Ryzen 5 5600 Overclok Yardım

ozy_34

80+
Reaksiyon skoru
85
2. El bi sistem topladım açıkcası bana hızlı gelmiyor hız olarak tatmin etmedi o yüzden overclock yapmak istiyorum işlemciye ama sıfır bilgim var hiç bir şey bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz nasıl yapılır

sistem özellikleri

Ryzen 5 5600
Asus B550 mk Anakart
Adata xpg 3200mhz 8x2 16gb Ram
Enermax 700w Psu
dark frezer x123 kule tipi soğutucu

PBO üzerinden negative curve versen yeterli bence soğutman zayıf çünkü.

Curve optimizer yeterli olur. All core negatif 15, 20, 25 diye test ederek ideal değeri seçebilirsin

anakart vrm soğutman yetersiz fazla voltajda ısınır hocam o anakartta tavsiye etmem bolca shutdown alabilirsin. Stok hız veya curve optimizer ile max %15-20 aralığında değer verebilirsin. ne olduğunu araştır istersen ama o anakartın malesef OC ye müsait olduğunu düşünmüyorum.

Ama şunu deneyebilirsin biosta cpu frequency mhz olarak turbonun 200-300 (max) üzerine çık örneğin turbo 4.5 çalışıyor diyelim 4.7 (4700) 4.8 (4800) yap cpuvoltage kısmını auto bırak. sonra test et (cpuburner indir ve hw monitör indir, bir tarafta hw monitörden cpu sıcaklığı ve voltaj değerlerine bakarken cpuburner programından bench başlat ( sağlıklı test sayılır farklı yöntemler de var ama bu da stabil değer verir) eğer bilgisayarın açılıp test sırasında aniden kapanırsa muhtemelen vrm voltajından kaynaklı ısınarak kapanacaktır. (işlemci ısısına gerek kalmadan da kapanabilir vrm farklı bir konu eğer vrm fazla ısınırsa cpu sıcaklığına bakılmaz yine kapanır) TESTLERİ KESİNLİKLE YAP.

bu halde bir yol daha deneyebilirsin (işlemci silikonu şansına iyi çıkarsa bu yöntem işe yarar) Biosta cpu frequency 4.8 yap yine ve ek olarak bu kez cpuvid/voltage kısmından voltajı autodan çıkart ve 1.20 değerinde dene. TESTLERİ AYNI ŞEKİLDE YAP.

Önceki işlem yine başarısız olur ve pc restart atar ya da shutdown atarsa 1.15V cpuvoltage vererek dene. pc açılınca TESTLERİ AYNI ŞEKİLDE YAP.

OC işi deneme yanılma işidir %80

Tabii ki bilen kişiler genelde nokta atışı değerleri kafadan bulabilirler 1-2 deneme yetebilir.

Senin gibi hiç yapmamış birisi eğer tüm bu yolları sakin şekilde yaparak ilerlerse güzel bir sabit frekans yakalama şansı mümkün.

Eğer tüm denemelere rağmen başaramazsanız daha fazla zorlamayın ve biosta curve optimizer ile arkadaşların söylediği gibi güvenli yoldan yarı sahte OC nizi yapın.

Elimden geldiğince açıklayarak yazdım hocam. Kendinize güvenmiyorsanız kesinlikle denemeyin.

anakart vrm soğutman yetersiz fazla voltajda ısınır hocam o anakartta tavsiye etmem bolca shutdown alabilirsin. Stok hız veya curve optimizer ile max %15-20 aralığında değer verebilirsin. ne olduğunu araştır istersen ama o anakartın malesef OC ye müsait olduğunu düşünmüyorum.

