Neler Yeni

Ryzen 5 3600 Maksimum Overclock

Lisa Su

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
546
İsim
Can Uzay
XMR mining yaptım ve stabil çalışmadı kapandı.
Daha sonra 1.45v verdim, stabil 4.5Ghz çalıştı ancak yük altında 91 92 dereceleri görünce kapattım.

4.425 Ghz 1.3v verdim bir süre mining yaptı ancak 5 dakika sonra tekrar kapandı. Denemelere devam ediyorum 70 derece görmeden max 69 derece ile kaç ghz alacağımı görüp bu şekilde mining yapacağım. Gelişmeleri tekrar yazarım.

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
Stock OC voltage 1.39 diye biliyorum
Stok halde voltaj dinamik, değişken. Yükte bu ortalama 1.3V civarlarına kadar geriliyor. Sen statik voltaj atıyorsun. 1.39V çok fazla.
Ben normalde 1.35V 4.5 GHz kullanıyordum sıcaklık anlamında sorun yaşamıyordum fakat 1.35V fazla dediler azalttım, 4.4 GHz'ye çektim. LLC diye bir ayarı yüksek açarsam yüksek voltaj kullanabilirsin gibi bir şey dediler anakartım B550 Gaming Carbon WIFI VRM olarak iyi bir model ne yapayım sizce?
LLC yükseltip Vdrop'u düşürebilirsin elbette. Bu, yükteki voltajı daha yüksek tutmanı sağlar ancak bu ayarı maksimuma almak kesinlikle berbat bir fikir. İşlemcin yükteki halinden boştaki haline geçtiği sırada voltaj sıçramasıyla verdiğin voltaja göre değişmekle birlikte maksimum durumda birkaç milisaniyeliğine 1.6-1.7V gibi aşırı yüksek voltaja maruz kalabilir ki işlemcini tek seferde öldürmese bile uzun kullanımda ciddi zarar verebilir. Bu ayarı orta veya ortanın bir üstünde tutman iyi olacaktır. MSI anakartlarda 7 veya 8 level oluyordu. Level 4 veya 5 iyidir. 3 kabul edilebilir ancak kullanmanı önermem. Voltajı ona göre belirlemen gerek. 1.35V'a direkt çok diyemem, çünkü LLC ayarı yaptıktan sonraki voltajın tepkisini bilmiyorum.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
Stok halde voltaj dinamik, değişken. Yükte bu ortalama 1.3V civarlarına kadar geriliyor. Sen statik voltaj atıyorsun. 1.39V çok fazla.

LLC yükseltip Vdrop'u düşürebilirsin elbette. Bu, yükteki voltajı daha yüksek tutmanı sağlar ancak bu ayarı maksimuma almak kesinlikle berbat bir fikir. İşlemcin yükteki halinden boştaki haline geçtiği sırada voltaj sıçramasıyla verdiğin voltaja göre değişmekle birlikte maksimum durumda birkaç milisaniyeliğine 1.6-1.7V gibi aşırı yüksek voltaja maruz kalabilir ki işlemcini tek seferde öldürmese bile uzun kullanımda ciddi zarar verebilir. Bu ayarı orta veya ortanın bir üstünde tutman iyi olacaktır. MSI anakartlarda 7 veya 8 level oluyordu. Level 4 veya 5 iyidir. 3 kabul edilebilir ancak kullanmanı önermem. Voltajı ona göre belirlemen gerek. 1.35V'a direkt çok diyemem, çünkü LLC ayarı yaptıktan sonraki voltajın tepkisini bilmiyorum.
Çok sağolun cevap için. Ben LLC ye baktım biraz ilk olarak işlemcinin ömrünü kısaltıyor gibi şeyler denmiş ama sanırım çok önemli değilmiş bu çok da etkilemiyormuş ömrünü sanırım. Ben level 4 açmayı planlıyordum biliyorum çünkü fazla LLC nin tehlikeli olduğunu. 1.38V ye kadar çıkmak istiyorum zaten yakında 5600x geçmek için satacağım şu anki işmemciyi o yüzden biraz yüksek voltaj verip denemek istiyorum ayrıca sıvı soğutmanın ile overclock sınırını da görmek istiyorum ama tabii ki işlemciye zarar gelsin de istemiyorum çoğu kişi 1.38V verdiğimi bilse tepkileri manyak mısın olur çünkü 1.38 gerçekten fazla bilemedim o yüzden.

bartu35

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
209
İsim
Bartu
4.4ghz de 1.250 yetiyorsa biraz iyi chipdir o büyük ihtimal biraz altına inmene musade etmiyormu ?
1.25 biraz altındayken Prime95'de bazı workerlar çalışmayı durduruyor. Sebebi düşük voltaj mı bilmediğimden 1.25'e sabitledim. Bu söylediğim hariç başka bir sorun yaşamadım 1.25'den düşük voltajda.

