Neler Yeni

Oc için yardım lazım (9800x3d + 4080s)

tatke

80+
oc videoları izledim ama tam kafama yatmadı insanlarla konuşup tartışarak yapmam daha mantıklı olur diye konu açtım.
ram m2 ve anakartı indirimli şekilde 3lü aldım biraz erken aldığım için sistemin geri kalanına göre düşük kaldı, ileride ram ve m2 eklemesi yapacağım.
kasada şuan arctic p14 max, arctic p14 pst ve kasanın stok 3lü fanı var geri kalan slotları yakın vakitte dolduracağım.
oyun ve render için oc yapmak istiyorum cpu-z , hwinfo ve cinebench programlarını kurdum, hangi verilere daha çok dikkat etmem onlara göre hareket etmem gerekiyor yardım ederseniz sevinirim.
tek başıma yanlış ayarlar yapmak istemiyorum.
sistemim:
ekran kartı: Galax RTX 4080 Super
işlemci: Amd Ryzen 7 9800x3D
anakart: MSI B650 Gaming Plus
kasa: DeepCool Morpheus
sıvı soğutma: Arctic Liquid Freezer III 420
psu: High Power Performance FS 850w 80+ gold
m2: Team MP44Q 1TB Gen4x4 7400/6200MB/s
ram: Apacer Panther 32GB (2x16GB) 5200MHz

Arda Fisher

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
416
İsim
Mustafa Arda BALIKÇI
oc videoları izledim ama tam kafama yatmadı insanlarla konuşup tartışarak yapmam daha mantıklı olur diye konu açtım.
ram m2 ve anakartı indirimli şekilde 3lü aldım biraz erken aldığım için sistemin geri kalanına göre düşük kaldı, ileride ram ve m2 eklemesi yapacağım.
kasada şuan arctic p14 max, arctic p14 pst ve kasanın stok 3lü fanı var geri kalan slotları yakın vakitte dolduracağım.
oyun ve render için oc yapmak istiyorum cpu-z , hwinfo ve cinebench programlarını kurdum, hangi verilere daha çok dikkat etmem onlara göre hareket etmem gerekiyor yardım ederseniz sevinirim.
sistemim:
hocam meraktan ve bilgisizlikten soruyorum boyle saglam bir sistem bile 4kda yetersizmi kaliyor?

tatke

80+
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
bilgisayarı daha yeni topladım pek test etme fırsatım olmadı ama şuan bunlarla uğraşmazsam ileride uğraşmaya üşeneceğim için şimdiden yapmak istiyorum. sadece marvel rivals da performansını görebildim her şeyi ultraya aldığım zaman 170 fps civarı bir şey oluyor frame generation açınca 240 civarı fps alıyorum 1920x1080 çözünürlükte.

LothbLoki

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
378
İsim
Enis Solak
Hocam konuyla alakasız olacak ama arcticin 420mm soğutucusunun radyatörünü tepeyi taktınız değil mi ve sorunsuz şekilde oturdu mu eğer öyleyse ilerleyen zamanlar için bu kasayı listeme alacağım.

MAH0A

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
587
İsim
Mahmut Taplamacıoğlu
sistemim:
Ekran kartı için 3DMark Speedway öneririm.
CPU için Cinebench öneririm fakat anakart sınırlayıcı olabilir. Çünkü işlemci high end iken anakart mid. RAM konusunda bir şey diyemeyeceğim çok tecrübem yok.

tatke

80+
Hocam konuyla alakasız olacak ama arcticin 420mm soğutucusunun radyatörünü tepeyi taktınız değil mi ve sorunsuz şekilde oturdu mu eğer öyleyse ilerleyen zamanlar için bu kasayı listeme alacağım.
radyatörü evet tepeye taktım,en sol slotuna takınca sığıyor ama biraz sağa takmak isterseniz anakartın pasif soğutmasıyla çakışıyor

Aykut D.

80+ Gold
sistemim:
Bu sistemi 1080p kulanıp o.c yapmak saçma .

tatke

80+
CPU için Cinebench öneririm fakat anakart sınırlayıcı olabilir. Çünkü işlemci high end iken anakart mid. RAM konusunda bir şey diyemeyeceğim çok tecrübem yok.
ilk aldığım parça anakart olduğu için biraz geri planda kaldı, bu kadar yüksek parçalara çıkacağımı tahmin etmemiştim.
pbo ayarlarıyla işlemcinin harcadığı güç ve sıcaklığın düştüğünü görmüştüm bir videoda o ilgimi çekti, hem onu açıp hem biraz oc yaparak işlemciyi çok zorlamadan kullanmayı planlıyordum fazla sınırları zorlamak gibi bir hedefim yok ve muhtemelen bu anakart ile de istesem de yapamam.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu sistemi 1080p kulanıp o.c yapmak saçma .
şuanda sadece 1080p monitörüm var ilerleyen zamanlarda 4k monitör alınca oturup tekrar uğraşmak istemiyorum windowsu filan yeni kurdum yapacağım tüm ayarları şimdi halletmek istiyorum.

Aykut D.

80+ Gold
Mid tier anakart olması o.c'da geri kalacağı anlamına pek gelmiyor .

muhtemelen bu anakart ile de istesem de yapamam.
Yapılırda bu sistemde o.c yapılması için bir sebep yok eğer e spor gibi profosyonel cs2 valo oynamıyorsan tabi .

Dentista

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
60
İsim
Ahmet Anıl Erdemgil
Dostum işlemci için Abdullah Hacıgül'ün güzel bir içeriği var buradan videosunu izleyerek oc yapabilirsin. Ben 5.5ghz hızda kullanıyorum (Daha fazlasının çok fazla etkisini görmedim). Bir anda tepe değerleri deneme aşama aşama sistemin stabil çalıştığından emin olarak ilerle. Benim işlemcim bu ayarlarda Mx-6 macun ile boşta 35 derece oyunlarda 48 derece civarında çalışıyor ( İstersen eve gidince biostan ayarları atarım). Kendi ekran kartımı msi afterburner ile oc yapıyorum 3dmark time spy testinde 3.3ghz hızda 64 derecede stabil çalıştı. Ben bu seviyede bıraktım benim en iyi verim aldığım Aralık bu oldu. En son dün kingdom come deliverence 2 oynadım 4k Ultra ayarlarda ekran kartı 65 dereceyi geçmedi. 1080p oyun oynuyorsan hazır oc ayarlarını kullan zaten yetecektir.

tatke

80+
Dostum işlemci için Abdullah Hacıgül'ün güzel bir içeriği var buradan videosunu izleyerek oc yapabilirsin. Ben 5.5ghz hızda kullanıyorum (Daha fazlasının çok fazla etkisini görmedim). Bir anda tepe değerleri deneme aşama aşama sistemin stabil çalıştığından emin olarak ilerle. Benim işlemcim bu ayarlarda Mx-6 macun ile boşta 35 derece oyunlarda 48 derece civarında çalışıyor ( İstersen eve gidince biostan ayarları atarım). Kendi ekran kartımı msi afterburner ile oc yapıyorum 3dmark time spy testinde 3.3ghz hızda 64 derecede stabil çalıştı. Ben bu seviyede bıraktım benim en iyi verim aldığım Aralık bu oldu. En son dün kingdom come deliverence 2 oynadım 4k Ultra ayarlarda ekran kartı 65 dereceyi geçmedi. 1080p oyun oynuyorsan hazır oc ayarlarını kullan zaten yetecektir.
o videoyu gördükten sonra zaten oc ayarlarını kurcalamak istedim ama o 15 ila 40 arasında yazdığımız değeri neye göre belirlediğimizi anlayamadım o değerleri her yazdığımızda bilgisayarı yeniden başlatıp bir ayarlara filan mı bakmamız lazım veya diğer ayarları da arttıracağımız zaman nelere dikkat etmemiz gerekiyor onları tam anlayamadığım için açtım konuyu. yardımcı olacaksa şu verileri atayım daha bir ayara dokunmadım, termal macunu daha almadım ama sıvı soğutmanın içinden çıkan mx-6 yı kullanıyorum şuan, thermal grizzly kryonaut veya extreme modelini düşünüyordum.
NVIDIA_Overlay_R58dXRAnJG.png

Son düzenleme:

Dentista

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
60
İsim
Ahmet Anıl Erdemgil
o videoyu gördükten sonra zaten oc ayarlarını kurcalamak istedim ama o 15 ila 40 arasında yazdığımız değeri neye göre belirlediğimizi anlayamadım o değerleri her yazdığımızda bilgisayarı yeniden başlatıp bir ayarlara filan mı bakmamız lazım veya diğer ayarları da arttıracağımız zaman nelere dikkat etmemiz gerekiyor onları tam anlayamadığım için açtım konuyu. yardımcı olacaksa şu verileri atayım daha bir ayara dokunmadım, termal macunu daha almadım ama sıvı soğutmanın içinden çıkan mx-6 yı kullanıyorum şuan, thermal grizzly kryonaut veya extreme modelini düşünüyordum.Alıntıyı görüntüle
En yalın hali ile anlatmaya çalışacağım gene de uzun olacak kral. Şimdi her işlemcinin silikon kalitesi bir değil. Üretilen waferın hangi bölgesinde olduğuna göre silikon kalitesi değişiklik gösteriyor. Amd işlemcileri piyasaya sürmeden önce tüm işlemcilerin hangi voltajda ne kadar mhz hızda çalışması gerektiğini belirliyor. Bu değerler her işlemci sorunsuz çalışsın diye biraz daha dengeli ayarlanır. Silikonun kalitesine göre bu değerleri değiştirebiliyoruz.

