Neler Yeni

Ryzen 5 3600 Maksimum Overclock

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
Hocam bende 3100 var. 4.4 GHz için 1.2875v veriyorum. P95 de sıkıntısız lakin S2H aşırı VDroop' a sebebiyet veriyor. Anakartta LLC yok. Custom PState ile bir şeyler falan yapılabilir mi sizce? 1.2875v veriyorum 1.2385 falan yapıyor ortalamada 1.24v.
İşe yarayacağını sanmam. Benzer problemi ben de Gigabyte B450 Gaming X ile yaşıyorum. Maalesef birazcık paraya kıymak gerekiyor bu konuda. Ben overclock denemelerini MSI B450M Gaming Plus üzerinde yapmıştım, o sebeple bu anakartı aldım. Tabii orada bulduğum stabil değerler burada bana mısın demiyor :) Şimdilik özel PBO ayarlarıyla kullanıyorum. 1.24V düşük sayılır. 1.3V civarlarına kadar overclock deneyebilirsin bence. Sürekli delicesine yük altında tutmuyorsun sonuçta, problem olmaz.
Şu anda kapadım bilgisayarı yarın artık. yalnız vCore benim Bios dan sabitlediğim voltaj değil mi? Mantıken Prime95 yaparken vCore un düşmemesi lazım değil mi o sabit çünkü.
Maalesef değil. Az önce bahsettim mesajımda. Yük altında voltaj, verdiğin voltajın bir tık aşağısına düşer. Bu düşüş anakartta kullanılan mosfetlerin kalitesiyle doğru orantılı. Yani 1.35V verdiğinde aslında Prime95'ye 1.3V civarlarında voltaj verecek anakart, tabii sendeki değer farklı olabilir. Örnek amaçlı yazdım. Üst seviye anakartlarda bu fark birkaç mV'a kadar düşer. LLC ile verdiğin voltaja yaklaştırabilirsin, bu yüzden önemli kısaca. Daha yüksek voltaj denemekten kurtarır seni.
Hocam buna hep denk geliyorum. Bu iyi silikonluları nasıl alırız? Nasıl denk geliriz? Nerden almalıyız yardımcı olur musun? Şansa bırakmak istemiyorum ben.
2020 çıkışlılar genel olarak iyi. Daha olgunlaşmış üretim sürecinden çıkan silikonlarla daha iyi sonuçlar elde ediliyor.

Lisa Su

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
546
İsim
Can Uzay
Miningde stabiliteyi 1.21v 4.3Ghz olarak sağlayabildim. Sıcaklık 69 dereceyi geçmiyor. 4.2Ghzde max 7650 H/s alıyordum, şuan 7950 H/s alıyorum. Kıyaslama olarak vermek gerekirse 1.45v 4.5Ghz'de 8300 H/s alabildim ancak sıcaklık 92 olunca kapattım mining yapayım derken işlemciye de zarar vermeyelim :)

Dipnot: Aida64 Prime95 gibi testlerde stabil çalışırken, miningde kapandığını, miningin daha fazla yorduğunu gördüğümden artık stabilite testi için xmr mining de kullanmayı öneririm :)
Mesaj otomatik birleştirildi:

İşe yarayacağını sanmam. Benzer problemi ben de Gigabyte B450 Gaming X ile yaşıyorum. Maalesef birazcık paraya kıymak gerekiyor bu konuda. Ben overclock denemelerini MSI B450M Gaming Plus üzerinde yapmıştım, o sebeple bu anakartı aldım. Tabii orada bulduğum stabil değerler burada bana mısın demiyor :) Şimdilik özel PBO ayarlarıyla kullanıyorum. 1.24V düşük sayılır. 1.3V civarlarına kadar overclock deneyebilirsin bence. Sürekli delicesine yük altında tutmuyorsun sonuçta, problem olmaz.

Maalesef değil. Az önce bahsettim mesajımda. Yük altında voltaj, verdiğin voltajın bir tık aşağısına düşer. Bu düşüş anakartta kullanılan mosfetlerin kalitesiyle doğru orantılı. Yani 1.35V verdiğinde aslında Prime95'ye 1.3V civarlarında voltaj verecek anakart, tabii sendeki değer farklı olabilir. Örnek amaçlı yazdım. Üst seviye anakartlarda bu fark birkaç mV'a kadar düşer. LLC ile verdiğin voltaja yaklaştırabilirsin, bu yüzden önemli kısaca. Daha yüksek voltaj denemekten kurtarır seni.

