Neler Yeni

Neden mi "Türkiyeli"?

Dash Zeus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,238
İsim
Hezekiel
Ne mutlu Türküm diyene demiş Atatürk.
Bu Atatürk'ü sevmiyor zamanında Atatürk'e kötülemek için saçma konular açardı. Kısacası buna laf anlatılmaz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu Atatürk'ü sevmiyor zamanında Atatürk'e kötülemek için saçma konular açardı. Kısacası buna laf anlatılmaz.
Örnek bir konu bırakayım.(şuan aklıma gelen buydu)

Son düzenleme:

Bura.K

80+ Silver
Kusura bakmayın ama bu ülkenin sınırları içerisinde olan herkes TÜRKTÜR. Kendini Has Kürt olarak gören varsa gitsin Irak'ın Kuzeyine, Kürtleri pasaportsuz-vizesiz direkt alıyorlar. Aynı şey Çerkez içinde geçerli.
Türkiye'nin Eğitim sisteminden tutun her şeyine kullanıp kendilerini farklı saymak bana saçma geliyor. Türkiye'de misin? Türk sistemi içerisinde mi yaşıyorsun? Anayasal olarak Türk mü sayılıyorsun? Evet, Türksün. Bu kadar basit. "Türkiyeli" diye bir kavram yoktur.

Kürt olup kendini Türk hissedebilirsin. Zaten Kürt-Türk neredeyse aynı şey. Yıllarca aynı topraklarda yaşadık.
Ama Bu ikisinden birisi olup kendini Türk hissetmiyorsan gidebilirsin. Zorla tutan yok.

BATTLEFIELD

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,434
İsim
Selman
Boş liboş muhabbetleri. Kimse size bu ülkede zorla "Türküm" dedirtmiyor. İsteyen kendisini istediği gibi tanımlayabilir.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

tedebbür ehli
Moderatör
En İyi Cevap
26
Boş liboş muhabbetleri. Kimse size bu ülkede zorla "Türküm" dedirtmiyor. İsteyen kendisini istediği gibi tanımlayabilir.
Nasıl dedirtmiyor? 🙃

Birkaç sene öncesine kadar öğrenci andı okutuluyordu her talebeye. "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım!" dedirttiriliyordu. Demeyenlere cezai işlem uygulanıyordu. Ben Türk'üm, bunu demekten gocunmam. Fakat konuda bahsedildiği gibi diğer etnik kökenlere de zorla söyletilmesi son derece saçma. Andımız kaldırıldı. Fakat şu anda da 66. madde var. Orada da yine vatandaşlığı olan herkes Türk'tür deniliyor. Aksi kabul edilmiyor. Halk tabanına baktığında da zorla "Türk'sün!" dedirtme isteği var. Konuya da gelmişler mesela. "Ülkenin sınırları içerisinde herkes Türktür! Kendine Türk demiyorsan Irak'ın kuzeyine git." diyor adam. Tüm bunlara rağmen nasıl kimse zorla dedirtmiyor diyebilirsin?

Türk ırkı mefhumunu kutsallaştırma var ülkede. Irklardan bir ırk olarak bakılmıyor. Irklar üstü bir mefhummuş gibi davranılıyor, bir fikirmiş gibi muamele görüyor. Kürt, Arap, Laz yahut Çerkez. Ne olursan ol aynı zamanda Türk de olacaksın. Hatta asli olarak Türk olacaksın. Sorulursa "Kürt kökenli Türk'üm diyeceksin." diyorlar. Kim niye bunu kabul etsin? Yarın gelip bir Kürt, aynı şeyi Kürt ırkı mefhumu için yapsa ve ırklar üstü bir fikir olarak telakki etse. Kürtlük derken ortak kültürü kast ediyorum cart curt diye zırvalasa. Sana da "Türk kökenli Kürt'üm diyeceksin." dese kabul eder misin? Hayır büyük ihtimalle. Mezkur kavram bundan ötürü kullanılıyor işte. Bu "zorla dedirtme"yi engellemek için.

