Neler Yeni

Neden mi "Türkiyeli"?

Enver Paşa

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,222
İsim
Stanker
İlgilendiği Kategoriler
Tarih, Siyaset
enver paşa bunu görse keserdi seni
Enver Paşa gibi çoğunlukla İslamcılık ve Osmanlıcılığı benimsemiş birisinin beni yadırgayacağını düşünmüyorum. Ayrıca bu adamlar azınlık haklarına son derece önem veren kişiler.

.RBO.

80+ Silver
Enver Paşa gibi çoğunlukla İslamcılık ve Osmanlıcılığı benimsemiş birisinin beni yadırgayacağını düşünmüyorum. Ayrıca bu adamlar azınlık haklarına son derece önem veren kişiler.
Türkistanmı orta asyamı sonuçta orta asyada Moğollar ve diğer asya ırklarıda yaşıyor ?

BATTLEFIELD

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,434
İsim
Selman
Yanlış diye belirttiğim şey bu zaten. Söylediğim gibi Türk ırkı mefhumu etkin köken, ırk olarak algılanmıyor. Irklar üstü kapsayıcı bir fikir olarak telakki ediliyor. Ortak kültür cart curt denilerek Türkiye topraklarında yaşayan herkes kastediliyor. Fakat sakat olan kısım da direkt bu zaten. Onu anlatmaya çalıştım. Artık Cumhuriyetin ilk yıllarında da değiliz, gereksiz yani. Cumhuriyetin ilk yıllarında ne kadar gerekli olduğu da tartışılır.
Türk kelimesinin ırk anlamının içini tamamen boşaltmak yanlış evet bunu söylemiştim zaten. "Bu kelime herkesi kapsar, kendini Türk hisediyorsan Türksündür" muhabbeti pek tutmuyor artık. Bu durumda kanunlar güncellenebilir, vatandaş olan herkes Türktür tanımı kaldırılabilir. Ama bu durum böyle bir duruma yeni tanımlar geliştirmemiz gerektiği anlamına gelmiyor. Kaldı ki bu durumu kendilerine art niyet olarak kullanan insanlar da var. Yarın bir bakmışsın "ben Türkiyeli demiyorum içinde Türk kelimesi var" demeye başlarlar. O yüzden böyle bir durum için eskiden bir sınır çizilmesi kesinlikle şartmış. Şu an için belki bu tanım kaldırılabilir ama yeni tanım anlamsız geliyor bana.

Çoğu böyle yapana bakarsanız "Kanuna göre Türksün, kanun sana bunu dayatmamı hak görüyor." deyip işi meşrulaştırıyor. Yukarıda arkadaş da aynısını yapmış mesela, direkt alıntılıyorum: "Türkiye'de misin? Türk sistemi içerisinde mi yaşıyorsun? Anayasal olarak Türk mü sayılıyorsun? Evet, Türksün. Bu kadar basit." İnsanlar Türk ırkı mefhumunu ırklardan bir ırk olarak görmeyip kutsallaştırıyorlar, kapsayıcı bir fikir olarak görüyorlar ve bundan ötürü herkese Türk dedirtme çabasındalar.

Maalesef kutsallaştırma ve bunu dayatma çabası var doğru. Ama yine dediğim gibi, kanun aslen buna izin vermiyor. Sadece bunu yapan kişi kendini haklı çıkarma namına kanunu arkasına alıp boş beleş milliyetçilik yapıyor. Eğer ki zorbaladığı kişi ciddi mağdur olursa ve mahkeme yoluyla hakkını ararsa zaten hakkını alacaktır. Herhangi bir ayrım yok o konuda.

Maalesef, bu işin pek ortası yok. Ya Türk ırkı mefhumunun ırklardan bir ırk, etnik kökenlerden bir etnik köken olduğunu tamamen boşlayıp/yok sayıp kutsallaştıracaksın. Fikir olarak bakacaksın. Ya da Türk ırkı mefhumu ırklardan bir ırk, etnik kökenlerden bir etnik kökendir deyip bu "Türk'sün!" lafını Türk olmayanlara icbarla söyletme faşistliğine karşı çıkacaksın.

