Öneri MSİ MP225V model monitörüm hakkında ilk görüşlerim

Ll3G1OnN

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
291
Daha önce, Mayıs ayında monitör önerisiyle ilgili bir konu açmıştım. O konuyu, kafama uyan bir model bulabilir miyim diye açtım ve nitekim aklımda olan ürünü aldım. Bu, önerilerden bağımsız bir tercihti. Şimdi, monitör hakkındaki ilk izlenimlerimi paylaşmak istiyorum:
(Rezalet ötesi) – Alınmaz.
Özellikleri: 1ms MPRT, 4ms GTG, 300 nit parlaklık, 8-bit renk desteği, 100Hz yenileme hızı.
“MSI sonuçta markadır” dedim ve aldım ama gerçekten alınmaz. VA panel olmasına rağmen “gerçek 8-bit” diyordu, bu da beni cezbetti. Ancak anladım ki VA panel 8-bit olsa bile uygun fiyatlıysa bir cacık olmuyormuş. Şu ana kadar kaliteli bir VA panel kullanmadım, ama uygun fiyatlı VA panellerde kalite gerçekten çok düşük.
Neden alınmaz derseniz:
Ekranda yatay şekilde yazı kayarken pikseller “pır pır” ediyor. Bu duruma tam olarak ne deniyor bilmiyorum ama göze çok batıyor. Aynı şekilde dikey kaydırmalarda — mesela forum okurken — yine pır pır ediyor. Ben bu tarz şeylere takıntılıyım, gözüm direkt seçiyor.
Overdrive modunu “Hızlı”ya alınca bu durum daha da belirgin hale geliyor. “Normal” moda alınca daha az belli oluyor, blur efekti gibi geçiyor, bu sayede pır pır etmiyor. Ancak bu sefer de Valorant gibi oyunlarda düşman önüme geçtiğinde bulanıklaşıyor. “Hızlı” moda alınca biraz toparlıyor.
Bir de “En Hızlı” modu var, kesinlikle kullanılmaz. Ekranda hareket eden her piksel pır pır ediyor. Bir de Adaptive Sync açık olduğu için böyle oluyor olabilir. Örneğin FM oynarken ekranın yenileme hızı sürekli değişiyor: 60, 68, 70, 79, 72, 69, 80... Hiç sabit kalmıyor. FIFA’da da aynı durum yaşanıyor. Adaptive Sync’tendir diye tahmin ediyorum ama kapalı/açık test etmedim, sadece belirtmiş olayım.
MPRT modu da var. Bu modda Valorant ve CS gibi oyunlarda adamlar çok net gözüküyor, blur efekti tamamen kalkıyor. Ama bu modda parlaklık ciddi şekilde düşüyor ve Adaptive Sync devre dışı kalıyor. Bu da ekran yırtılmalarına sebep oluyor ve sinir bozuyor.
Bundan önce 10 senelik, 8 kg ağırlığında eski bir Casper monitörüm vardı; yeminle daha iyiydi. En azından pikseller böyle pır pır etmiyordu. Şu an MSI’ın bu modelinin, GamePower’dan pek farkı yok.
60Hz’den 100Hz’e geçince aradaki fark çok bariz değil. Sadece biraz daha akıcı hissediliyor. 144Hz’ye geçseydim o zaman net farkı anlardım. Ama 100Hz o kadar etkileyici değilmiş.
Bu kadar, okuduğunuz için teşekkürler. İyi forumlar

Son düzenleme:
Bir de ek olarak, bu modelde ciddi şekilde overshot sorunu var. Mouse imlecini hafifçe kaydırsam bile overshot oluyor. Hafif bir hareket yaptığımda, arkasından çınar ağacı gölgesi geliyor resmen. Kısacası, "fiyatına bakmayın, bir cacık olmaz" dediğimiz modellerden biri.
Almak isteyen olursa, benim gibi "8-bit olmasına bakmayın, renkleri iyidir" diye düşünmesin. Renkler tam anlamıyla cacık gibi. Kırmızı aşırı parlak, bazen turuncu gibi görünüyor (turuncu olmamasına rağmen). Kapalı mavi aşırı sönük; açık mavi ise göz alıyor, patlamış gibi.
Mesela FIFA oynarken kırmızı formalı bir oyuncu var, sahada yeşil zeminin üstünde kırmızının parlaklığı gözümü alıyor. Gereksiz parlak, kıvrımları falan seçemiyorum, anlayacağınız detay kayboluyor. Açık mavi renk de aynı şekilde; renkler tamamen bozulmuş.
Kısacası bence bu model alınmaz. Bu modeli almasaydım, Fazeon X24F100 modelini alacaktım. Özellikleri benzerdi. Ayrıca Abdullah abinin Fazeon markasıyla ilgili araştırmasında, markanın Thermaltake gibi firmalarla aynı tesisleri kullandığı bilgisi gözümde bir artıydı.
Ama ne yaptım? Gittim, sadece 8-bit değerine kandım. Kafama tüküreyim. 6-bit IPS neyime yetmedi de 8-bit VA aldım… Neyse, tekrardan iyi forumlar. Özetle: MSI markadır diye aldırmayın, eşdeğer fiyatlardaki ürünlerle pek bir farkı yok

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,153,221
Üyeler
183,400
Son üye
rand0m1i
Geri