Çünkü bu terör örgütlerinin işine geliyor uzun vadede "Bak bu Türkler senin kendi kimliğine/diline/kültürüne düşman, zorla Türk dedirtiyor." gibi martavallarla dağa kaçırıyorlar adamları. Konuda da belirtildiği gibi bir ırk yerine kullanılmıyor bu mefhum. Türk, yine kendine Türk diyecek. Türkiye'de yaşayan ırkı fark etmeksizin bütün insanları kapsayan bir mefhum bu. Alternatif isimler de önerilebilir. Fakat hepsinde ana gaye aynı, liboşlukla pek alakası yok. Bence şu diyaloğumuz bile israf. 2023 yılındayız, tartıştığımız şeye bak. Birine icbari şekilde etnik köken dayatmak, bunu da "Türklük etnik köken değildir. Bir fikirdir. Bir üst kimliktir." kılıfıyla yapmak. Tutmuyor işte, tepkiler bundan.

En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
497
İsim
Cihan Duman
Neden mi türkiyeli diye konu açıp onu savunmak çok acemice. Bunu savunup icraate koyanlar andımızı kaldıranların ta kendisidir 🙂. Elbette Türk Kürt veya başka ırklarda yıllardır bu topraklarda etnik çeşitlilik fazla, bu gayet normal. Ama bunun asıl amacının mültecileri meşrulaştırmak olduğunu düşünüyorum.
Bu envercilerin nedense geneli aynı yanlış yola bir kere girildi mi düzeltmek zorlaşıyor. Profile bir bakayım dedim eski mesajlarını okuyunca hatırladım, forumda popcorn kadiri savunup atatürk düşmanlığı sergileyen birisinden ne beklenebilirdi diye düşündüm kendime kızdım. Bir mesajında da kemalist gözüken 14 15 yaş çocuklara toxic demiş, evet çoğu öyle orası doğru. Ama senin de yaptığın bundan farklı bir şey değil umarım ideallerini doğru şekilde belirlersin aksi türde Enver Paşanın kemiklerini sızlıyordur.

melidoas6

80+ Silver
Alıntıyı görüntüle

Bu olay aynı Yunanistan'da yaşayan Türklerin durumuna benzer. Nasıl Yunanistan'da yaşayan Türklerin kendisine "Yunan" denilmesinden rahatsız oluyorsa (bence haklılar), kozmopolitik olan ülkemizde diğer azınlıklarda kendisine Türk denilmesini istemeyebilir.

Türkiyeli kelimesi sandığınızın aksine etnik bir kimlik değildir. Türkiyeli diye bir ırk yoktur. Türk diye bir ırk vardır. Türkiyeli, Türkiye'de yaşayan ırkı farketmeksizin bütün insanları kapsayan bir terimdir.

Kısaca Türk: Soyu Orta Asya'ya uzanan etnik bir kimlik.
Türkiyeli: Türkiye'de yaşayan Kürt Türk Çerkez Laz'a verilen isim.
Türk bir ırk olmaktan çıkıp üst kimlik olmuştur. Türk olmak için öyle doğmana gerek yok öyle hissetmen ve Atatürk'ün görüşlerini benimsemen yeterli

BATTLEFIELD

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,434
İsim
Selman
Birkaç sene öncesine kadar öğrenci andı okutuluyordu her talebeye. "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım!" dedirttiriliyordu. Demeyenlere cezai işlem uygulanıyordu. Ben Türk'üm, bunu demekten gocunmam. Fakat konuda bahsedildiği gibi diğer etnik kökenlere de zorla söyletilmesi son derece saçma. Andımız kaldırıldı. Fakat şu anda da 66. madde var. Orada da yine vatandaşlığı olan herkes Türk'tür deniliyor. Aksi kabul edilmiyor. Halk tabanına baktığında da zorla "Türk'sün!" dedirtme isteği var. Konuya da gelmişler mesela. "Ülkenin sınırları içerisinde herkes Türktür! Kendine Türk demiyorsan Irak'ın kuzeyine git." diyor adam. Tüm bunlara rağmen nasıl kimse zorla dedirtmiyor diyebilirsin?
Kanuni olarak başka, halk arasında başka. Şu anda kanunlara bakıldığında Türk olmak zorunlu, çünkü Cumhuriyetin ilk yıllarında bu gerekliydi. Burdaki Türk tanımı etkin kökenden ziyade kapsayıcı bir anlamda Türkiye topraklarında yaşayan herkesi kastediyordu.
Ayrıca kanunen de bu, bu şekildedir.

