Neler Yeni

Rehber PSU seçerken dikkat edilmesi gerekenler

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
Verimlilik artınca prizden çekilen güç artıp azalmaz. Sadece içeride kaybolan voltaj azalır. Prizle bir alakası yok verimliliğin.
Hocam düz kontak düşünüyoruz böyle sistem 85W istiyorsa tabii ki de artar xd. 50 Verimliliği olan 170 çeker. 85 olan 100 çeker.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Verimlilik artınca prizden çekilen güç artıp azalmaz. Sadece içeride kaybolan voltaj azalır. Prizle bir alakası yok verimliliğin.
Artıp azalır, neden açıklayayım.
+80 Plus, verimlilik sertifikasıdır.
Güç kaynakları, şehir hattından gelen elektriğin tamamını sisteme vermezler.
Bu verimlilik sertifikası ne kadarını verebildiğini gösterir diyebiliriz.
Eğer +80 sertifikası yoksa bu durumda fazladan elektrik faturası ortaya çıkar.
Diyelim ki %85 verimli olan +80 Bronze 500W bir güç kaynağımız var ve tam yükte çalışıyor.
%85 verimlilikte çekilen güç yaklaşık olarak 500/0.85= 588 gibi bir değer ortaya çıkarır.
Yani PSU 500W gerekli olduğunda prizden 588W elektrik çeker.
Aradaki 88W fark ise ısı olarak açığa çıkar.
Diyelim ki %92 verimli olan +80 Gold 500W bir güç kaynağımız var ve tam yükte çalışıyor.
%92 verimlilikte çekilen güç yaklaşık olarak 500/0.92= 543 gibi bir değer ortaya çıkarır.
Aradaki 43W fark ise ısı olarak açığa çıkar.
Yani sertifika kalitesi arttıkça boşa giden güç azalır ve gereksiz elektrik kullanmaz.
Bu yüzden fatura daha az gelir, +80 sertifikası bunu yani verimliliği gösterir.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
Diyelim ki %85 verimli olan +80 Bronze 500W bir güç kaynağımız var ve tam yükte çalışıyor.
%85 verimlilikte çekilen güç yaklaşık olarak 500/0.85= 588 gibi bir değer ortaya çıkarır.
Diyelim ki %92 verimli olan +80 Gold 500W bir güç kaynağımız var ve tam yükte çalışıyor.
%92 verimlilikte çekilen güç yaklaşık olarak 500/0.92= 543 gibi bir değer ortaya çıkarır.
Yani sertifika kalitesi arttıkça boşa giden güç azalır ve gereksiz elektrik kullanmaz.
Bu da düz mantık ama doğru.

BATTLEFIELD

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,433
İsim
Selman
Hocam bir de PSU'lar c4 olarak gruplandırılıyor.Bununla ilgili bir bilgi bulamadım ben.Ben mi göremedim acaba.🤔

baltazar

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,644
İsim
A.Ş.
İlgilendiği Kategoriler
Güç Kaynakları
Bak şimdi
Tamam işte ısıya dönüşüyor. AC'yi DC ye dönüştürürken sen bir miktar voltajdan kaybedersin bu da Watt değerine yansır. Bu kaybolan W ısı olur. Biz buna verimlilik diyoruz işte. Prizden çektiği aynı. Sisteme verdiği farklı.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
Hocam bir de PSU'lar c4 olarak gruplandırılıyor.Bununla ilgili bir bilgi bulamadım ben.Ben mi göremedim acaba.🤔
Nasıl yani.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bak şimdi

Tamam işte ısıya dönüşüyor. AC'yi DC ye dönüştürürken sen bir miktar voltajdan kaybedersin bu da Watt değerine yansır. Bu kaybolan W ısı olur. Biz buna verimlilik diyoruz işte. Prizden çektiği aynı. Sisteme verdiği farklı.
Bu durumda aynısını verebilmek için daha fazla çeker. Sen de aynı şeyi diyon :D

kandes22

80+ Platinum
En İyi Cevap
13

Sentetik test kısmında anlattığım testler var.

Testler ne kadar iyiyse o kadar kaliteli bir PSU var demektir.

C4 olması için ripple değerinin 120 mV ve üzeri olması, ani akım değerinin 60 ve üstü olması, Hold-up time değerinin kötü olması, grup düzenlemeli olması, lehimleme hataları olması, geçici tepki testlerinin kötü olması. Yani her şeyin kötü olması sonucu C4 olur.

Tamam işte?

Bronze 750W ve 12V kanalından 750W verebilen bir PSU 750W verebilmek için prizden 850W çekiyorsa, Platinum bir 750W 800W çekmez mi?

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Bak şimdi

Hayır aynı olmuyor işte, birinde daha fazla çekiyor.
Bu fazladan çekilen ısıya dönüşüyor, olay bu.
Senin demek istediğin şöyle sanırım:
PSU zaten 500W ise 500W kullanabilir, o zaman mantıken prizden farklı çekemez çünkü sınır belli.
Evet, zaten belli. PSU zaten en fazla 500W verebiliyor fakat bunu elde etmek için prizden farklı çekiyor.
İşte prizden az mı yoksa çok mu çektiği de verimlilik ile alakalı, arada kaybolan da ısı oluyor.
Eğer senin dediğin gibi olsaydı o zaman elektrik faturasına etki eden bir şey olmazdı, sonuçta prizden aynı çekiyor.
+80 Titanium alsam ne olur +80 Bronze alsam ne olur sonuçta prizden aynı çekiyor sadece sisteme verdiği farklı.

baltazar

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,644
İsim
A.Ş.
İlgilendiği Kategoriler
Güç Kaynakları
Bu durumda aynısını verebilmek için daha fazla çeker. Sen de aynı şeyi diyon :D
:D
Bak şimd idaha iyi anlatalım ki birbirimizi daha iyi anlayalım siz de haklı olabilirsinizi.
2 farklı psu düşünelim. İkiside 500w olsun. Girişden de 220V 4 amper alsın yani 880W
Birincisi AC DC dönüşümünde daha iyi devre ve kaliteli bileşen kullandığından daha çok verim elde ediyor. Bu nedenle 880W'ın 530W'ını geri verebilirken diğeri 880W'ın 500w ını sisteme DC olarak verebiliyor. Bu da verimlilik dolasıyla da faturaya etki ediyor yanlış mıyım?

Giriş ve çıkış ffarklı şeyler.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
:D
Bak şimd idaha iyi anlatalım ki birbirimizi daha iyi anlayalım siz de haklı olabilirsinizi.
2 farklı psu düşünelim. İkiside 500w olsun. Girişden de 220V 4 amper alsın yani 880W
Birincisi AC DC dönüşümünde daha iyi devre ve kaliteli bileşen kullandığından daha çok verim elde ediyor. Bu nedenle 880W'ın 530W'ını geri verebilirken diğeri 880W'ın 500w ını sisteme DC olarak verebiliyor. Bu da verimlilik dolasıyla da faturaya etki ediyor yanlış mıyım?

Giriş ve çıkış ffarklı şeyler.
Hocam bu söylediğiniz PSU prizden hep max güç çekerken mantıklı olur ama hep max çeker mi?

BATTLEFIELD

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,433
İsim
Selman

baltazar

80+ Platinum
En İyi Cevap