Yardım Overclock için yardım!

Xivy

80+
Reaksiyon skoru
8
Selam dostlar iyi forumlar. Overclock için yardımınızı istiyorum. Bütün bios ayarlarının içinden yardımınızla çıkmam gerekiyor.
Sistemim bu şekilde;
  • İşlemci : Ryzen 9950x3d
  • Anakart : MSI PRO X870-P WiFi DDR5 8200MHz(OC)
  • Ekran Kartı : Gigabyte GeForce RTX 4070(Gaming OC) 12G
  • Ram : G. Skill Trident Z5 RGB 32 GB (2x16) 7800 MHz CL36
İnternetten baktığımda herkesin aynı konu için bir sürü farklı fikri var ve kafam çok karıştı. Ramleri 6400MT/s de kullanmayı amaçlıyorum. Yanlış mı doğru mu bilmiyorum. İşin Ehl-i birileri yardımcı olabilir mi? Amaç uzun soluklu oyun, arada 1-2 rander işi. İşlemciye overclock yapmalı mıyım bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz? (Bu arada undervolt gerekli mi ve yapmam bir şey sağlayacak mı? O taraflar hakkında ufacık fikrim yok bu konuda da aydınlatırsanız sevinirim)

Nebi Akgün'ün YT kanalında bunlarla ilgili çok rehber var özellikle de bellek konusunda. Oraya bakabilirsiniz.

Bu forumun en testisli overclockçusu işlemci patlatıp ne yapıcam şimdi diye konu açıyordu. 3D işlemcilerde şansınızı hiç zorlamaya gerek yok zaten yeterince güçlü işlemciler. Undervolt yaparak daha dengeli bir ısı yakalayabilirsiniz bu sorun yaratmaz.

Nebi Akgün'ün YT kanalında bunlarla ilgili çok rehber var özellikle de bellek konusunda. Oraya bakabilirsiniz.
evet baktım zaten onun videolardan sonra karıştı olay. Hem diğer çoğunluğun söylediğinden farklı söylüyor, hem de ram mt/s tablosunda sadece 6000 için paylaşmış 6400 yok
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bu forumun en testisli overclockçusu işlemci patlatıp ne yapıcam şimdi diye konu açıyordu. 3D işlemcilerde şansınızı hiç zorlamaya gerek yok zaten yeterince güçlü işlemciler. Undervolt yaparak daha dengeli bir ısı yakalayabilirsiniz bu sorun yaratmaz.
Hocam gerçekten bu konuda sıfırım. Ne kapabilirsem kârıma olacak.

Sadece tecrübe edinmek istiyorsan eski iyi çipsetli bir sistemde dene yoksa elindekini de bozabilirsin az para değil 9950x3d

evet baktım zaten onun videolardan sonra karıştı olay. Hem diğer çoğunluğun söylediğinden farklı söylüyor, hem de ram mt/s tablosunda sadece 6000 için paylaşmış 6400 yok
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Dostum monitörün 1000 HZ değilse, o bilgisayarla dünyaya sunucu açacağım demiyorsan o işlemciyi daha zorlamana gerek yok 5 10 fps için. Her rekabetçi oyunda +200 fps zaten alıyorsun emin ol üretilen kare miktarının artması seni mutlu etmeyecek, seni hiçbirşey mutlu etmez insan doyumsuzdur o işlemcinin üstü zaten yok, sen istiyorsun ki bilgisayar bana şakalar komiklikler yapsın ya da milletle rekabet ettirebilsin kendi kendine, daha iyisi olsun falan filan ama hiç ihtiyacın yok, aç oyununu oyna milleti daha çok fps öldürmüyor sen öldürüyorsun, millet metin2 oynarken mutlu oluyor, 100 fps bile alamayan adamlar internet kafelerde gülüyor eğleniyor ama sen ben gibi 4070S li bilmem neyli sistem sahşpleride daha ne ekleyebiliriz kasamıza derdinde herşeyi kaçırıyoruz.

Dostum monitörün 1000 HZ değilse, o bilgisayarla dünyaya sunucu açacağım demiyorsan o işlemciyi daha zorlamana gerek yok 5 10 fps için. Her rekabetçi oyunda +200 fps zaten alıyorsun emin ol üretilen kare miktarının artması seni mutlu etmeyecek, seni hiçbirşey mutlu etmez insan doyumsuzdur o işlemcinin üstü zaten yok, sen istiyorsun ki bilgisayar bana şakalar komiklikler yapsın ya da milletle rekabet ettirebilsin kendi kendine, daha iyisi olsun falan filan ama hiç ihtiyacın yok, aç oyununu oyna milleti daha çok fps öldürmüyor sen öldürüyorsun, millet metin2 oynarken mutlu oluyor, 100 fps bile alamayan adamlar internet kafelerde gülüyor eğleniyor ama sen ben gibi 4070S li bilmem neyli sistem sahşpleride daha ne ekleyebiliriz kasamıza derdinde herşeyi kaçırıyoruz.
Hocam tek niyetim işlemciyi rami ekran kartını doğru frekanslarda birbirine uygun kullanmak overclocktan anlamıyorum dediğim gibi sadece aldığım ürünlerin birbirine stabilizasyonu uyumluluğu kararlı çalışması benim için önemli olan. Ramleri farkındaysan 7800 MHz aldım ve 6000-6400 de kullanmak istiyorum doyumsuzluk değil daha stabil bir sistem amacım🙏🏻

9000 serisi destekliyorsa eğer PBO Tuner 2 ile undervolt yapabilirsiniz. Ekran kartına da aynı şekilde msi afterburner üzerinden undervolt yapabilirsiniz. Hem performans açısından kaybınız olmaz hem de 5-10 derece civarında sistem soğuk çalışır. Direkt olarak video linki koymuyorum, birkaç video izleyip yaklaşık olarak mantığını anladıktan sonra anlatımı iyi olandan izleyip kolayca yapabilirsiniz.
DDR5 ramler hakkında detaylı bilgi sahibi değilim, sadece sizinde belirttiğiniz gibi 6000mhz bantlarında optimum performansı verdiğini duymuştum. 6400mhz dolaylarına düşürmüşken cl değerlerini olabildiğince aşağı (30-32) çekmeyi deneyebilirsiniz.

• Beğen
Reaksiyonlar: Xivy
9000 serisi destekliyorsa eğer PBO Tuner 2 ile undervolt yapabilirsiniz. Ekran kartına da aynı şekilde msi afterburner üzerinden undervolt yapabilirsiniz. Hem performans açısından kaybınız olmaz hem de 5-10 derece civarında sistem soğuk çalışır. Direkt olarak video linki koymuyorum, birkaç video izleyip yaklaşık olarak mantığını anladıktan sonra anlatımı iyi olandan izleyip kolayca yapabilirsiniz.
DDR5 ramler hakkında detaylı bilgi sahibi değilim, sadece sizinde belirttiğiniz gibi 6000mhz bantlarında optimum performansı verdiğini duymuştum. 6400mhz dolaylarına düşürmüşken cl değerlerini olabildiğince aşağı (30-32) çekmeyi deneyebilirsiniz.
Sistemi yeni topladım hocam başka herhangi bir tavsiyen varsa alırım ne olursa hiç önemli değil açıkçası soruma tek cevap veren kişi sensin 🙃🫰🏻

Am3 amd4 işlemcilere overclock yapmış birisi ve am5'de az kala sistemin başını eline almaktan kurtulmuş birisi olarak söylüyorum x3D İşlemcilere overclock yapmaktan uzak dur undervolt yap kademeli şekilde uçmadan kaçmadan ramlaride tam hızlarında çalıştırmak imkan varsa en iyisidir ama bi işlemcinin base değerinde birde ramlari tam hızda test etmen daha iyi olur 1:1 oran ile 1:2 oran arasındaki dark her zaman değişir hangisi daha stabil ve işine yararsa bunu test etmekte yine senin elinde render testlerindeki süreler ile o.c böylesi bi sistemde sana bir şey katmaz daha ne istiyon uçmak mı :D

Hocam tek niyetim işlemciyi rami ekran kartını doğru frekanslarda birbirine uygun kullanmak overclocktan anlamıyorum dediğim gibi sadece aldığım ürünlerin birbirine stabilizasyonu uyumluluğu kararlı çalışması benim için önemli olan. Ramleri farkındaysan 7800 MHz aldım ve 6000-6400 de kullanmak istiyorum doyumsuzluk değil daha stabil bir sistem amacım🙏🏻
Sistem hız aşırtma ile uyumlu ve kararlı hale gelmez en kararlı hali bu zaten. Ama galiba sen "daha verimli ve kararlı" demek istiyorsun. Dediğim gibi Nebi Akgün'ün kanalındaki testler ve videolar bu dediklerine cevap olurdu. Senin durumun için aksini diyebilecek birisi yok çünkü sen x3D işlemci kullanıyorsun x3D işlemcilerde belleklere ince ayar vermenin neredeyse hiç artısı yok, bunu Nebi Akgün anlattı ve testlerle de gösterdi belki iş için yardımcı olur ama arada sırada render alıyorsan 6000 MT/s için ayar çek geç sana burada yardımcı olmak isterdim ama inan çok uzun sürüyor ve vakit alıyor. İşlemcin ve ekran kartın için Nebi Akgün'ün videoları yeterli o videolar için aksini diyen boş yapıyordur hadi bellek konusunda itirazlar olmuştu Nebi Akgün de değişti sonra tabloyu ama 9950x3D ve ekran kartı ince ayarları için yaptığı videolara aksini diyeni görmezden gel boş yapıyordur.

Sistemi yeni topladım hocam başka herhangi bir tavsiyen varsa alırım ne olursa hiç önemli değil açıkçası soruma tek cevap veren kişi sensin 🙃🫰🏻
Hocam ekran kartı ve işlemci için bahsettiğim undervolt ayarlarını tutturursanız en son işlem olarak BIOS'tan fan ayarlarını manuel'e alıp fan devirlerini biraz daha düşürüp sistemin daha sessiz çalışmasını sağlayabilirsiniz. Zaten uv ile sıcaklıkları düşürdüğünüzden dolayı fanların devrindeki düşüşten yaşayacağınız 2-3 derecelik sıcaklık artışı gözünüze batmayacak hatta zorlu işlemler esnasında kulaklık takılı değilken daha az fan sesi ile daha rahat etmenizi sağlayacak.
Ekran kartı UV yaparken de testlerinizi CS2 ölüm maçında yapabilirsiniz. Ölüm maçında siyah ekran yada çökme yaşamıyorsanız 2-3 el rekabetçi atın, rekabetçi maçlardan sonra da çökmüyorsa daha da çökeceğini sanmıyorum. En azından ben şimdiye kadar yaptığım denemelerde UV yaparken CS2 hariç hiçbir oyunda bu kadar erken (10-15dk içinde) siyah ekran yada çökme sorunuyla karşılaşmamıştım.
İşlemlere ilk olarak RAM mhz ve cl değerlerini değiştirerek başlayın. Ram ayarlarını değiştirdikten sonra yaşayacağınız görüntü gelmeme sorunlarından dolayı bios pili çıkar-tak yapmanız gerekebilir ve bu işlem tüm bios ayarlarının sıfırlanmasına sebep olabilir. Mantık basit, cl30 yaparsınız görüntü gelmezse ya sistem belli süre sonra kendini yeniden başlatır ve yaptığınız cl değişikliğini default haline çevirir yada bios pili çıkar-tak yaparsınız ve sistemi tekrardan başlatarak cl değerini 32 yapıp tekrardan denersiniz. Eğer cl değerleriyle uğraşmak için çok geniş bir zamanınız yoksa bence hiç bulaşmayın, çok yorucu oluyor.

Geri