Halk düzeyinde ise gereksiz bir baskıcılık var orası doğru. "Kendine Türk demiyorsan şuraya git, öl, geber" lafları boş milliyetçi yobaz lafları. Bunlar kesinlikle söylenmemeli ve bu şekilde bir aşağılanma yapılmamalı. Yapana da ceza uygulanmalı. Kişi kendini nasıl tanımlamak isterse o şekilde tanımlayabilmeli. Kürt diyecekse Kürt desin, Laz diyecekse Laz desin. Hiçbir önemi yok.

Türk ırkı mefhumunu kutsallaştırma var ülkede. Irklardan bir ırk olarak bakılmıyor. Irklar üstü bir mefhummuş gibi davranılıyor, bir fikirmiş gibi muamele görüyor. Kürt, Arap, Laz yahut Çerkez. Ne olursan ol aynı zamanda Türk de olacaksın. Hatta asli olarak Türk olacaksın. Sorulursa "Kürt kökenli Türk'üm diyeceksin." diyorlar. Kim niye bunu kabul etsin? Yarın gelip bir Kürt, aynı şeyi Kürt ırkı mefhumu için yapsa ve ırklar üstü bir fikir olarak telakki etse. Kürtlük derken ortak kültürü kast ediyorum cart curt diye zırvalasa. Sana da "Türk kökenli Kürt'üm diyeceksin." dese kabul eder misin? Hayır büyük ihtimalle. Mezkur kavram bundan ötürü kullanılıyor işte. Bu "zorla dedirtme"yi engellemek için.

Böyle yapabilmesi için hiçbir sebep yok. Kanun da bunu desteklemiyor. Eğer bir kişi bu tarz bir muameleye maruz kalırsa hakkını mahkemeler yoluyla arayabilir. Devletin kanunu zorlamıyor insanları zorla Türk'üm diyeceksiniz diye. Dediğim gibi halkın yobazlığı. Bu aynı müslüman birinin nonteist insanlara "bu halkın çoğunluğu müslüman, inanmıyorsan da içinden inanma" demesi gibi bir şey.

Birine icbari şekilde etnik köken dayatmak, bunu da "Türklük etnik köken değildir. Bir fikirdir. Bir üst kimliktir." kılıfıyla yapmak. Tutmuyor işte, tepkiler bundan.

Türklük kelimesinin etnik köken kısmını tamamen boşlamayı ben de doğru bulmuyorum. Ama bu şekilde anlamsız bir Türkiyeli tanımı oluşturmak bana mantıklı gelmiyor. Yine de ben Türkiyeliyim diyen birine zorbalık yapılmamalı aynı yukarıda olduğu gibi.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

tedebbür ehli
Moderatör
En İyi Cevap
26
Kanuni olarak başka, halk arasında başka. Şu anda kanunlara bakıldığında Türk olmak zorunlu, çünkü Cumhuriyetin ilk yıllarında bu gerekliydi. Burdaki Türk tanımı etkin kökenden ziyade kapsayıcı bir anlamda Türkiye topraklarında yaşayan herkesi kastediyordu.
Ayrıca kanunen de bu, bu şekildedir.
Yanlış diye belirttiğim şey bu zaten. Söylediğim gibi Türk ırkı mefhumu etnik köken, ırk olarak algılanmıyor. Irklar üstü kapsayıcı bir fikir olarak telakki ediliyor. Ortak kültür cart curt denilerek Türkiye topraklarında yaşayan herkes kastediliyor. Fakat sakat olan kısım da direkt bu zaten. Onu anlatmaya çalıştım. Artık Cumhuriyetin ilk yıllarında da değiliz, gereksiz yani. Cumhuriyetin ilk yıllarında ne kadar gerekli olduğu da tartışılır.