Lisa Su

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
546
İsim
Can Uzay
Bazı arkadaşlar stabil 4.4Ghz 1.25v aldığını yazmış, denedim ancak stabil çalışmadı AIDA64 her ne kadar problem çıkarmasa da mining açınca bilgisayar kapanıyor. 1.25v 4.35Ghz şuan stabil çalışıyor ve maksimum 72 derece görüyorum. Voltajı biraz daha düşürüp 69 dereceyi geçmemesini deneyeceğim.

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
Çok sağ olun cevap için. Ben LLC ye baktım biraz ilk olarak işlemcinin ömrünü kısaltıyor gibi şeyler denmiş ama sanırım çok önemli değilmiş bu. Ben level 4 açmayı planlıyordum biliyorum çünkü fazla LLC nin tehlikeli olduğunu. 1.38V ye kadar çıkmak istiyorum zaten yakında 5600x geçmek için satacağım şu anki işlemciyi o yüzden biraz yüksek voltaj verip denemek istiyorum ayrıca sıvı soğutmanın da sınırını görmek.
LLC elbete önemli ancak nasıl kullanıldığını bilmek daha önemli. 5600X şahane bir seçim olur ancak R5 5600 de bekleyebilirsin. Fiyat açısından daha avantajlı olur. Senin kararın tabii :)
1.25 biraz altındayken Prime95'de bazı workerlar çalışmayı durduruyor. Sebebi düşük voltaj mı bilmediğimden 1.25'e sabitledim. Bu söylediğim hariç başka bir sorun yaşamadım 1.25'den düşük voltajda.
Daha iyi bir anakartta stabilite sağlayabilirsin ancak Prime95'te hata alıyorsan standart kullanımda problem yaşaman olası. Voltajı çok az yükseltmeyi dene.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
@Tolga Samet Bir sorum daha olacak. Ben Bios da override mode kullanarak 1.25V sabitledim voltajımı. CPU Z de voltajım sabit 1.25 gözüküyor fakat Core Temp veya Ryzen Master da VID 1.4 falan gözüküyor ama aslında voltajım 1.4 değil ve olamaz olsa sıcaklıklardan anlardım zaten. Neden Core Temp ve Ryzen Master fazla gösteriyor bilginiz var mı?

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
VID işlemcinin talep ettiği voltaj, yani stok halde anakartın yaklaşık olarak verdiği voltaj diyebiliriz. Override yaptığına göre orayla herhangi bir bağlantın yok. Prime95'te Vcore ne kadar düşüyor? Test edebilir misin? Voltaj takibi için HWiNFO kullanmanı öneririm test sırasında.

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,302
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
LLC elbete önemli ancak nasıl kullanıldığını bilmek daha önemli. 5600X şahane bir seçim olur ancak R5 5600 de bekleyebilirsin. Fiyat açısından daha avantajlı olur. Senin kararın tabii :)

Daha iyi bir anakartta stabilite sağlayabilirsin ancak Prime95'te hata alıyorsan standart kullanımda problem yaşaman olası. Voltajı çok az yükseltmeyi dene.
Hocam bende 3100 var. 4.4 GHz için 1.2875v veriyorum. P95 de sıkıntısız lakin S2H aşırı VDroop' a sebebiyet veriyor. Anakartta LLC yok. Custom PState ile bir şeyler falan yapılabilir mi sizce? 1.2875v veriyorum 1.2385 falan yapıyor ortalamada 1.24v.

cengizovic

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
919
İsim
Cengiz Han
FPU ve cache seçeneğini işaretlememişsin. Cinebench R20'de testi tamamlayabiliyor mu?

LN2 ile mümkün ancak günlük kullanım için hayal. Yeni Zen 3 işlemciler bile 5GHz üstünü standart soğutma ile zor görüyor. Belki en iyi silikonlar 5.5GHz falan görür. Şimdilik yorum için çok erken.
Hocam buna hep denk geliyorum. Bu iyi silikonluları nasıl alırız? Nasıl denk geliriz? Nerden almalıyız yardımcı olur musun? Şansa bırakmak istemiyorum ben.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
VID işlemcinin talep ettiği voltaj, yani stok halde anakartın yaklaşık olarak verdiği voltaj diyebiliriz. Override yaptığına göre orayla herhangi bir bağlantın yok. Prime95'te Vcore ne kadar düşüyor? Test edebilir misin? Voltaj takibi için HWiNFO kullanmanı öneririm test sırasında.
Şu anda kapadım bilgisayarı yarın artık. yalnız vCore benim Bios dan sabitlediğim voltaj değil mi? Mantıken Prime95 yaparken vCore un düşmemesi lazım değil mi o sabit çünkü.

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,302
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Şu anda kapadım bilgisayarı yarın artık. yalnız vCore benim Bios dan sabitlediğim voltaj değil mi? Mantıken Prime95 yaparken vCore un düşmemesi lazım değil mi o sabit çünkü.
%100 yükte anakart o voltajın tamamını veremeyebilir. LLC bunun için var. LLC mode3 önerim ama 4' de iyidir.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
%100 yükte anakart o voltajın tamamını veremeyebilir. LLC bunun için var. LLC mode3 önerim ama 4' de iyidir.
Şu anda vDroop un ne olduğu hakkında bir şey okuyorum onu farkettim şuan yarın bakacağım

Top Bottom