Neler Yeni

Lütfen Türkilizce KONUŞMAYIN, YAZMAYIN!

DonanımFikir

Moderatör
En İyi Cevap
10
Dahası  
Reaksiyon skoru
36,765
İsim
Selimhan
İlgilendiği Kategoriler
SıcakFırsatlar Bilgisayar Toplama Konu Dışı
Steam
#Samsunlu
Türkilizce Dili(!): Hello,bügün I write the comments Donanım Arşivi forumda in User profillerine

isikt11

80+ Gold
En İyi Cevap
11
aga sana bi zararı yok mesela ben okey yazdım noldu öldünmü sen şimdi
Çok yanlış bir karşılaştırma yapıyorsun. Dilimizi korumak, düzgün kullanmak önemli. Yarı İngilizce yarı Türkçe konuşmak kulağa hoş mu geliyor. Dilimiz gayet güzel, hani kelime yoktur, ingilizceden dilimize yeni kelime girer buna tamamız da amacı çoğunlukla havalı olmak için gençler tarafından kullanılıyor bu yerli yersiz ingilizce kelimeler. Çok bi yararlı yönünü göremedim ben.

Son düzenleme:

baltazar

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,643
İsim
A.Ş.
İlgilendiği Kategoriler
Güç Kaynakları
Eleştiri yapmak gerekirse;

Günümüz veletleri ve ergenleri ve hatta büyükleri İngilizce kelimeleri hayatımıza soktuğumuzda "cool" olunduğunu zannedip ülkelerine ve dinlerine cahil, kötü, gerici gözüyle bakıp yabancı ülkeleri benimsiyorlar. Buna televizyonlar ve sosyal medya da katılınca tamamen bozulan bir millet oluşuyor.

Burada millet kadar TDK'da suçlu bence. Malumunuz dış ülkeler teknoloji ve bilim konusunda bizden öndeler ve genelde terimler yabancı ülkelerde doğuyor ve daha sonra ülkemize geliyor. TDK'nın yeni çıkan teknolojilere isim vermemesi de bir suç benim gözümde. Örneğin computer veya PC kavramına çıkardıkları bilgisayar kelimesi tutmuşken Flash bellek hala kullanılıyor. Bunları önceden bilip yerine Türkçe kelime türetmeleri gerekirken çoook sonra kelime üretiyorlar.

Reverse Flash

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
944
İsim
Enes
Bazen bir konu hakkında konuşurken Türkçesi aklıma gelmiyorsa ingilizcesini söylüyorum ama tabi bu konu ile alakalı değil bambaşka bir durum. Olabilir bir durum çünkü o kelimeyi daha çok ingilizce duyduğun zaman Türkçesini unutuyorsun bazen. İngilizce söyledikten hemen sonra aklına geliyor garip bir şekilde. Şunu söylemeden edemeyeceğim evet haklı bir konuya değinmişsin ama senin belirttiğin şekilde konuşan insan sayısı çok çok çok az gerçekten ben çevremde hiç rastlamadım bile. Konu açmana bile değmezmiş aslında :)

isikt11

80+ Gold
En İyi Cevap
11

Ekler

• asdasdasd.png
    asdasdasd.png
    6.2 KB · Hit: 62

Hepra

80+ Silver
En İyi Cevap
13
Mesela eski yıllarda yazılmış Türk kitaplarını okurken çok bilmediğim kelimeler çıkıyor, araştırıyorum kelimeleri, çok güzel anlamları oluyor çoğunlukla ama şu İngilizce ile Türkçeyi karıştıranlar bende hiç sevmiyorum onları.
sunny side up reis be

Son düzenleme:

Rangorun

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
372
İsim
Onur Can
Twitter'da çok var bunlardan. Bir de noktalama kullanmadan yazanlar var. Okurken can çekişiyorum.

Üstad

80+
Öncelikle sanane diyenler olucaktır eminim. Ama neden güzel Türkçemiz varken saçma sapan Türkçe İngilizce karışık konuşuyoruz.

Türkçe dili çok güzel bakın.
2014 yılında "yakamoz" kelimesi ile
en güzel dil seçilmişti. Aynı yarışmada "hicran" kelimesi üçüncü olmuştur.

Şunu istiyorum sizden, konuşurken kelimenizin Türkçe karşılığı varsa lütfen Türkçe karşılığını kullanın. Bunu söylemek bile bana acı verdi. Türk birine Türkçe karşılığını kullan demek ne kadar acı.

Benim de bu konuda hatam var. Tamam yazmak yerine misal ok yazıyorum ;daha kısa geliyor bana.

Örnek forumda karşılaştım :
Kelime : newim
New İngilizcede yeni demek.
-im Türkçe diline birinci tekil şahıs kipi
Bu kelimeyi gördükten sonra delirmedim desem yalan olur.

Ya da aynı durum demek yerine same durum diyen de gördüm.
Durum kelimesini Türkçe yazmış ama.

Kısaca TÜRKİLİZCE konuşmayın, yazmayın.

Boş boş eleştiriler yazmayın. Son derece haklı noktaya değindim.
Dikkat burda söylemek istediğim virgül, nokta değil. Türkçe 'nin yanına yabancı kelime sıkıştırmayın.
Harfi harfine katılıyorum.

Top Bottom