Öneri Laptop özet 2025 (Son güncelleme 24.09.2025)

vada

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
351
Konuyu elden geldikçe güncel tutmaya çalışıcam. Siz de video ve ss'ler ile birlikte sorun/öneri paylaşırsanız araştırıp düzenleyip eklerim.

Alınmayacak laptoplar ( Sıralama kötüden iyiye doğru 1 en kötü)

Msi thin, msi cyborg, Acer nitro v15 gibi underpowered gpu kullanılan cihazlar sorunsuz dahi olsa alınmamalı notunu düşüyorum.

Genel olarak noname yani kasayı al etiketi vur ucuzundan ram ssd tak şeklinde işleyen; bios ve kontrolcü uygulamaya update vermeyen Monster, casper, erazer ve gamegarajlara sıcak bakmıyorum. Ancak aralarından gamegaraj en azından fiyatına göre iyi donanımlar sunuyor msi vector kasalı slayer 5 (5070ti ve daha ust gpulu modeller) uygun fiyatta değerlendirilebilir.
Taktıkları ram ve ssdler genelde crucialın düşük seviyeleri oluyor. Ben hiç sk hynix ram ve dramli kioxia ssd takıldığını görmedim mesela.

8gb Vrame sahip 4060,4070,5050,5060,5070 ile 1600p Qhd+ ekran almayın. Şimdi neyse ama 1-2 seneye Vram darboğazına takılırsınız.

Ayrıca çok satan malın problemi daha erken tespit edilir ve daha çok göze batar. Piyasaya yeni çıkmış 3-5 kullanıcısı olan cihazları sorunsuz lanse edip 2 yıllık binlerce satılan cihazdaki ufak problemleri göze sokanlara şüpheyle yaklaşmanızı tavsiye ediyorum. Buna Gamegaraj r9t'ler en güzel örnek, donanım/fiyat oranı güzel diye her yerde önerilerde tavan yaptı ama biraz sattıkça sorunları ortaya çıkmaya başladı gpu ve anakart fazlasıyla sıcak çalışıyor ve ekranda artifacting problemleri baş gösterdi ne diyim bilemiyorum umarım çözebilir sorun.

1. Erazer Deputy

Bitişik fan+ ddr4 ram+ mux switchsiz kombosuyla piyasadaki en kötü model. Soğutma berbat. Çok yakar az kaçar diye özetleyebilirim.
4070 olanı diğer laptopların 4060'ıyla nerdeyse aynı performansta.
Ekran görüntüsü 2025-08-01 170929.webp
Ekran görüntüsü 2025-09-27 205931.webp

Malum.tv kazığı

2. Hp Victus 15

Bitişik fan, limitli cpu gpu kombosu üstüne menteşe ve ısınma problemleriyle Hp'nin yüz karası. Soğutma berbat. 2025 modellerinde de geliştirme göremedim. 2. ssd slotu da yok.

3. Casper Excalibur G870

Bitişik fan, fabrika çıkışı 100+ dereceyi gören ramler 3 yıllık verimsizlik abidesi 13620h ı bile 30 civari watta nerdeyse turbo kapalı çalıştıran vasat kasa. Soğutma berbat.

4. Lenovo Loq 2024

Cihaz genel anlamda güzel olsa da aniden yanan anakart ile ortada kalabilirsiniz. Anakart değişmiş laptop pert araba gibidir düzen tutmaz.
Yine battery drain( çalışırken sarjın azalması nihayetinde kapanma) sorunu meşhurdur. Ünlü lenovo sevici jarrodstech youtube kanalında bunlardan bahsetmez.
Amdlerde de var sorun. Bkz.

5. Dell G15/G16

Titreşim algılayıp ekran kartını 30watta kilitliyor evlerden ırak.

6. Hp Victus 16 s0 ve r0 serisi

Victus 16 serileri islemci kod ilişkisi

S0 olanlar Amd 7xx0hs islemcililer
R0 olanlar İntel 1xx00h islemcililer
S1 olanlar Amd 8xx0hs islemcililer
R1 olanlar İntel 14x00hx islemcililer

Genel anlamda güzel cihazdır çok da satmıştır ancak bu serilerinde hall sensör sorunuyla karşılaşılmıştır.
Bu sensör kapağın kapandığını bildirir. Bu sayede kapak kapalıyken ekran ışığı söner ve klavye çalışmaz. Sensör bozulunca cihazlar normal çalışırken bile ekran gidip gelmesiyle karşılaşır.

