o videoyu gördükten sonra zaten oc ayarlarını kurcalamak istedim ama o 15 ila 40 arasında yazdığımız değeri neye göre belirlediğimizi anlayamadım o değerleri her yazdığımızda bilgisayarı yeniden başlatıp bir ayarlara filan mı bakmamız lazım veya diğer ayarları da arttıracağımız zaman nelere dikkat etmemiz gerekiyor onları tam anlayamadığım için açtım konuyu. yardımcı olacaksa şu verileri atayım daha bir ayara dokunmadım, termal macunu daha almadım ama sıvı soğutmanın içinden çıkan mx-6 yı kullanıyorum şuan, thermal grizzly kryonaut veya extreme modelini düşünüyordum.
Alıntıyı görüntüle
En yalın hali ile anlatmaya çalışacağım gene de uzun olacak kral. Şimdi her işlemcinin silikon kalitesi bir değil. Üretilen waferın hangi bölgesinde olduğuna göre silikon kalitesi değişiklik gösteriyor. Amd işlemcileri piyasaya sürmeden önce tüm işlemcilerin hangi voltajda ne kadar mhz hızda çalışması gerektiğini belirliyor. Bu değerler her işlemci sorunsuz çalışsın diye biraz daha dengeli ayarlanır. Silikonun kalitesine göre bu değerleri değiştirebiliyoruz.
- Pbo dediğimiz ayar, işlemcinin belirlenen voltaj ayarlarının ötesinde çalışmasına izin veren bir özellik. Bunu aktif ettiğin zaman işlemciye ek voltaj verir ve mhz değerini yükseltirsin.
- Curve optimization özelliği işlemciye under volt ve over volt yapmana yarar. Over volt ve under volt arasındaki fark şu:
--- Her işlemcinin bir voltaj-mhz eğrisi vardır örnek veriyorum işlemci 1.0v çektiğinde 5mhz hızda çalışır, 1.2v çektiğinde 5.2mhz gibi. Bu oluşan eğri üzerinde over volt veya under volt yapabilirsin. Örneğin stok işlemci 1.0v da 5 mhz hızda çalışıyorsa Over volt yaptığında işlemciye dersin ki işlemci kardeş eskiden 1.0v da 5mhz hızda çalışıyorsan artık 5mhz hız için 1.2v da çalışacaksın. Bu bizim çok istemediğimiz bir durum. Yani her mhz için gerekli olan voltajı yükseltirsin. Under volt dediğimiz ise aynı örneği vereceğim stok işlemci 1.0v da 5mhz hızda çalışırken işlemcinin 1.0v da artık 5.1mhz hızda çalışmasına yarar. Voltaj aynı kalır hız artar. Aynı performansı alırken işlemci daha serin çalışır, daha az voltaj çeker. Elbette bu değerlerin her mhz için doğrusal olmayan bir limiti var kafamıza göre işlemci ile oynayamıyoruz.
-Curve shaper da şöyle bir arkadaş, voltaj-mhz eğrisi doğrusal olmadığı için amd bu eğriyi 5 farklı gruba ayırarak ayrı ayrı özelleştirebilmemize olanak tanıyor. Bu gruplar sırası ile min, low, med, high ve max. Render alıcam çoklu çekirdek performansı bana çok lazım demiyorsan bu kısıma girmene gerek yok. Görsel ekleyemedim anlaşılması biraz zor olabilir gene de örnek vererek anlatmaya çalışayım. Örnek veriyorum senin işlemcinin silikon kalitesine göre her voltaj değeri için bir limiti var. Bu limit doğrusal orantılı değil yani işlemcin 0.90v ile 1.3v arasında çalışıyor diyelim. Voltaj değerleri içinde mhz şöyle olsun:
1.0v=4.9mhz
1.1v=5.2mhz
1.2v=5.5mhz
1.3v=5.8mhz
İşlemcin 1.3v için 5.8mhz hızda limitlenebilir ama voltaj-mhz eğri doğrusal olmadığı gibi işlemcinin voltaj limitleri de doğrusal değil. Sen curve shaper kullanarak işlemcine ayrı ayrı şu voltajda şu hızda çalış diyebiliyorsun.
Curve shaper ile ayar yapmadan önce ilk hali nasıldı 1.0v=4.9mhz iken curve shaper ile ayar yaptığında senin İşlemcin bu voltajda 5.0mhz verebiliyorsa artık 1.0v için 5 mhz de çalış diyorsun. 1.1v için mesela işlemcinin limiti 5.4mhz olsun curve shaper dan önce bu voltajda ne kadar değerde çalışıyordu 5.2mhz hızda ama curve shaper ile sen bunu 5.4mhze çıkartmış oluyorsun. 1.3v da 5.8mhz işlemcinin limitiyse bunu değiştiremezsin mesela. Oranlara bakarsan 1.0v için 0.1mhz hız oc edebilirlen 1.1v için 0.2 mhz hız oc edebildin. Curve shaperın kısaca amacı bu işlemcinin en limit ayarlarını bulmak ve faydalı kullanmak.
Oyun oynuyorsan hiç buna girmene gerek yok. Msi'ın bios menüsünde hazır pbo ayarı bulunuyordu onu aktif et tamamdır
![Beaming face with smiling eyes :grin: 😁](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f601.png)
.