Böyle yapabilmesi için hiçbir sebep yok. Kanun da bunu desteklemiyor. Eğer bir kişi bu tarz bir muameleye maruz kalırsa hakkını mahkemeler yoluyla arayabilir. Devletin kanunu zorlamıyor insanları zorla Türk'üm diyeceksiniz diye. Dediğim gibi halkın yobazlığı. Bu aynı müslüman birinin nonteist insanlara "bu halkın çoğunluğu müslüman, inanmıyorsan da içinden inanma" demesi gibi bir şey.
Çoğu böyle yapana bakarsanız "Kanuna göre Türksün, kanun sana bunu dayatmamı hak görüyor." deyip işi meşrulaştırıyor. Yukarıda arkadaş da aynısını yapmış mesela, direkt alıntılıyorum: "Türkiye'de misin? Türk sistemi içerisinde mi yaşıyorsun? Anayasal olarak Türk mü sayılıyorsun? Evet, Türksün. Bu kadar basit." İnsanlar Türk ırkı mefhumunu ırklardan bir ırk olarak görmeyip kutsallaştırıyorlar, kapsayıcı bir fikir olarak görüyorlar ve bundan ötürü herkese Türk dedirtme çabasındalar.

Buradaki sorun ise bunu tamamen keyiflerine göre yapmaları. Yarın çıkıp bir Kürt de kendi ırkına bu kadar kapsayıcı yaklaşıp etnik köken olarak görmez. Ortak kültür cart curt deyip fikir olduğunu savunur. Sana "Türk asıllı Kürt'sün." der ve senin yaptığınla hiçbir farkı olmaz. Sonra da boş yere çekişme, kavga olur. Çöz çözebilirsen, kim haklı mücadelesi. Tüm bunlar gereksiz şeyler yani.

Türklük kelimesinin etnik köken kısmını tamamen boşlamayı ben de doğru bulmuyorum.
Maalesef, bu işin pek ortası yok. Ya Türk ırkı mefhumunun ırklardan bir ırk, etnik kökenlerden bir etnik köken olduğunu tamamen boşlayıp/yok sayıp kutsallaştıracaksın. Fikir olarak bakacaksın. Ya da Türk ırkı mefhumu ırklardan bir ırk, etnik kökenlerden bir etnik kökendir deyip bu "Türk'sün!" lafını Türk olmayanlara icbarla söyletme faşistliğine karşı çıkacaksın.

umuttt

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,537
İsim
umt
Discord
umt#4257
Alıntıyı görüntüle

Bu olay aynı Yunanistan'da yaşayan Türklerin durumuna benzer. Nasıl Yunanistan'da yaşayan Türklerin kendisine "Yunan" denilmesinden rahatsız oluyorsa (bence haklılar), kozmopolitik olan ülkemizde diğer azınlıklarda kendisine Türk denilmesini istemeyebilir.

Türkiyeli kelimesi sandığınızın aksine etnik bir kimlik değildir. Türkiyeli diye bir ırk yoktur. Türk diye bir ırk vardır. Türkiyeli, Türkiye'de yaşayan ırkı farketmeksizin bütün insanları kapsayan bir terimdir.

Kısaca Türk: Soyu Orta Asya'ya uzanan etnik bir kimlik.
Türkiyeli: Türkiye'de yaşayan Kürt Türk Çerkez Laz'a verilen isim.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan halk ve bu halktan olan kimseye TÜRK denir. Türkiyeli kavramının günümüzde bi anlamı da yoktur. Paşa paşa kullanacaksın TÜRK kelimesini

"Ne mutlu Türk'üm diyene!" - Atatürk

M-Q^GÖKTÜRK

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
11,068
İsim
göksel yurtcan
Niye Türkiye vatandaşları değilde Türkiyeli bu mantıklı bir açıklama değil

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler