Okumamış İnsana Bir şey Anlatmak Neden Bu Kadar Zor

hiçbir şekilde bu algıyı değiştiremezsin. boşuna kürek çekersin. eskiden bizimkiler de hasta olunca gönderirlerdi. halbuki evde yatıp dinlenmen gerekiyor. neymiş. derslerden geri kalırmışım falan filan. hastalığı bulaştırıp ders dinleyemedikten sonra ne fayda ediyor ki. anlatamıyorsun işte. yeni nesiller öyle değil ama.

Ne alaka anasını satayım ya? Annem yüksek matematik, babam inşaat mühendisi. Okula gitmediğim zaman kavga çıkıyordu. Arkadaşımın babası işletme, annesi muhasebe mezunuydu lisede, okula gitmediği gün dayak yediği için dışarı çıkamazdı. Gereksiz gereksiz genelleme yapmayın insanlar hakkında.
hocam öncelikle biraz saygı, istisnalar illa ki olacaktır ancak ekseriyetle kesinlikle böyle. Genelleme yapma lafını anlamıyorum bizim milletteki. Genelleme diye kötülenen şey istatistik biliminin en önemli parçalarından biri insan doğasının yaşamasını sağlayan bir şey. Genel böyleyse niye genel böyledir demeyeyim?

Bu farkı sadece annem ve babam arasındaki farktan bile anlayabiliyorum, -ki ikiside üni mezunu hatta annem yüksek lisans yapıyor şimdi. Okumamış ailelerde yahut okumuş cahillerin ailelerinde genellikle çocuğuna senden adam olmaz deme kültürü vs. vardır. Sen arkadaşından örnek verebiliyorsan ben de orta okuldaki arkadaşımdan örnek vereyim çocuk neredeyse depresyona girmişti böyle.

-ki buradaki okumuş cahil lafı da önemli her üni mezununu olgun bilinçli eğitimli diye görürsen kıyaslama yapamazsın zaten.

Geri