- Pbo dediğimiz ayar, işlemcinin belirlenen voltaj ayarlarının ötesinde çalışmasına izin veren bir özellik. Bunu aktif ettiğin zaman işlemciye ek voltaj verir ve mhz değerini yükseltirsin.

- Curve optimization özelliği işlemciye under volt ve over volt yapmana yarar. Over volt ve under volt arasındaki fark şu:

--- Her işlemcinin bir voltaj-mhz eğrisi vardır örnek veriyorum işlemci 1.0v çektiğinde 5mhz hızda çalışır, 1.2v çektiğinde 5.2mhz gibi. Bu oluşan eğri üzerinde over volt veya under volt yapabilirsin. Örneğin stok işlemci 1.0v da 5 mhz hızda çalışıyorsa Over volt yaptığında işlemciye dersin ki işlemci kardeş eskiden 1.0v da 5mhz hızda çalışıyorsan artık 5mhz hız için 1.2v da çalışacaksın. Bu bizim çok istemediğimiz bir durum. Yani her mhz için gerekli olan voltajı yükseltirsin. Under volt dediğimiz ise aynı örneği vereceğim stok işlemci 1.0v da 5mhz hızda çalışırken işlemcinin 1.0v da artık 5.1mhz hızda çalışmasına yarar. Voltaj aynı kalır hız artar. Aynı performansı alırken işlemci daha serin çalışır, daha az voltaj çeker. Elbette bu değerlerin her mhz için doğrusal olmayan bir limiti var kafamıza göre işlemci ile oynayamıyoruz.

-Curve shaper da şöyle bir arkadaş, voltaj-mhz eğrisi doğrusal olmadığı için amd bu eğriyi 5 farklı gruba ayırarak ayrı ayrı özelleştirebilmemize olanak tanıyor. Bu gruplar sırası ile min, low, med, high ve max. Render alıcam çoklu çekirdek performansı bana çok lazım demiyorsan bu kısıma girmene gerek yok. Görsel ekleyemedim anlaşılması biraz zor olabilir gene de örnek vererek anlatmaya çalışayım. Örnek veriyorum senin işlemcinin silikon kalitesine göre her voltaj değeri için bir limiti var. Bu limit doğrusal orantılı değil yani işlemcin 0.90v ile 1.3v arasında çalışıyor diyelim. Voltaj değerleri içinde mhz şöyle olsun:

1.0v=4.9mhz
1.1v=5.2mhz
1.2v=5.5mhz
1.3v=5.8mhz

İşlemcin 1.3v için 5.8mhz hızda limitlenebilir ama voltaj-mhz eğri doğrusal olmadığı gibi işlemcinin voltaj limitleri de doğrusal değil. Sen curve shaper kullanarak işlemcine ayrı ayrı şu voltajda şu hızda çalış diyebiliyorsun.

Curve shaper ile ayar yapmadan önce ilk hali nasıldı 1.0v=4.9mhz iken curve shaper ile ayar yaptığında senin İşlemcin bu voltajda 5.0mhz verebiliyorsa artık 1.0v için 5 mhz de çalış diyorsun. 1.1v için mesela işlemcinin limiti 5.4mhz olsun curve shaper dan önce bu voltajda ne kadar değerde çalışıyordu 5.2mhz hızda ama curve shaper ile sen bunu 5.4mhze çıkartmış oluyorsun. 1.3v da 5.8mhz işlemcinin limitiyse bunu değiştiremezsin mesela. Oranlara bakarsan 1.0v için 0.1mhz hız oc edebilirlen 1.1v için 0.2 mhz hız oc edebildin. Curve shaperın kısaca amacı bu işlemcinin en limit ayarlarını bulmak ve faydalı kullanmak.

Oyun oynuyorsan hiç buna girmene gerek yok. Msi'ın bios menüsünde hazır pbo ayarı bulunuyordu onu aktif et tamamdır 😁.

Son düzenleme:

tatke

80+
anlatımın için teşekkürler reis, bu girdiğimiz 15 ila 40 arasındaki değeri neye bakarak seçtiğimizi anlamamıştım videoda hiçbir şey oynamadan değişip duruyordu yaptığımız her değişimden sonra işlemcinin çekirdek hızını kontrol ediyoruz dimi anladığım kadarıyla.

Oyun oynuyorsan hiç buna girmene gerek yok. Msi'ın bios menüsünde hazır pbo ayarı bulunuyordu onu aktif et tamamdır 😁.
çoğunlukla oyun ama yine de render da işime yarar, asıl sebebi nasıl yapıldığını merak edip öğrenmek.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,055,165
Üyeler
167,620
Son üye
AnnTi
Top Bottom