Linux'a Geçilir mi?

Mırnav

80+ Gold
Reaksiyon skoru
2,792
Çok çeşitli platformlardan oldukça çeşitli oyunlar oynayan birisiyim. Stardew'den Baldur's Gate 3'e; Modlu Minecraft'tan, Skyrim'e kadar özellikle modlayabildiğim oyunlara ilgiliyim. Aynı zamanda crack yollara da başvurduğum oluyor. Diğer uygulamalar alanında da alışkanlıklarıma göre çok değişik uygulamaları kendime zoraki edinebilirim. Yazılım konusunda da Visual Studio gibi Microsoft'un bazı uygulamalarına çok alıştım. Çok küçük işlevli uygulamalar bile benim için çok önemli. Mesela Notion, Radmin VPN, playit.gg gibi çok basit işlevli uygulamaların varlığı benim için çok önemli. Yinede çoğunu bırakabilecek yada değiştirebilecek olsam da bahsettiğimden anlaşılacağı gibi basit ve net uygulamaları şu ana kadar kullandım.

Kısaca uyumluluk konusu benim için çok önemli

Windows'tan bıkmış birisiyim. Hem Microsoft'un kendi uygulamalarına bağlı kalmak zorunda bırakılıyorum hem de berbat sunucularının berbat arayüzleriyle uğraşıyorum. Eskiden güvenlik çok da hayati olmayan bir mevzuydu benim adıma ama artık gerçekten Windows'un riskli olduğunu hissediyorum (illaki virüs olmasına gerek yok, mahremiyet ve veri güvenliğinden bahsediyorum). "Ne indirsem soru soruluyor, her yeri reklam dolu, hep bir şeyler öneriyor, zorunlu hizmetlerden mağdur oluyorum" derken gerçekten de bu sistemi sevmediğimi fark ettim. İçinde bir şeyini değiştiremediğimden sahiplik hissini bir türlü kazanamadım. Neredeyse her şeyiyle kötü bir işletim sistemi.

Windows'un benim için tek artısı uyumluluk sorunlarının olmaması. Ne indirirsem neredeyse sorunsuz çalıştırıyorum.

Son 1 - 2 yıldır acaba Linux dağıtımlarına girsem mi diye düşünüyordum ama dediğim uyumluluk sorunu korkusu beni hep vazgeçirdi. Son zamanlarda Mint gibi Linux dağıtımlarının benim için Windows'tan çok daha iyi konumlarına geldiğini gördüğümden hem de eskisi gibi çok fazla uyumluluk sorunları yokmuş gibi bir algıya kapılmamdan dolayı kafama acaba sorusu takıldı. Steam OS gibi oyun için yapılmış Linux Dağıtımları da beni daha çok cesaretlendirdi. Gemini, ChatGPT, Claude gibi popüler yapay zeka asistanlarına danıştığımdaysa bana dedikleri ortalama cevap "Evet gerçekten de eskisi gibi sinir bozan uyumluluk sorunları yok ama hala Linux'un daha temiz (uyumlu) olduğunu söyleyemem" oluyor. Şuanda kullanıcı yorumlarına muhtaç olduğumu hissediyorum. Gerçekten de çok ciddi uyumluluk sorunları var mı? Farklı uzantılarla birlikte de olsa bu sorunların üstesinden gelmek kolay oluyor mu? İşletim sistemini ne kadar özelleştirebilirim. Özelleştirme konusunda özgür olmak ayrı bir alışma süreci ister mi? En önemli soru: Linux stabil yani güvenilir mi? (sistemi bozmak zor mu?

linuxsun sorunları falan oyun oynayacaksan geçme 1 2 ay linux denemişliğim var resmen rezalet bir program indirmek için yarım saat uğraştım benim bilgisizliğimden mi bilmiyorum ama tavsiyem geçmemen

Gerçekten de çok ciddi uyumluluk sorunları var mı? Farklı uzantılarla birlikte de olsa bu sorunların üstesinden gelmek kolay oluyor mu? İşletim sistemini ne kadar özelleştirebilirim. Özelleştirme konusunda özgür olmak ayrı bir alışma süreci ister mi? En önemli soru: Linux stabil yani güvenilir mi? (sistemi bozmak zor mu?
windowstaki uygulamaların çoğunu linuxta çalıştırabiliyorsun ama iş oyun olduğu zaman fps düşüklüğü sorunu olabiliyor o biraz can sıkıyor , özelleştirme sınırsız gibi bir şey açık kaynak olduğu için her şey serbest , linux stabil ve iyi çalışan bir makina ama linux konsol komutlarına falan alışman lazım çok zor değil zaten , bütün sistemler güvensizdir virus ios'ta da linux'ta da windows'ta da olabilir , sistemin bozulması senin diskine bağlı bir durum disk dandikse sorunlar çıkarabilir ama genelde çıkarmaz , sonuç olarak bence oyun hariç linux en iyisi

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,153,164
Üyeler
183,394
Son üye
M.Bedirhan
Geri