Anlık bir takılma gibi 2-3 saniye oluyor, sonra 5-10 dakika olmuyor ama arada olmaya devam ediyorsa ısınma kaynaklı olabilir. Benzer sorunu yazın yaşadım. Bende de 5700X, 4060, 2x16 GB bellek ve iki tane 1 TB M2 SSD var. Isınma kaynaklı olduğunu da kasanın yan tarafını açınca fark ettim. VRM'larda soğutucu olmayan giriş seviyesi bir anakart var. VRM'lar kendini soğutamadığından yazın saçmalıyordu. Şu an gerçi havalar soğudu, ama yazın hem masaüstü hem oyunlarda yaşıyordum.
Yine de belirteyim ben ayrıca format attım, formattan sonra yaşanınca da bu sorunu yaşadım. Format atma nedenim de bilgisayarı çok kurcaladığımdan bazı ayarları bozduğumu düşünmem.
Buna ek olarak ben Wintoys ile bazı ince ayarlar yapıyorum. Bunları yapmanı da öneririm.
Performans ve sağlık kısımlarında, seçeneklerin yanındaki açma ve kapama butonuna gelirsen bu ayarın kapatılması önerilir veya açılması önerilir diye yazar. Çoğu zaman uygulamaya uymanı öneririm. Sadece kırmızı ile işaretlediklerimi öyle bırak.
Nihai performans sürekli sistemi yorduğundan ve Chipset sürücüleri, dengeli güç seçeneğini güncellediğinden gerek yok. Yani Windows, Chipset vb. sürücüleri sistemi oyun vb. göre gayet iyi çalıştırıyor. Bu biraz msconfig işlemci sayısını seç gibi gereksiz bir şey. Yani masaüstünde niye CPU en üst seviyede çalışıp sistemi ısıtsın, fazla güç çeksin hiç gerek yok.
Uygulamaları yeniden başlat ve arka plan uygulamaları, bildirimler ve bazı Store uygulamalarının düzgün çalışmasında sorun oluşturuyor. O yüzden kapatmayın.
Alıntıyı görüntüle
Uygulama güncellemelerini de sistem yapsın. Sistemin bu tarz şeyler için yeterli ve açıkcası bu ayarın oyun vb. sırasında zaten kendini uykuya alma gibi özellikleri var. Yani zırt pırt bir şeyler indirmiyor. Store uygulamalarını güncelliyor bu arada. Hızlı başlatma da SSD olduğundan gereksiz galiba hazırda bekletmeyi kapatınca o da pasif duruma düşüyor.
Alıntıyı görüntüle
İnce ayarlar kısmında Gizlilik ve reklamlar kategorisindeki her şeyi kapatmanı öneririm. Veri çeken, reklam gösteren vb. ayarları kapatıyor. Reklamlar kısmındaki bazı ayarlar başlat menüsündeki görselleri değiştirebilir. Veya sol alttaki hava durumu vb. değişebilir. Okuyarak karar verirsin.
Alıntıyı görüntüle