın almamasından dolayı mevcut varlığıyla ilgili aktif anlamda bir kayıp yaşamaz. Yaşayacağı tek kayıp potansiyel alıcı olmanızdan kaynaklı yapımcının yoksun kalacağı kazanç olacaktır. Eğer siz satın alma kabiliyeti olan birisiyseniz her türlü potansiyel alıcı oluyorsunuz zaten. Ben zaten almazdım deyip aradan sıyrılamazsınız. Korsan hali çıkmasa belki de almak zorunda kalacaktınız.

Son cümledeki rahatlık kısmına katılıyorum. Mesela ben internet sıkıntısı yaşayan biriyim. Amazon Prime aboneliğim olmasına rağmen The Boys ya da Invincible dizisini korsan indirip izliyorum. Akrabamın evine gidip indirip evimde internetle işim olmadan rahat bir şekilde izliyorum. Sonuçta artık diskli filmler/diziler piyasada yok gibi bir şey ve benim de sabit ve sınırsız bir internetim yoksa korsan haricinde film/dizi izleme imkanım olmaz. Yine benzer şekilde sadece belli bir platforma özel bir film izleneceği zaman eğer kullanıcının üyeliği ve kiralama imkanı yoksa sırf o film için aylık üyelik almadan genelde korsan indirip izliyor. Ya da PS4 sahibi olanlar oyunları TR altyazılı oynayabilmek için korsan oynamak zorunda kalıyor. Tabi gidip oyunun karşılığını vermek amacıyla dijitalden ya da diskli şekilde satın alıp hiç kullanmadan köşede tutabilirler mesela. Bunu yapmayanlar sonuç olarak karşılığını vermeden oyun oynamış oluyor. Açıkçası bunlar biraz tartışmaya açık meseleler. Mesela ortaya başka bir argüman daha atayım. Diyelim ki arkadaşlarınızla bir oyun oynamak istiyorsunuz (PC veya Konsol) ve ortaklaşa bir oyun alıp 6 kişi aranızda dönüşümlü olarak oynuyorsunuz. Normalde diyelim ki oyun 1200 TL ve yapımcı 6 kişiden 7200 TL kazanacak ama siz ortak hesapla oynadığınızdan firma 6000 TL kazanç kaybına uğruyor. Yani siz oyunu 200 TL'ye oynamış oluyorsunuz. Şimdi burada bu 6 arkadaşın yaptığı meşru mudur? Normalde (aile paylaşımı hariç) bildiğiniz üzere dijital hesap ya da oyun disk satışı (lisansların devri) yasak ama bu kurala kaçımız uyuyor orası ayrı bir konu. Zaten bir çok korsan kullanım yasaklanmış olmasına rağmen bunun üzerinde çok durulmuyor ancak yapılan bu karşılıksız kullanımların meşru olduğu anlamına da gelmiyor.

Kısacası mümkün olduğunca korsandan uzak durmak en iyisi. Vicdanınız el veriyorsa korsan da kullanabilirsiniz tabii ki ama bu yaptığınızın meşru bir davranış olmadığı bilincinde olmakta fayda var.

Bu arada burada siz derken kastettiğim siz değil genel olarak bu yazdığımı okuyan herkes. Üstünüze alınmazsanız sevinirim. Mümkün olduğunca kişisel değil genel bir cevap yazmaya çalıştım.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,032,278
Üyeler
163,631
Son üye
scisquds
Top Bottom