Bir sorun yok. UE4 veya UE5 oyunları rahat 13-15 GB bellek tüketiyorlar. Keza güncel çoğu AAA oyun tüketiyor. Bellek miktarını artırabiliyorsanız iyi olur. Ama izlediğiniz testlerde aynı işlemci olduğundan da emin olun. Sadece bellek artırmak fayda sağlamaz, ama atıyorum bu sistem oyunda 180 FPS alıyor, bellek yetersiz geliyor oyun dolaylı bir kısıtlama yapar ve oyunu daha düşük FPS'de çalıştırır. Bunu çoğu oyun uygular bu arada, beceremeyenlerde stutter yaşanır.
Valorant için de L3 önbelleği 12 MB olan bir işlemcide o FPS gayet normal. Valorant için FPS artsın istiyorsanız en kötü 32 MB L3 önbelleği olan bir işlemciye geçmeniz gerekir. Eğer bütçem var diyorsanız AM4 veya AM5 geçilebilir. Forumda bellek zamlarına halen alışamamış insanlar AM4 yatırım gereksiz olur diyecektir dinlemeyin. AM4 halen çoğu oyun için yeterli.
Ayrıca bağlantıda önerdiğim yöntemleri de uygulayarak bir miktar fayda sağlayabilirsiniz. Ama dediğim gibi işlemci yükseltmek ve bellek miktarını 32 GB yapmak çok daha iyi olur.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. İsterseniz aşağıdaki yöntemleri uyguladıktan sonra bana özel mesajdan yazın, gereksiz uygulamaların otomatik başlamasını kapatayım, tarayıcı, Discord, Spotify ve Steam gibi popüler...