Bence ortası var. Kanun güncellemesiyle (ki olmasa da olur bence) isteyen kendini istediği gibi tanımlar (zaten şu anda tanımlayabiliyor). Açıkçası bu kanun değişikliği durumunun bu tür zorbalama durumlarını düşüreceğini zannetmiyorum ben. Çünkü bunu yapan adam artık kanunda böyle bir tanımın olmadığını öğrense bile bunu yapmaya devam edecektir çünkü adam cahil. Kanunun ne dediğini o raddeden sonra pek umursamayacaktır. Bugüne kadar kanunda böyle diyor demesinin sebebi de yaptığı işi meşru kılmaya çalışmak sadece. Yani ülkede hemen hemen her sorun da olduğu gibi bu da eğitimle alakalı bir durum bana kalırsa.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

tedebbür ehli
Moderatör
En İyi Cevap
26
Türk kelimesinin ırk anlamının içini tamamen boşaltmak yanlış evet bunu söylemiştim zaten. "Bu kelime herkesi kapsar, kendini Türk hisediyorsan Türksündür" muhabbeti pek tutmuyor artık. Bu durumda kanunlar güncellenebilir, vatandaş olan herkes Türktür tanımı kaldırılabilir. Ama bu durum böyle bir duruma yeni tanımlar geliştirmemiz gerektiği anlamına gelmiyor.
Mevcuttakini kaldırıyorsan yenisini tanımlanan zorunlu, olmadan olmaz.

Kaldı ki bu durumu kendilerine art niyet olarak kullanan insanlar da var.
Ülkenin çoğunluğu Türklerden müteşekkil olduğu için Türkiye deniyor. Bunda bir problem yok. Şayet mezkur tanım tedavüle girerse icbar ortadan kalkacaktır. En azından devlet bazında. Bizim asıl sorunumuz bu. Birilerinin etnik kökenini reddetmediğin sürece Türkiye lafzından rahatsız olan olmaz. Olan olursa namlunun ucunda bulur kendini, zira yüksek ihtimal terör örgütü mensubudur.

Maalesef kutsallaştırma ve bunu dayatma çabası var doğru. Ama yine dediğim gibi, kanun aslen buna izin vermiyor. Sadece bunu yapan kişi kendini haklı çıkarma namına kanunu arkasına alıp boş beleş milliyetçilik yapıyor. Eğer ki zorbaladığı kişi ciddi mağdur olursa ve mahkeme yoluyla hakkını ararsa zaten hakkını alacaktır. Herhangi bir ayrım yok o konuda.
Evet, zorbalık yapın diye kanun yok. Fakat dediğin gibi kişiler kendini haklı çıkarma namına kanunu arkasına alıyor. Benim kastım buna müsait, böyle bir durumda arkasına yaslanabilecek ve suistimal edilebilecek bir kanunun olmaması. Pek çok sorunu çözecektir.

