Neler Yeni

Non-stop Kullanımda Sıvı ve Hava Soğutma karşılaştırması. Sizce Hangisi İyi ?

Konuyu Baz alırsak , Sizce Hangisi ?

• Oy kullanan toplam üye
    10
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
nural akkaya
Merhaba Arkadaşlar,

Uzun süredir kafama takılan ama internette cevabını bulamadığım bir soruyla karşınızdayım. Bu sorunun cevabını öğrenebilmek için yeterli ekipmana sahip olan , hem yerli hem de yabancı forumlara yazmayı düşünüyorum. En sonunda, eğer bir test videosu yapılmazsa, ekipmanları kendim temin edip bu konuyla ilgili bir video çekmeyi planlıyorum.

Sorum çok basit ama çok önemli: Hangi soğutma çözümü uzun süreli " Non-stop 8-12-24 saat" kullanımda daha iyi performans gösterir, hava soğutma mı yoksa sıvı soğutma mı? Çoğu YouTube videosunda gördüğümüz karşılaştırmalar kısa süreli testlerden oluşuyor, Ancak çoğumuz oyun oynarken veya ağır iş yükleri "render, yazılım , vs." altında çalışırken, kısa süreli değil, uzun süreli bir performansa ihtiyaç duyuyoruz.

Gençliğimde, Knight Online ilk çıktığı dönemlerde internet kafelerde sabahladığımı hatırlıyorum; İşlemciye ihtiyaç duyduğu yerlerde , işlemci fanı araba motoru gibi öksürüyordu. Günümüzde de benzeri uzun süreli yükler altında çalışan sistemlerin sağlıklı kalmasını sağlamak için hangi soğutma çözümünün en verimli olduğunu bulmak istiyorum. Özellikle yeni oyunları oynarken " elden ring veya yeni çıkacak GTA 6 ve benzeri oyunlar" ekipmanlarımızı koruyacak en ideal soğutmayı bulmak bence çok önemli.

Donanım Arşiv ekibinin elinde olan ekipmanları baz alarak ;

Test Edilecek Soğutucular (Örnek ):

Hava Soğutma(min. Çift kule ) : Deepcool AK620, Thermalright Phantom Spirit, Arctic Freezer 34 Duo

Sıvı Soğutma (min.360mm) : Deepcool LT720, MSI Meg Core Liquid S360, Arctic Liquid Freezer III ..

Test Koşulları:

İki aynı özelliklere sahip güçlü bilgisayar (örneğin AMD Ryzen 7-9 veya Intel i7-i9 işlemci) yüksek TDP li işlemciler kullanılmalı.

Aynı oda sıcaklığı: Testin yapılacağı odanın sıcaklığı her iki sistem için eşit olmalı.

Test Süresi: Cinebench veya benzeri bir test veya oyun yazılımı kullanılarak 8-12-24 saat boyunca kesintisiz bir yük altında çalıştırılmalı.

Gözlemlenecek Parametreler: İşlemci sıcaklığı, termal kısılma (throttling), fan RPM değeri, soğutucunun stabilitesi gibi detaylar.

Ankete katılan ve yorum yapan herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Başka önerileriniz varsa, lütfen belirtin.

Hakkımda: Yazılım mühendisiyim. Ara sıra güçlü sistemler toplamayı seviyorum ve keyfini çıkardıktan sonra satıyorum. Genellikle MacBook Pro kullanıyorum, ama oyunlar, veritabanı ve siber güvenlik işlemleri için Windows’a geçiyorum.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,732
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Bunun cevabı aslında o kadar karmaşık değil. Zaten 14900K, 9950X gibi üst seviye bir işlemci varsa bunlar için artık sıvı soğutma ŞART. Daha aşağısında da böyle bir zorunluluk yok güçlü bir hava soğutma da iş görüyor. Uzun süreli kullanımlarda ömür açısından hava soğutma daha iyidir tabii ki.

umutatwss

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
132
İsim
umut
Hocam orta seviye bir işlemcide hava soğutması gayet iş görecektir ve sıvı soğutmaya karşı çok daha uzun ömürlü olacaktır en basitinden tortu sıvı pompa radyatör gibi sorunlarla uğraşmayacaksınız en fazla ne olur fan değişimi yaparsınız hava soğutma ömürlük bir şey ama yüksek güç gerektiren işlemcilerde kaliteli bir hava soğutma kaliteli bir sıvı soğutma kadar etkili değil. örneğin artic 420mm sıvı soğutmasına yaklaşacak bir hava soğutma bilmiyorum en fazla 240 ml tarzı sıvı soğutmaları ile kapışabilirler. Test sistemi bence orta orta-üst seviye işlemcilerde olmalı mesela thermalright commander, peerless assassin ya da deepcool ak620 karşısında bunların gücüne denk seviyede bir sıvı soğutma kullanılıp test edilebilir ama üst seviye işlemcilerde her türlü sıvı soğutma daha iyi olacaktır diye düşünüyorum çünkü o kadar iyi soğutabilecek hava soğutmalar yok

DisastrousTR

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
246
İsim
Nurullah Atlı
İlgilendiği Kategoriler
Teknoloji, Oyun. İkinci El, Matematik
Instagram
https://www.instagram.com/nurullah_atl
Steam
https://steamcommunity.com/id/disastroustr
Twitter
nurullah6152
Facebook
1000009873
Discord
Psyco6152#8468
İşlemci çok üst düzey olmadığı sürece hava soğutma tercih edilmeli bence çünkü hava soğutmalarda bozulma gibi bir dert yok eski klasik yöntem soğutma fanı bozulur en fazla fanını değiştirirsin cayır cayır çalışmaya devam eder ama üst seviye işlemcilerde sıvı soğutma kullanmadan soğutmak imkansız gibi bir şey voltaj ya da hız düşürme yapılabilir ama düşük performansta kullanıcaksan niye bu kadar para verdin bu işlemciye diye sorarlar adama

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,010,281
Üyeler
160,059
Son üye
Yiğitxxx1
Top Bottom