Hp tarafında daha önce omen wf serilerinde de görülmüştür. Ancak omenlarda sensörün kablosunun çekilmesi ile tamamen normale dönmesi durumu victuslar için söz konusu değildir. Victuslarda sensör çekildiğinde makine kendini 45watt civarına limitleyip ayrıca yüksek sıcaklarda çalışmaya başlar. Bu kabul edilemez.
Bu sorunu yaşıyorsanız güç planlarından ekran kapatılınca yapılacakları "hiçbir şey yapma" moduna alıp harici monitörle sıfır sorun sıfır mobilite takılabilirsiniz.
Soldan 1. pini kapatmayacak kalan 5 pini kapatacak şekilde sensörün üst kısmına kağıt gibi yalıtkan sıkıştırıp kapatıp watt kısıtı ve ısınma sorununun çözüldüğünü iddia edenler var denenebilir.
Edit. Sanırım wattlimitin düzelmesinin kağıt ile alakası yok.Bu işlemi yapan kişi aynı zamanda uxtu ile watt limitini artırmış.Sadece uxtu ile limitten kurtulunabiliyor olabilir emin değilim.

Techolaydaki konular gereksiz insanlar ve moderatörler yüzünden kapalıdır.

S1 ve R1 serisinde henüz görülmedi. Kerkit techolay ve cihaz.tv insanları yanlış yönlendirdi var olduğunu iddia ederek. Cihaz.tv sözünden döndü listesinde r1 gördüm geçen.
(İkinci el cihazın sorununu referans kabul edip genelleyemem) Yine kanıtlı ss video gösterilirse düzenlerim.

7. Gamegaraj Slayer R9t

Bunun konusunu acmıştım zaten. Ptm7950 gibi iyi bir macunla gelmesine rağmen gpu sıcaklığı çok fazla. Ayrıca anakart da fazla ısınıyor uzak dururdum zira ucuz cihazlar da değiller. Malum.tv bunlardan bahsetmez.
Bu konudan malum.tv'de bahsederseniz anında linç+ban yersiniz öyle de hakkaniyetlidirler.
Last of us bozuk diyenler için cs2 değerleri
Ekran görüntüsü 2025-07-30 154712.webp

8. Acer Nitro 5

Aslinda çok büyük bir falsosu yok. İntel 12h serisinin ustunden 3 nesil geçti aşırı verimsiz güncele göre. 62db fan sesine rekor denebilir. Pch Güney köprüsü arızası kronik derecede olmasa da çok. Neslinin tükenmesi gerek artık.

9. Monster Tulpar T6 v3.7 13900hx rtx5070ti

Soğutma iyi gözükmesine rağmen 5070ti 100 wattlarda geziniyor. Bu postun en altında ekstralar kısmında 5070ti'ın güç/performans grafiğini ekledim. 100 ile 140 arasinda inanılmaz fark var. Bu laptopı alan 5070ti'ın tam performansını unutsun. Konunun başında yazdığım bios ve yazılım updatelerin neden önemli olduğunun kanıtıdır bu laptop. Her şey donanım değil. Soğutmada headroom olmasına rağmen watt yemiyor saçmalık. 100w cpu 100w gpu diye crossload mu olur komedi. 55/140 diğer laptoplarda. Böyle saçma iş olmaz uzak durun.

Alınabilir laptoplar

Yine eksileriyle birlikte eklicem (Alınabilirlikte fiyat belirleyici kriterdir o yüzden sıralamalar rastgeledir.)

1. Lenovo Legion 5 13650hx rtx5060

Legion serisinin gözümde yeri ayrıdır senelerdir kusursuza yakın cihaz üretiyorlar. 2 kg hafifliğinde. 4 yıl garanti. Fiyat 63 civarıydı malesef artmış. 7/09/2025'te trendyol nethouse satıcısında 62bin şuan 24 ram versiyonu.
Gsync yok yanlış yazılmış.

