Hocam Hoi4 ciddi anlamda askeriye odaklidir, Eu4 daha dengeli. Savaş stratejisi, savaş sanayisi, lojistik, hava kara deniz savaşları odakli bir oyun istiyorsan ve 2.dünya savaşına özel bir merakın varsa mutlaka Hoi4 al. Dengeli bir oyun istiyorsan, genel anlamda tarihe merakın varsa (1444-1821) Eu4 al.
Ck3 fazla oynamadim, söyleyebileceklerim diğerlerinden en önemli farki oyunda entrika ve soy ağacı sistemi olması, geçtiği dönem de haçlı seferler dönemi.
Sen belirtmemişsin ama ben Stellaris'e de bir bakmanı tavsiye ederim. Eu4 ve Hoi4 ile ayni oyun motorunu kullaniyor (klauswitz idi sanirim), yine bir Paradox 4x grand strategy oyunu. Uzayda geçiyor. Diplomasi açısından Eu4'ten zayıf, Hoi4'ten daha zengindir. Askeri teknolojiler açısından Eu4'ten daha zengin, Hoi4 ile kafa kafayadır, tek avantaji savaş gemilerin için otomatik en iyi teknolojiyi seçebiliyorsun. Bilim kurgu merakın varsa, Star wars, star trek vs. hayranı isen ve strateji de seviyorsan mutlaka oynamalısın.
Gelelim tüm bu oyunların ortak eksisine, DLC DLC DLC. DLCsiz keyif vermiyorlar. Özellike stellaris ve eu4, tüm dlcleri aldiginizda oyun 2 kat zenginleşiyor her anlamda, gerek gorsel gerek mekanik. Başka bir mesele de, oyunun mekaniklerini tek başına anlaman zaman alıyor, ya bu oyunlari bilen insanlari izleyeceksin, ya da oyunların wiki sayfalarindan merak ettikce okuyacaksin (çoğu ingilizce)
Victoria hariç hepsini oynadım (toplamda +2000 saat)(victorianin yenisi çıkacak, o zaman oynayacağım) benim tavsiyem Eu4 ile başlaman