2020 çıkışlılar genel olarak iyi. Daha olgunlaşmış üretim sürecinden çıkan silikonlarla daha iyi sonuçlar elde ediliyor.
LLC konusunda bahsettiğin yük altında voltaj düşüşünü anlık olarak görüyorum, 1.21v verdiğim halde yük altında 1.176v görünüyor CPU-Z'de ve Aida64'te

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,302
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)

700 liraya LLC destekli anakart var mı? Ayrıca ben bu işlemci ile tek çekirdek olaak 4.82 GHz' e kadar çıkabildim. Çoklu olarak ise 4.6. Yine değinmek istediğim konu VDroop. Mesela 1.3v versem 1.25v' a düşse. 1.3v gücü mü çeker yoksa.1.25v mı? Eğer 1.3v gücü çekerse anakart değişirim. 1.25V gücü çekiyor ise hiç gerek yok voltajı yükseltirim aynı gücü çeker zaten

Miningde stabiliteyi 1.21v 4.3Ghz olarak sağlayabildim. Sıcaklık 69 dereceyi geçmiyor. 4.2Ghzde max 7650 H/s alıyordum, şuan 7950 H/s alıyorum. Kıyaslama olarak vermek gerekirse 1.45v 4.5Ghz'de 8300 H/s alabildim ancak sıcaklık 92 olunca kapattım mining yapayım derken işlemciye de zarar vermeyelim :)

Dipnot: Aida64 Prime95 gibi testlerde stabil çalışırken, miningde kapandığını, miningin daha fazla yorduğunu gördüğümden artık stabilite testi için xmr mining de kullanmayı öneririm :)

LLC konusunda bahsettiğin yük altında voltaj düşüşünü anlık olarak görüyorum, 1.21v verdiğim halde yük altında 1.176v görünüyor CPU-Z'de ve Aida64'te
Ben extreme denerken 1.64v veriyordum 1.576 yapıyordu ya...

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory

Kısacası VDroop azaltmak için LLC açarsak belli bir frekansı stabil tutmak için gereken voltaj daha mı az oluyor LLC nin kapalı olmasına göre? Eğer durum böyle ise neden anakartlarda default olarak LLC level 4 de açık gelmiyor? (LLC destekleyen anakartlar için diyorum)

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,302
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Kısacası VDroop azaltmak için LLC açarsak belli bir frekansı stabil tutmak için gereken voltaj daha mı az oluyor LLC nin kapalı olmasına göre? Eğer durum böyle ise neden anakartlarda default olarak LLC level 4 de açık gelmiyor?
LLC ayarı her zaman stabilite sağlamayabilir. Ayrıca 0 riskli bir ayar değil.

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
@RevDeisDou Gösterdiği değere ulaşır, yani 1.3V ayarlamana rağmen 1.25V görüyorsan 1.25V civarında çalışıyor demek. MSI B450M Gaming Plus'ı zamanında 530 TL'ye almıştım. B450 üzerinden konuşursak, MSI anakartların neredeyse hepsinde var diye biliyorum. ASUS anakartların da ortalama modellerinde vardı yanlış hatırlamıyorsam. Tüm anakartlar hakkında fikrim yok maalesef. 4.825GHz çok iyi bu arada. İyi bir soğutma ve anakartla daha iyisini başarırsın herhalde.

@cfranko Yine eski mesajımda bahsettiğim gibi 1.4V civarlarında verdiğinde sıçramayla devasa diyebileceğimiz voltaj değerlerine ulaşabilir işlemci. Büyük bir risk.

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,302
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
@RevDeisDou Gösterdiği değere ulaşır, yani 1.3V ayarlamana rağmen 1.25V görüyorsan 1.25V civarında çalışıyor demek. MSI B450M Gaming Plus'ı zamanında 530 TL'ye almıştım. B450 üzerinden konuşursak, MSI anakartların neredeyse hepsinde var diye biliyorum. ASUS anakartların da ortalama modellerinde vardı yanlış hatırlamıyorsam. Tüm anakartlar hakkında fikrim yok maalesef. 4.825GHz çok iyi bu arada. İyi bir soğutma ve anakartla daha iyisini başarırsın herhalde.
O değere diğer çekirdekleri kapatarak çıkabildim sadece. Daha üstüne çıkamadım. 4.825' de 1.55v ayarladığımda CPU-Z cinebench r15' den geçti. R20' de patladı. 4750' de Tüm tekli çekirdek testlerini geçiyor. 1.55v' dan 1.64v' a sıçradım lakin gene 4850 olamadı.