2. Msi Vector 255hx Rtx5070ti

88 şu an linkte.Thunderbolt 5 var. Fanlar sesli 60db.
Panel hariç yine önerebileceğim makine. 85 civarına düşerse alınabilir. 17/09/2025 83 lira şuan.

87ye 5070ti hp omen max değerlendirilebilir. Yine 1200p 165hz ekran var ama renk gamutu vectorden iyi.

3. Hp Omen max 16 275hx rtx5080

Her açıdan güzel makine vector ile birlikte f/p ürünü. Biraz ağır(2.8kg). 118 civari fiyati.Ana ssd değiştirilmek istendiğinde tüm heatsink kaldırılmak zorunda, ama 2.ssd direk eklenebilir. Hibrit macundan dolayı testlerde sıcak görebilirsiniz. İlk üretilen partilerde alttaki hava kanalları azdı sonrakilerde düzeltildi. Vapor chamber var ptm ile gayet serin. Oled versiyonu ilerde iyi bir indirime girerse gözümü karartıp alıp şönt mod ile gpu gücünü artırıp fenalıklar peşinde koşmayı düşündüğüm makine. Sıvımetal+ptmli hali için bkz.
Ptm uygulaması

Yine aynı donanımlı vector de bu fiyatlarda. 114 şu an indirimde. https://www.hepsiburada.com/msi-vec...240hz-tasinabilir-bilgisayar-pm-HBC00008ILF1N

4. Hp Victus r1 14700hx rtx4060

Her şeyiyle burada anlattığım linki aşağıda. Panel kötü. Rtx5bin ve yeni nesil işlemcili güncel modelleri çıkmadı henüz 2025 versiyonda revizyona giderler mi bilmiyorum. Ekrana el atarlarsa yine çok satabilir.

Küçük de olsa bir kısım şarj problemi yaşamış servis yeni adaptör gönderip çözmüş ama ekleyeyim yine de.

5. Acer nitro 16

Nitro 5'e guzel bir güncelleme olan bu model çok bir cpu beklentisi olmayanlara hitap ediyor. 7840hs rekabetçi oyunlarda üzer. Pil ömrü ve ekranı iyidir. Bu zayıflıktaki işlemciye saçma bir şekilde sıvımetal koymuşlar ve kötü uygulanmışı denk gelirse uğraştırır. Servisi smsinfocomm asusla aynıdır ve en kötü servis olarak bilinir.

6. Asus rog strix 16

Bu seri güzel olmasina rağmen Türkiye fiyatları her zaman pahalı oldu. Aynı fiyata daha üst donanım cihaz bulunabiliyor rahatlıkla. Kronik coil whine sesi hala çözülmedi diye biliyorum. İndirimde yakalarsanız alınabilir. Önemsiz not: Klavye hissini cok beğenmiştim.

7. Msi Katana 14650hx rtx5070

63 bu donanım için iyi fiyat.

8. Asus Tuf A16 amd işlemcili modeller

İşlemci soğutması iyi değil ancak amd hsler düşük watta verimli olabildiği için 35 watt limitle kullanılabilir. Güç tuşunda sıkıntı yaşanabiliyor onun haricinde alınabilir.

9. Asus tuf F16 2025 rtx5bin serili modeller

Bu sene asus soğutmayı çözmüş görünüyor. Özellikle gpu soğutmasını beğendim 160-170 watt civarı crossloadu var.

10. Lenovo loq 2025
Anakart yanma sorununu bu nesilde çözdüklerini varsayarak ekliyorum. F/p duruyor 13700hx 8p corelu güzel işlemci.

Nvidia Laptop Gpularının ortalama timespy grafik skorları

Timespy ve bilimum testler steam üzerinde ücretsiz bulunan 3dmark demo kullanılarak yapılabilir.
Grafik kartınızın oyun performansıyla paralel skorlar alırsınız. Yandaki skorlar arasındaki yüzde fark oyun fpsleri kadar olacaktır. Gameplay fps videosu izlemek yerine bu skorları referans alabilrsiniz. Cpu skoru tutarsızdır sadece grafik skoruna bakın.

Rtx5bin serisinin 4binden farkı Multiframegen 4x teknolojisi ve daha verimli olmasıdır. Dlss4 tüm rtx kartlara forcelanabilir. Reflex 2 teknolojisi de yine eski kartlarda olacağı onaylandı.

8gb Vramler(115 watt ve üstü) Grafik Skorları

Rtx4060 11.100
Rtx4070 12.800
Rtx5050 10.200
Rtx5060 12.400
Rtx5070 13.800

12gb Vramler

Rtx4080 (175watt) 18.500
Rtx5070ti (140watt) 17.400

16gb Vram

Rtx5080(175watt) 21.300

Soğutmanız elverirse Msi afterburner ile basitçe overclock yaparak 8 Vramliler için skorunuzu 1500 civarı kadar, 12 ve üstü Vramliler için de 3000 civarı artırmanız mümkün.
Yaptığınız testler listeye girer istatistiğe katkıda bulunursunuz.

İşlemci testi için cinebench r23 ve r24 kullanabilirsiniz. Multicore skoru render performansı hakkında fikir verir. Single core skoru ve işlemcinin L3 önbellek miktarı oyun performansı hakkında önemli olan kısımdır.

-40bin altı ve ultrabook tarzı harici ekran kartsız cihazlara hakim değilim.

Ekstralar

https://psref.lenovo.com cihazın kodunu girip tüm detaylarına ulaşabildiğiniz site.

Ekran görüntüsü 2025-03-31 000129.webp

Ekran görüntüsü 2025-06-28 193819.webp
Ekran görüntüsü 2025-03-31 001101.webp

Ekler

• 1758368702853.webp
    1758368702853.webp
    4.2 KB · Hit: 90
Son düzenleme:
6 numara Gamegaraj R9t
Bunun konusunu acmistim zaten. Ptm7950 gibi iyi bir macunla gelmesine rağmen gpu sicakligi cok fazla. Ayrica anakart da fazla ısınıyor uzak dururdum ucuz cihazlar değiller.

Ekran kartının sıcaklığının 86 derece gördüğü yeri cımbızlamışsın. Görüntüyü aldığın aynı inceleme videosunda yapılan 12 oyun testinden sadece birinde bu sıcaklıklar görülüyor, diğer oyunlarda ise ekran kartı 80 derece civarında. 85 dereceyi bir kere bile görmüyor. Videonun devamında aynı oyunda Dynamic Boost kapalı, işlemci 45W sabit şekilde yapıldığı zaman FPS'de ufak bir kayıpla ekran kartı eski sıcaklığına geliyor zaten. Ekran kartı ısınmıyor, laptop gayet üstesinden geliyor.

R9T serisi kesinlikle watt kısıtıyla kullanılmalı (bütün laptoplarda olduğu gibi) ancak böyle bir donanım ve şartlar için böyle değerleri verebilmesi iyi bir soğutmaya işaret.
Ayrıca tongfang kasa neden güven vermesin? Laptop piyasasındaki laptopların neredeyse hepsinden çok daha fazla güven veren bir laptop tasarımı veriyorlar.

6 numara Gamegaraj R9t
Bunun konusunu acmistim zaten. Ptm7950 gibi iyi bir macunla gelmesine rağmen gpu sicakligi cok fazla. Ayrica anakart da fazla ısınıyor uzak dururdum ucuz cihazlar değiller.
bu sıcaklığın sebebi oyun, tlou'da sorun vardı zaten konunun laptopun soğutmasıyla alakası yok

Ekran kartının sıcaklığının 86 derece gördüğü yeri cımbızlamışsın. Görüntüyü aldığın aynı inceleme videosunda yapılan 12 oyun testinden sadece birinde bu sıcaklıklar görülüyor, diğer oyunlarda ise ekran kartı 80 derece civarında. 85 dereceyi bir kere bile görmüyor. Videonun devamında aynı oyunda Dynamic Boost kapalı, işlemci 45W sabit şekilde yapıldığı zaman FPS'de ufak bir kayıpla ekran kartı eski sıcaklığına geliyor zaten. Ekran kartı ısınmıyor, laptop gayet üstesinden geliyor.

R9T serisi kesinlikle watt kısıtıyla kullanılmalı (bütün laptoplarda olduğu gibi) ancak böyle bir donanım ve şartlar için böyle değerleri verebilmesi iyi bir soğutmaya işaret.
Ayrıca tongfang kasa neden güven vermesin? Laptop piyasasındaki laptopların neredeyse hepsinden çok daha fazla güven veren bir laptop tasarımı veriyorlar.
Diğer ssler de cımbız yani.
Ki inceleme sahibi gecen seneki testlerini çöpe atarak stand fan klima falan kullaniyor kiyas olayını direk bitiriyor.

Son düzenleme:
Çift fanlı bitişik fan yapısına sahip laptop yapısına fazla takılmışsınız oysa fazlasıyla fp ürünlerde o soğutma ile geliyor Aspire serisi mesela ofis laptoplarında çok önerildi. Aspire serisini bende beğeniyorum. Oyun laptoplarında kullanılması absürt dursa da xx60 serisi zaten güç verimliliği için üretilmiş kartlar. Haliyle çokta kaliteli soğutma gerekmiyor bunlara, 70 serisi de böyle laptoplarda ama daha üstü zaten bu soğutma tartmaz. Ayrıca ısınması performansın olmayacağı anlamına gelmez fps sınırlamaları ile oyunları sıkıntısız oynarsınız. Tek problem işlemci ki bu tarz bitişik fanlı modellerde çok kolay 30W'a limitleniyor. Bakımını vs. yaparsanız o da olmaz.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıca LOQ en üst sırayı hak ediyor anakart yakan laptop ben 5 yıla yakındır forumlardayım hiç duymadım anakart yakan laptop varsa da tek tük. Yani efsane bir sorundu benim için eşsiz ve benzersiz. Seri içinde kronik olacağını düşünmeyip umursamayıp LOQ önermiştim bende sonra bir baktım videoları patladı. Bu kadar büyük fiyasko 1. sırada olmaması büyük eksik.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Yanlış hatırlamıyorsam LOQ'ları her markada olur diye savunanlar vardı.

Son düzenleme:
Gamegaraj'ı konuya koymasan mesaj sayısı %50 azalır bu konuda.

Konuyu elden geldikçe guncel tutmaya caliscam. Siz de video ss ile birlikte paylasirsaniz duzenleyip eklerim.

Alinmayacak laptoplar ( Siralama kotuden iyiye dogru 1 en kötü)

1 numara Erazer deputy

Bitişik fan+ ddr4 ram+ mux switchsiz kombosuyla piyasadaki en kötü model. Soğutma berbat.Çok yakar az kaçar diye ozetleyebilirim. 4070 olanı diger laptoplarin 4060iyla nerdeyse eşdeğer.

2 numara Victus 15

Bitişik fan, limitli cpu gpu kombosu üstüne menteşe ısınma problemleriyle hpnin yüz karasi. Soğutma berbat.2025 modellerinde de gelistirme goremedim. 2. ssd slotu da yok.

3 numara casper excalibur g870

Bitişik fan, fabrika çıkışı 100+ dereceyi gören ramler 3 yıllık verimsizlik abidesi 13620h ı bile 30 civari watta nerdeyse turbo kapalı calistiran vasat kasa.Sogutma berbat.

4 numara lenovo loq serisi

Cihaz genel anlamda guzel olsa da aniden yanan anakart ile ortada kalabilirsiniz. Anakart değişmiş laptop pert araba gibidir düzen tutmaz.
Yine battery drain( calisirken sarjin azalmasi nihayetinde kapanma) sorunu meshurdur.Ünlü lenovo sevici jarrodstech youtube kanalinda bunlardan bahsetmez.

5 numara Victus 16 s0 ve s0 serisi

Genel anlamda guzel cihazdir çok da satmıştır ancak bu serilerinde hall sensor sorunuyla karsilasilmistir.
Bu sensor kapagin kapandigini bildirir. Bu sayede kapak kapaliyken ekran isigi söner ve klavye çalişmaz. Sensör bozulunca cihazlar normal calisirken bile ekran gidip gelmesiyle karşılaşır.
Hp tarafinda daha once omen wf serilerinde de görülmüştür. Ancak omenlarda sensörün kablosunum çekilmesi ile tamamen normale dönmesi durumu victuslar için söz konusu degildir. Victuslarda sensör çekildiğinde makine kendini 45watt civarina limitleyip ayrica yuksek sicaklarda calismaya başlar. Bu kabul edilemez.
Bu sorunu yasiyorsaniz güç planlarindan ekran kapatilinca yapilacaklari "hiçbir şey yapma" moduna alıp harici monitörle sifir sorun takilabilirisiniz.
Techolaydaki konular gereksiz insanlar ve moderatörler yüzünden kapalıdır.
S1 ve R1 serisinde henüz gorulmedi.(İkinci el cihazin sorununu referans kabul edip genelleyemem) Yine kanıtlı ss video gosterilirse duzenlerim.

