Neler Yeni

Rehber RTX 4060 Laptop GPU'sunu RTX 4060 Masaüstü GPU Performansına Getirmek !

K3R1M

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
168
İsim
Kerim saman
Hocam peki 8-10 fps için gerek var mı? 😅

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Hocam peki 8-10 fps için gerek var mı? 😅

AAA oyunlarda 8-10 FPS iyi bu arada :D, e-spor oyunlarında 20 küsüre kadar fark eder. Tabii benim eski konulara bakarsan OC manyağı olduğumu görürsün ben fark olmasada yaparım :D.

Fransali

80+ Silver
Bu Kullanıcının Doğum Günü!
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,185
İsim
Ali Ensar Yavaş
İlgilendiği Kategoriler
Notebook önerisi- tenik sorun
EYW hocam güzel rehber, bendeki emektar 1650 ye çözüm var mı :)
Yani zaten 85 dereceden düşmüyor malum monster olunca. Elimde kalır mı Sizce *??

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
EYW hocam güzel rehber, bendeki emektar 1650 ye çözüm var mı :)
Yani zaten 85 dereceden düşmüyor malum monster olunca. Elimde kalır mı Sizce *??

Genelde laptoplarda güç limit olduğundan zaten tükettiği gücün üstüne çıkamıyor ama bu durumda zaten limitte çalışıyor ise yaptığın OC da limite takılıp GPU çekirdek hızını kısar bu sefer daha kötü performans alabilirsin.

Ama voltajı biraz kısıp orjinal çekirdek hızınında üstüne çıkabilirsin UV dediğimiz mevzu ile.

İş yine deneme yanılma ile olur, orjinal voltaj değerini geçmedikçe risk yoktur ama sıcaklığada dikkat etmelisin tabii. Laptoba yükseltici ile yerden yükseltebilir ve termal bakım zamanı geldiyse yapabilirsin ondan sonra bu işlemlere girişsen daha mantıklı.

Fransali

80+ Silver
Bu Kullanıcının Doğum Günü!
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,185
İsim
Ali Ensar Yavaş
İlgilendiği Kategoriler
Notebook önerisi- tenik sorun
Genelde laptoplarda güç limit olduğundan zaten tükettiği gücün üstüne çıkamıyor ama bu durumda zaten limitte çalışıyor ise yaptığın OC da limite takılıp GPU çekirdek hızını kısar bu sefer daha kötü performans alabilirsin.

Ama voltajı biraz kısıp orjinal çekirdek hızınında üstüne çıkabilirsin UV dediğimiz mevzu ile.

İş yine deneme yanılma ile olur, orjinal voltaj değerini geçmedikçe risk yoktur ama sıcaklığada dikkat etmelisin tabii. Laptoba yükseltici ile yerden yükseltebilir ve termal bakım zamanı geldiyse yapabilirsin ondan sonra bu işlemlere girişsen daha mantıklı.
1650 45w max sanırsam, ve bakımdan gelmiş hali 86 dereceleri görüyor. Yapan birisi olsa ona güvenip bende aynısını yaparım. Ama sıfırdan kendim denemeye pek yaklaşamıyom. Onun yerine DLSS Mod ile idare etmeye çalışıyom. Bu sene Laptop almak istemiyom, yeni çıkacak ARM işlemcili laptop ve yeni windows sürmünü beklicem gibi ,bakalım nasıl olacaklar.

Senerr

80+ Bronze
Merhabalar, bu seferki OC rehber/konumuzda RTX 4060 laptop modelini masaüstü modeli seviyesine getiricez.

Öncelikle Laptoptaki RTX 4060 ile masaüstü bilgisayarda kullanılan RTX 4060 aynı değil mi ? Diyebilcekler için, Genel olarak laptoplarda masaüstü ekran kartlarındaki GPU nun bir alt modeli veya farklı bir GPU kullanılır laptoptaki dengi için. Örneğin RTX 4090 laptoplarda RTX 4080 masaüstü GPU su olması gibi, ama RTX 4060 laptop modeli biraz farklı çünkü diğer modellere nazaran tek masaüstü GPU su ile denk birebir aynı GPU kullanılan laptop modeli, meraklılar için özellikleri paylaşalım:

RTX 4060 mobile GPU:

RTX 4060 GPU:

Peki şimdide şu konu geliyor, e tamam bu ikisi direk aynı GPU ise niye laptop performansını masaüstü seviyesine çıkarmakla uğraşıyoruz ? Aynı değil mi sonuç ta ? Ordaki tuhaf durum ise Nvidia bu konuda yaptığı şey Laptop RTX 4060 modelinde 500MHz daha düşük bellek hızı (Efektif olarak 1GBps daha düşük) ve ortalama 200MHz daha düşük bir çekirdek hızına getirmiş. (100W ve üzeri laptop modelleri için bu tabii)

Bu yüzdende performans farkı var, Genel AAA oyunlarda ortalama 8-10 FPS lik bir fark oluyor. Bizde ufak OC dokunuşları ile hızlıca ekran kartımızı hak ettiği performansa çıkaracağız :D.

Bu rehberde kullandığım RTX 4060 laptop modeli HP Victus 16 olucak çünkü elimde bu arkadaş var :D. (Soğutması çiçek)

Öncelikle OC konusunda incelikleri anlattığım rehberin linkini bırakayım çünkü uzun uzun tekrar giremeyiz:

Altın kural ! Asla orjinal voltajı geçme (Zaten laptopta pek geçemiyosunda :D), gerek olmayacak.

Rehbere hızlıca göz atarsanız MSI Afterburner ile işlem yaptığımı görürsünüz çünkü kullandığım Nvidia ve AMD ekran kartlarında en güzel işlem ve verimi bu programda alıyorum. Şimdi incelediğimizde laptop modelimizin yükte bize verdiği çekirdek hızı 2550MHz civarı, bellek hızıda 8001MHz, bu laptop modelinin stock olarak voltaj değeri direk düz 1V yani 1000mV. Burda kendi laptop GPU mun slikon kalitesine güvenerek (Herkesin Donanımı farklı slikon kalitesindedir benim değerlerimi direk girmemelisiniz yine rehberde detayları var) direk çekirdek hızımı 2775MHz e çıkarıyorum ve bellek hızımıda 8501MHz e çıkarıyorum.

Böylece RTX 4060 masaüstündeki gibi 8500MHz bellek hızına ve ortalama 2750-2800MHz çekirdek hızı aralığına ulaşıyoruz.

Peki şimdi performans farkı nasıl oldu ? Hızlıca test görüntülerine bakalım.

RTX 4060 Laptop Stock Firestrike değerleri:

Alıntıyı görüntüle

Burada Dikkat ediceğimiz yer Graphics Score olucak, görebilceğiniz üzer altta, ekran kartı çekirdek hızı 2550MHz bandında belleklerde x4 ile 8000MHz olduğu gözüküyor. Skorumuz 28,061.

RTX 4060 Laptop OC Firestrike değerleri:

Alıntıyı görüntüle

Altta görebilceğiniz üzere çekirdek hızı 2775MHz ve bellek hızıda x4 den 8500MHz. Skorumuz 29,591.

1500 puanlık skor farkı burda ciddi bir fark demektir diyebiliriz ki zaten AAA oyunlarda 8-10 FPS artışta kolay değildir. Hızlıca Forza Motorsport 7 test görüntülerimize bakalım.

4K En yüksek grafik ayarlarında RTX 4060 Laptop stock değerleri:

Alıntıyı görüntüle

Değerlere bakar isek çekirdek hızı 2535MHz civarında (Nvidia da değişken olabiliyor 3 aşağı 5 yukarı), bellek hızı 8000MHz ve FPS Değeri bu sahnede 95 FPS.

Şimdi aynı sahnede hemen ayarı açıyoruz ve değerler:

Alıntıyı görüntüle

Ve tekrar değerlere bakıyoruz, çekirdek ve bellek hızlarımız artınca FPS de 101-102 civarına çıktı, 4K en yüksek ayarlarda böyle grafikli bir oyunda yapılan kolayca bir OC ile alınan performans bence tatminkar.

Şu ana kadar GTX 1050 Ti, RX 580 8GB, RTX 2060 ve farklı bir çok kart OC ettim ama Nvidia RTX 4000 serisinde OC performansını ciddi anlamda arttırdı. Ben daha Masaüstü RTX 2060 da en baba modellerden MSI Gaming Z ile özel macun ayarlar bir ton uğraşla 80-90MHz anca çekirdek hızı arttırabilirken, Laptop RTX 4060 da kolayca 200MHz+ OC yapmak gerçekten şaşırtıcı.

Güç tüketimi konusunda ise elimdeki Victus 16 modeli 120W lık bir destek sağlıyor RTX 4060 a fakat çoğunuzun bildiği gibi RTX 4060 laptop GPU zaten 85-100W arası güç tüketiyor daha 110W a kadar çıktığını bile görmedim.

Soğutma konusunda da HP Victus 16 gayet başarılı ekran kartı oyunlarda genelde pek 70 dereceyi geçmiyor performans modunda.

Aklınıza takılanları sorabilirsiniz, Konuyu okuduğunuz için teşekkürler :).
Çok güzel bir konu olmuş ancak 28K ve 25K gibi graphics skorları bile çok iyiyken 1500 puan için kasmaya değer mi bilemedim.8 10 fps fark iyi ama sıcaklıklar değişti mi ? Mesela. Söylememişsiniz 70 dereceyse çok iyi. Ben macunuma güvenmiyorum ancak RTX 4060 gerçekten güzel ve masaüstüne yakın performans veren bir mobil Gpu. Nvidia'nın stratejisi güzel burada. Pc için tercih edilmeseydi laptoplarda tercih ediliyor.

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Çok güzel bir konu olmuş ancak 28K ve 25K gibi graphics skorları bile çok iyiyken 1500 puan için kasmaya değer mi bilemedim.8 10 fps fark iyi ama sıcaklıjlar değişti mi ? Mesela. Söylememişsiniz. Ben macunuma güvenmiyorum ancak RTX 4060 gerçekten güzelve masaüstüne yakın performans veren bir mobil Gpu. Nvidia'nın stratejisi güzel burada. Pc için tercih edilmeseydi laptoplarda tercih ediliyor.

Güç tüketimi değişimi olmadığından sıcaklık aynı kalıyor zaten laptop tamamen güç tüketimi limitine göre tasarlandığından sıcaklık artışı söz konusu değil çünkü güç tüketimi artamıyor. Sabit voltaj ile sadece çekirdek hızını arttırdım burda bu yüzden sıcaklıklarda fark olmuyor yine yükte fanlar performans modunda ekran kartı 70 derece civarı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ki dediğim gibi ven OC konuları yapmayı severim. Başka isteyenlerede rehber olur. En azından bu GPU bu seviyeye gelebilir diye gösterdim.

Senerr

80+ Bronze
Güç tüketimi değişimi olmadığından sıcaklık aynı kalıyor zaten laptop tamamen güç tüketimi limitine göre tasarlandığından sıcaklık artışı söz konusu değil çünkü güç tüketimi artamıyor. Sabit voltaj ile sadece çekirdek hızını arttırdım burda bu yüzden sıcaklıklarda fark olmuyor yine yükte fanlar performans modunda ekran kartı 70 derece civarı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ki dediğim gibi ven OC konuları yapmayı severim. Başka isteyenlerede rehber olur. En azından bu GPU bu seviyeye gelebilir diye gösterdim.
Vay be garanti bozar mı peki ?

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Vay be garanti bozar mı peki ?

Normal şartlarda bu garantiyi bozan bir hareket, fakat bunu anlamakta imkansız.

Bir arıza sebebi olmaz çünkü ben fabrika değeri olan 1000mV voltaj değerini sabit tutup sadece çekirdek hızını arttırdım ve testler ile stabilitesini ölçtüm, sıkıntısız olduğunu gördüm.

Güç tüketimi, sıcaklık hepsi hala aynı ve güvenli seviyede. Voltaj riskli değilse sorun olmaz OC da.

Senerr

80+ Bronze
1650 45w max sanırsam, ve bakımdan gelmiş hali 86 dereceleri görüyor. Yapan birisi olsa ona güvenip bende aynısını yaparım. Ama sıfırdan kendim denemeye pek yaklaşamıyom. Onun yerine DLSS Mod ile idare etmeye çalışıyom. Bu sene Laptop almak istemiyom, yeni çıkacak ARM işlemcili laptop ve yeni windows sürmünü beklicem gibi ,bakalım nasıl olacaklar.
Clevo kasaysa yapma patlar o cihaz. Benimki de Casper ve 85 dereceden aşağı inemiyor gpu ancak maksimum mhz ile çalışıyor yani pek performans kısmıyor. Kıstığını saniyelik görebiliyorum ama topluyor kendini. Sadece Gpu'ya yüklenen oyunlarda ise 70 ile 80 arası derecelerde olduğu için ben belki denemek isterim çünkü o zaman 100W üstünde stabil çalışıyor lakin stok macunuma ve slikon kalitesine güvenemedim. Yapmam muhtemelen.

Necromancerr

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,303
İsim
Emre
Discord
necromancerr
Aslında bios modlamayı bilene o sınırlar kaldırılır fakat o boarddaki mosfetler 120w sınıra göre ayarlanmıştır zannımca .
nur topu gibi garantisiz laptopla ortada kalmayı istemeyiz :D

Senerr

80+ Bronze
Burdada elindeki GPU nun slikon kalitesi bakıyor. Ben 1 voltta 2805MHz e ayarladım ve direk tuttu, belki dahada yükseltebilirdim mesela Asus ROG modeli RTX 4060 çekirdek hızı 2850MHz ben muhtemelen az daha arttırsam o ayara gelirim.

Demek istediğim ben sadece 200MHz arttırdım ve güç tüketimi artışı 3-5W ortalama ve 90-100W arası daha 120 ye kadar yolum var.
Bu arada bellek arttırmasanda o wat ile gezmesi gerekmiyor mu ? Bende zaten 90W üzerine çıkiyor hali hazırda maksimum 2490 mhz olmasına rağmen.

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Bu arada bellek arttırmasanda o wat ile gezmesi gerekmiyor mu ? Bende zaten 90W üzerine çıkiyor hali hazırda.

Bellekler zaten güç tüketimine etkisi yok, bende kart stock haldede OC haldede 90 100W arası takılıyor. Daha 110 olduğunu görmedim yani.

Zaten RTX 4060 mobile GPU 90-100W ile tam performans veriyor 120 140W gereksiz kalıyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,015,946
Üyeler
160,911
Son üye
Can2701
Top Bottom