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
Elindeki soğutucu nedir? All core 1.65V'u ne tutabilir ki? Yüksek sıcaklıktan dolayı kapanıyor olabilir. Ne kadar deneme yaptın bilmiyorum ancak işlemcine ciddi işkence çektirmişsin :D Tabii zararı olduğunu sanmıyorum. Uzun süreli değil kullanmadın sonuçta, belki birkaç MHz'e elveda demiş olabilirsin.

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,302
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Elindeki soğutucu nedir? All core 1.65V'u ne tutabilir ki? Yüksek sıcaklıktan dolayı kapanıyor olabilir. Ne kadar deneme yaptın bilmiyorum ancak işlemcine ciddi işkence çektirmişsin :D Tabii zararı olduğunu sanmıyorum. Uzun süreli değil kullanmadın sonuçta, belki birkaç MHz'e elveda demiş olabilirsin.
T6 Ultra. 4.4 GHz 1.2875v' da p95 74 derece. Aida64 65 derece falan. 1.64v da boşta 70 derecelerdeydi. Anakart tıkanıyor olabilir malum s2h ama sanmıyorum :D Bir de hocam problem mi bilmem ama şuan kullandığım ayarda 1 saat 15 dakka falan p95 sıkıntısız ama 2saate girerken çekirdeğin biri çöküyor. Daha doğrusu 1 threadi sadece.

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
@RevDeisDou İlk 5 dakikada genellikle problem varsa çıkıyor. İçin rahat etmezse 6.25mV arttırsın olur biter, tabii anakart bu çaplı ufak artışa izin veriyorsa. 1.3V düz de yapabilirsin olmadı. Zaten bu test en kötü senaryoda ne olacağını görmemizi sağlıyor. Yüksek ihtimal 1.2875V ile problem yaşamazsın.

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,302
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
@RevDeisDou İlk 5 dakikada genellikle problem varsa çıkıyor. İçin rahat etmezse 6.25mV arttırsın olur biter, tabii anakart bu çaplı ufak artışa izin veriyorsa. 1.3V düz de yapabilirsin olmadı. Zaten bu test en kötü senaryoda ne olacağını görmemizi sağlıyor. Yüksek ihtimal 1.2875V ile problem yaşamazsın.
Yani şuana kadar hiçbir kapanma falan olmadı. Bu arada bellekleri denedim. 4400 CL19 limit galiba. CL 24 vermeme rağmen 4600'E çıkamadım. Bana biraz işlemci kaynaklı gibi de geldi. Soc 1.2v

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
İşlemci kaynaklı olduğunu sanmam, 4400MHz üstüne daha iyi yongalar gerekiyor demek ki :D O bellekleri Zen 3 ile kullanman gerek aslında. Çok şahane performans arttırır. AMD'nin lansmanda gösterdiği farkın üzerine koyarsın rahatlıkla.

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,302
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
İşlemci kaynaklı olduğunu sanmam, 4400MHz üstüne daha iyi yongalar gerekiyor demek ki :D O bellekleri Zen 3 ile kullanman gerek aslında. Çok şahane performans arttırır. AMD'nin lansmanda gösterdiği farkın üzerine koyarsın rahatlıkla.
Bilin bakalım ne eksik? Ryzen 3 5100/5300x :D
Aklımda deli fikir var ama emin değilim. Daha doğrusu aklımda 2 fikir var. 1 tanesi kesin. İlk fikrim Şuan mevcut olan RAM' lerimi satıp Micron J-Die sahip olan bir kit almak ki gözüme kestirdim 1 tane. Şuanki bellekleri ucuza satmayı da düşünmüyorum malum yeni serisi OC olmuyor. Ya standart micron kitleri alıcam veya 2. elden B-Die kovalıcam. 2. seçenek ise extreme olan bu işlemciyi satıp yine aynı işlemciyi alıp iade ede ede en iyi silikona ulaşmak. Sanırım bunu yapmaya üşerinirim ama denenebilir. Sizce B-Die kovalamak mantıklı mı? Bütçem 1000 TL olur RAM' lerimi satarsam.

Top Bottom