6 numara Gamegaraj R9t

Alınabilir laptoplar

Yine eksileriyle birlikte eklicem (Alinabilirlikte fiyat belirleyici kriterdir o yuzden siralamalar rastgeledir.)
1 numara Lenovo legion 5 13650hx rtx5060

Legion serisinin gözümde yeri ayrıdır senelerdir kusursuza yakın cihaz uretiyorlar.Fiyat 63 civariydi malesef artmış.

2 numara Msi Vector 255hx Rtx5070ti

Panel hariç yine onerebilecegim makine. 83 civarina yine düşerse alinabilir.

3 numara Hp Omen max 16 275hx rtx5080
Her açıdan guzel makine vector ile birlikte f/p ürünü.118 civari fiyati. Hibrit macundan dolayı testlerde sicak gorebilirsiniz. İlk uretilen partilerde alttaki hava kanallari azdi sonraki partilerde duzeltildi. Sivimetal+ptmli hali icin bkz.
Casper açısından söyleyeyim kişisel görüş var bu konuda. Ama tarafsızlığa da önem verilmiş ucundan. Erazer hakkında fikrim yok, Victus 15 zaten koşarak kaçmıştım o modelden. Bence Victus sensör sorunu ve LOQ anakart sorunu ilk 3'e girmeliydi. Hani 100 derece görmeleri bitişik fanlı olmaları soğutması vs. sensör ve anakarta göre çerez diyebilirim. Sonra ram sorununa değinmişsiniz G870 ddr5 ile gelen bir kasa değil bir kere ddr4 ile çıkan bir kasa bu bilgi yanlış ve ddr4 ramlerde ısı sensörü de yok çoğunda haliyle bu sorun olsa da göremezdiniz ve ddr4 ramler bence bu sorunu yapmaz bu kasada. Sonradan ddr5 takılıyor daha doğrusu ramlerin hepsi sonradan takılıyor haliyle bu tarz ramleri sonradan takan tüm markalarda bu sorun çıkabilir ve bunu sorun olarak göstermekte de haklısınız fakat çözümü çokta büyütmeye değmeyecek kadar kolay diye duymuştum. Haliyle kişisel görüşünüzde mevcut. Ben modeli kullanmadım ama sorun kısmını ne kadar kalabalık gösterebilirsem o kadar iyi olur mantığı bu.

Diğer ssler de cımbız yani.
Ki inceleme sahibi gecen seneki testlerini çöpe atarak stand fan klima falan kullaniyor kiyas olayını direk bitiriyor.
Bütün oyun ssleri last of us oyunlarından. Belli ki oyunda bir problem var. Diğer oyunlarda böyle bir sorun ortaya çıkmazken tek bir oyun yüzünden böyle demek doğru olmaz.

Çok güzel konuyu tartışıyorsunuz. Benim aklım katılmıştı GG 9950HX3D versiyonunu almaya niyetlendim. 64 GB. 2tblık versiyonu 95 e düştü alacaktım, vadanın konusunu gördüm, almadım Zam geldi. Sonrasında dedim ki üstüne azıcık ekliyim Asus vs alim soğutma konusunda ve verimlilik, uzun ömürlü olması konusunda daha iyi olsun. Konuyu okuyunca tekrar kafam karıştı.
Şimdi gamegaraj mı alayım Asus mu ne alayım cidden kafam gitti.

i7-12700h rtx 4050 kullanıyorum daha şuanlık yorumum iyi DDR4 32GB ses sorunum yok hatta sessiz turbo kullanmadığınız sürece zaten o turboyuda anca valo yada cs-2de kullanabilirsiniz iş yapar sıcaklık değerleride Msi afterburnerdan baktığım kadarıyla iyi yani neresi yargılanıyor anlamadım.

GG'ye düzgün termal bakım yapılsa sıcaklıkları düşer.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,151,258
Üyeler
183,085
Son üye
alpk.
Geri