Bence ortası var. Kanun güncellemesiyle (ki olmasa da olur bence) isteyen kendini istediği gibi tanımlar (zaten şu anda tanımlayabiliyor). Açıkçası bu kanun değişikliği durumunun bu tür zorbalama durumlarını düşüreceğini zannetmiyorum ben. Çünkü bunu yapan adam artık kanunda böyle bir tanımın olmadığını öğrense bile bunu yapmaya devam edecektir çünkü adam cahil. Kanunun ne dediğini o raddeden sonra pek umursamayacaktır. Bugüne kadar kanunda böyle diyor demesinin sebebi de yaptığı işi meşru kılmaya çalışmak sadece. Yani ülkede hemen hemen her sorun da olduğu gibi bu da eğitimle alakalı bir durum bana kalırsa.
Haklısınız, kanun kalksa bile zorbalamalar devam eder. Cahil insan her yerde aynı. Fakat elimizde bu zorbalığı minimize etme şansı varken kullanmamak da doğru olmaz. Zira gözlemlerim o yönde ki bugün çoğu kişi -konuda da olduğu gibi- kanunu arkasına alarak "Paşa paşa Türk'üm diyeceksin ulan!" diye saydırıyor ona buna. Uzun vadede ne tür problemlere açtıklarının farkında değiller, azınlıkların nefretini nasıl çektiklerini farkında değiller. Üstelik hepsi boş yere oluyor. Ciddi bir sorun bu. Fakat maalesef bu kafatasçı adamlarda okuduğunu anlama da yok. Ne zaman bu konuda bir kelam etsek DEVA'lı, FETÖ'cü, bölücü, Kürdistan gerillası vs. olmadığımız şey kalmıyor. Siz bile ırkçılıktan uzak bir adam olarak başta direkt liboşlara hamlettiniz. Lakin zannediyorum ki konuştukça asıl kastımız anlaşıyor. Sırf sloganlar üzerinden hissi hareket etmemek gerek.

Oneomous

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,489
İsim
Adem
Alıntıyı görüntüle

Bu olay aynı Yunanistan'da yaşayan Türklerin durumuna benzer. Nasıl Yunanistan'da yaşayan Türklerin kendisine "Yunan" denilmesinden rahatsız oluyorsa (bence haklılar), kozmopolitik olan ülkemizde diğer azınlıklarda kendisine Türk denilmesini istemeyebilir.

Türkiyeli kelimesi sandığınızın aksine etnik bir kimlik değildir. Türkiyeli diye bir ırk yoktur. Türk diye bir ırk vardır. Türkiyeli, Türkiye'de yaşayan ırkı farketmeksizin bütün insanları kapsayan bir terimdir.

Kısaca Türk: Soyu Orta Asya'ya uzanan etnik bir kimlik.
Türkiyeli: Türkiye'de yaşayan Kürt Türk Çerkez Laz'a verilen isim.
Türk olmayan kişiler türkiyelim diyebilir fakat türkiye bayrağı gibi şeyler mantıklı değil eğer konuyu oraya çıkartacaksanız açıklayabilirim.

KAANT10X

80+ Bronze
Mevcuttakini kaldırıyorsan yenisini tanımlanan zorunlu, olmadan olmaz.
Hocam bu arkadaşlara boşuna laf anlatmayın adamlar hala 1789 dan sonra çıkan ve cumhuriyetin kurulmasında da çok önemli yer teşkil eden fakat günümüzde geçerliliğini yitirmiş ulus devlet modelini konuşuyorlar. Kendileri zaten tamamen ırka dayalı Türkçülük akımının bu topraklarda işe yaramadığını anladılar şimdide burada vatandaş milliyetçiliği yapıyorlar. Fakat artık zengin Anadolu Kültürümüzün insanları bunları yemiyor. Ve saçmalıktan ibaret şekilde and kalkınca kendilerine bir haller oluyor. Bu tarz Türk kelimesi ile ilgili tartışmalarda çıldırıyorlar. Cumhuriyetimiz kurulduğunda bunlar bencede gerekliydi o dönem ulus devletler vardı ve ayrıca ülkeyi toparlamak için Kemalist sistem uygulandı ama bunlar artık geçerliliğini yitiren şeyler ama bir türlü anlayamıyorlar ben milletimi vatanımı ecdadimi severim ve yüceltmek isterim ama bu ülkede yaşayan Kürde Laza Rum'a Ermeniye Süryaniye kimliğini yok say dersem benim Fasitlerden ne farkım kalır

Deaton

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
125
İsim
Fatih B
Alıntıyı görüntüle

Bu olay aynı Yunanistan'da yaşayan Türklerin durumuna benzer. Nasıl Yunanistan'da yaşayan Türklerin kendisine "Yunan" denilmesinden rahatsız oluyorsa (bence haklılar), kozmopolitik olan ülkemizde diğer azınlıklarda kendisine Türk denilmesini istemeyebilir.

