Arkadaşlar konunun 19 sayfasını da okudum, ne daha önce RayBan aldım ne de daha önce güneş gözlüğü kullandım. 20 senedir dereceli gözlüğümle yaşarım, sizin kadar da gözlük nedir bilmem. Konuyu objektif şekilde okuduğumda
@hasancandogru hocamızın yazdıkları mantıklı geldi. Zira adam diyor ki bu gözlüğü optikçiler 2500'e mal edemiyor, ATASUN (dediğine göre sahibiymiş) dahi en uygun fiyat garantisi ile 4100 TL'ye satıyormuş ve bir de Trendyol'un gözlük satma hakkı olmadığı gibi firmalardan gözlük de alamıyormuş. En kritik nokta burası bence, RayBan'dan gözlük siparişi veremeyen Trendyol sitesinde nasıl bunu satıyor, ben bir mantık uyduramadım. ABC Optik adlı satıcı Trendyol'da satabilrmiş ama Trendyol kendi adıyla satamazmış çünkü yeterliliği yok. Bu durumda Trendyol ya bu ürünü -orijinalse dahi- kaçak şekilde satıyor ya da ürünler çakma. Ben çakma olduğunu düşünüyorum, ben olsam alır mıyım almam. Apple örneği falan çok verilmiş ama Apple'ın teknoloji ürünleri sattığını es geçiyorsunuz. İçindeki donanım mühendisliğin, yazılımını zaten kopyalama imkansız. Gözlük ise tamamen fiziksel bir ürün. Bunu da geçtim Apple kendi sitesinde zaten piyasadan yüksek fiyata satıyor. Yetkili veya normal Apple satıcılarının tamamında dönem dönem fırsatları görüyoruz, bazen Amazon uyguna veriyor bazen Medimarkt bazen Vatan bazen de doğrudan Apple parteneri olan Gürgençler, PT vesaire. E kardeşim bu RayBan fırsatları sadece Trendyol'a mı özgü? Ben gidip RayBan yetkili satıcısından da bu fiyata alamam mı bir an için bile? Ama Trendyol'da aylardır var bu durum sanırım, ilginç. Bir de şunu es geçmemek lazım, RayBan veya bir başka firma da ürünlerini bu dünyada üretiyor, gayet çakması yapılabilir. Hele ki gözlük, saat gibi ağırlıklı fiziksel ögelerden oluşan ürünleri eğer marka alacaksanız çok ama çok dikkatli yetkili satıcılardan almalısınız. Bunların çakması neden yapılamasın? Gözlük sonuçta. Bankalarda dahi geçen sahte paralar üretebilen bir dünyada yaşıyoruz, benim için ürünün nasıl göründüğü vesaire önemli değil, kopyalanabilir. Saat ve gözlük kültürü dikkat ederseniz birbirine çok benziyor, ikisinin de müdavimi çok. İkisi de yüksek fiyatlı ve ikisinin de çakması gerçeği muhabbetleri dönüyor çeşit çeşit yerlerde. Ben olsam almam, ama aldınız kaliteliyse gerisi de önemsiz. Çakma ürünler de kaliteli olmuyor değil sonuçta.
19 sayfa okuyunca ben de çok şey yazdım tabi, özetlemek istediğim şey şu; RayBan, Rolex vs. markalar marka bilinirliğini ve güvenilirliğini korumak için zaten o kadar fiyat etmeyen ürünlerini pahalı satar, ve pahalı satmaya da devam ederler. Bir kampanya olur da, aylarca mı olur arkadaş, konu martta açılmış ben okuyana kadar nisana geldi. Kampanya olsa bile bu gibi firmaların hele ki online kampanyaları bu kadar uzun süre olmaz. Mantıklı değil, dışarda tonla satıcısı var bu firmanın, onun ne eksiği var Trendyoldan müşteri olarak?
Linçlemeyin bak, ne optikçiyim ne Atasun çalışanıyım. Hatta ben Atasun'u sevmiyorum, yüksek fiyatlı ürünler dışında düşük fiyata sattığı ürünler hurdadan hallice geliyor bana. O yüzden 7-8 ay önce yeni gözlüğümü gördüğüm bir optikçiye girip ordan almıştım 2.500 civarına. Mantıklı fikirlerinizi yazın tartışalım. Dediğim gibi ben de sizin gibi sadece gözlük kullanıcısıyım, satıcısı değil.
Ek: Çözüm basit aslında, optikçi birinin şu gözlüğü sipariş edip yetkili servise falan göndermesi gerekiyor. Daha çok iletişim şansı olduğu için söylüyorum bunu. Yoksa kafaya takan bir son kullanıcı da gerekli yerlere ulaştırabiir ama zorlanır sanırım. Bu işin fotoğrafla veya herhangi bir gözlükçüye göstermekle de net olarak sonuçlanacağını sanmıyorum. Zira aldığı gözlüğe orijinal diye cevap alanda var sahte diye cevap alan da var konuda. Gözlükçüler bile hemfikir değil gibi duruyor.