Türkiyeli kelimesi sandığınızın aksine etnik bir kimlik değildir. Türkiyeli diye bir ırk yoktur. Türk diye bir ırk vardır. Türkiyeli, Türkiye'de yaşayan ırkı farketmeksizin bütün insanları kapsayan bir terimdir.

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir saçmalığı savunma endistürisi kurdunuz sizde ingiltere sadece ingilizler tarafından kurulmadı ırak iran suriye araplar ve daha bir sürü ülkede tek millet yoktur ve tek millet üstünden kurulmadı ama bu onların ırk belirtmedikleri gerçeğini göstermez bu sadece bir saçmalıktır kürtsen kürdüm dersin türksen türküm dersin türkiyeli diye bir kavram ülkenin kuruluşundan itibaren asla olmamıştır yoktur da sadece uydurma bir iştir böyle başlayan bir saçmalık tzamanla türklüğün başka değerlerine saldırmasını tetikleyecek bir şeyden başka bir şey değildir örnek şudur 'türkü' kelimesi dilimizde türk i nin birleşmesi şeklinde gelmiştir o zaman zamanla kürtler de desin ki biz türk değiliz 'kürtü' diye bir şey uyduralım böyle bir saçmalık nasıl olamazsa türkiyeli diye de bir saçmalık olamaz osmanlı gibi birçok ulusu içinde barındıran bir imparatorlukta bile böyle bir saçmalık uygulanmamışken şuan bu şekilde söylenmeye çalışılması sadece saçmalığı ifade eder.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir saçmalığı savunma endistürisi kurdunuz sizde ingiltere sadece ingilizler tarafından kurulmadı ırak iran suriye araplar ve daha bir sürü ülkede tek millet yoktur ve tek millet üstünden kurulmadı ama bu onların ırk belirtmedikleri gerçeğini göstermez bu sadece bir saçmalıktır kürtsen kürdüm dersin türksen türküm dersin türkiyeli diye bir kavram ülkenin kuruluşundan itibaren asla olmamıştır yoktur da sadece uydurma bir iştir böyle başlayan bir saçmalık tzamanla türklüğün başka değerlerine saldırmasını tetikleyecek bir şeyden başka bir şey değildir örnek şudur 'türkü' kelimesi dilimizde türk i nin birleşmesi şeklinde gelmiştir o zaman zamanla kürtler de desin ki biz türk değiliz 'kürtü' diye bir şey uyduralım böyle bir saçmalık nasıl olamazsa türkiyeli diye de bir saçmalık olamaz osmanlı gibi birçok ulusu içinde barındıran bir imparatorlukta bile böyle bir saçmalık uygulanmamışken şuan bu şekilde söylenmeye çalışılması sadece saçmalığı ifade eder.
o
Alıntıyı görüntüle

Ayrıyeten ağzınla söyledin 'yunanistanda yaşayan türkler' onlar türk olduğunu biliyorsa kimin ne dediğinin önemi yoktur ayrıyeten ordaki milletlerin buna bir formül olarak 'YUNANİSTANLI' gibi saçma sapan geliştirilmiş bir kelime bulunmadığına göre demek ki herkes kendi milletine ben yunanım ben türküm ben kürdüm diyebilir buda savunduğunuz ve verdiğğiniz örneğin çürüdüğü başka bir varsayımımdır
Mesaj otomatik birleştirildi:

Alıntıyı görüntüle

Ayrıca belirttiğiniz gibi bir kavram ortaya çıkarsa vatandaşlık ibaresinde de değişime gidilmesi durumunda kalınır çünkü oy kullanma vb gibi şeyler sadece TÜRK vatandaşı olan kişilere tanınmış bir haktır türkiyeli vatandaşlar diye bir kavram olmadığına göre kendini bu kavrama koymak isteyen insanlar ülkenin kuruluşundan itibaren sunulan imkanlardan faydalanma hakkını kaybeder.

Top Bottom