Ama şunu deneyebilirsin biosta cpu frequency mhz olarak turbonun 200-300 (max) üzerine çık örneğin turbo 4.5 çalışıyor diyelim 4.7 (4700) 4.8 (4800) yap cpuvoltage kısmını auto bırak. sonra test et (cpuburner indir ve hw monitör indir, bir tarafta hw monitörden cpu sıcaklığı ve voltaj değerlerine bakarken cpuburner programından bench başlat ( sağlıklı test sayılır farklı yöntemler de var ama bu da stabil değer verir) eğer bilgisayarın açılıp test sırasında aniden kapanırsa muhtemelen vrm voltajından kaynaklı ısınarak kapanacaktır. (işlemci ısısına gerek kalmadan da kapanabilir vrm farklı bir konu eğer vrm fazla ısınırsa cpu sıcaklığına bakılmaz yine kapanır) TESTLERİ KESİNLİKLE YAP.

bu halde bir yol daha deneyebilirsin (işlemci silikonu şansına iyi çıkarsa bu yöntem işe yarar) Biosta cpu frequency 4.8 yap yine ve ek olarak bu kez cpuvid/voltage kısmından voltajı autodan çıkart ve 1.20 değerinde dene. TESTLERİ AYNI ŞEKİLDE YAP.

Önceki işlem yine başarısız olur ve pc restart atar ya da shutdown atarsa 1.15V cpuvoltage vererek dene. pc açılınca TESTLERİ AYNI ŞEKİLDE YAP.

Tabii ki bilen kişiler genelde nokta atışı değerleri kafadan bulabilirler 1-2 deneme yetebilir.

Senin gibi hiç yapmamış birisi eğer tüm bu yolları sakin şekilde yaparak ilerlerse güzel bir sabit frekans yakalama şansı mümkün.

Eğer tüm denemelere rağmen başaramazsanız daha fazla zorlamayın ve biosta curve optimizer ile arkadaşların söylediği gibi güvenli yoldan yarı sahte OC nizi yapın.

Elimden geldiğince açıklayarak yazdım hocam. Kendinize güvenmiyorsanız kesinlikle denemeyin.
Hocam bendede ryzen 5 5600 işlemci var anakartında msi b550 m pro vdh wifi modeli oc yapılır mı? güçlü bir anakartmı?

Hocam bendede ryzen 5 5600 işlemci var anakartında msi b550 m pro vdh wifi modeli oc yapılır mı? güçlü bir anakartmı?
hocam dediğim gibi bir çok etken var fakat anakartınıza bakıldığında yine giriş seviyesi sayılacak bir anakart ve çok güçlü vrm yapısı sunmuyor. Üstteki kart ile hemen hemen yakın güç beslemesi var. arkadaşa bahsettiğim gibi denemeler yapılabilir. Fakat benim dediğim sabit frekans (tam OC) yerine böyle anakartlarda forumdaki diğer arkadaşların bahsettiği gibi pbo2 ile curveoptimizer (benim sahte OC olarak adlandırdığım) olay daha sağlıklı (anakartın kendini dengelemesi) olacaktır. Seçim sizin. Seviyorsanız deneyin 5-10 kez shut down yiyince bilgisayarınıza bir şey olmaz merak etmeyin sadece güvenli sınır olduğu için zarar görmemek için kapatıyor zaten. bilginiz olsun

ryzen masterden 4.7 hız yapıp voltaj 1.2 verdiğimde bilgisayar kapanıyor hocam yada donuyor

4.4 başlayın çalışırsa ve sıcaklıklar kontrol altındaysa 4.5 geçin. 4.6 ve 4.7 tavsiye etmem silikona bırakmayın işi.

ayrıca 4.4 1.20V kapanırsa 4.4 1.25 ve 4.4 1.15 deneyin. +/-5 V demek istiyorum yukarı aşağı deneyin 4.4 ghz için 3 farklı değer ve en sonunda 1.25-1.30 deneyin. olmazsa zaten 4.5 çıkamazsınız demektir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

daha fazla voltaj zaten önermem o anakartta vrm dayanmaz

4.4 başlayın çalışırsa ve sıcaklıklar kontrol altındaysa 4.5 geçin. 4.6 ve 4.7 tavsiye etmem silikona bırakmayın işi.

ayrıca 4.4 1.20V kapanırsa 4.4 1.25 ve 4.4 1.15 deneyin. +/-5 V demek istiyorum yukarı aşağı deneyin 4.4 ghz için 3 farklı değer ve en sonunda 1.25-1.30 deneyin. olmazsa zaten 4.5 çıkamazsınız demektir.

hızı 4.6 yapıp voltajı 1.3 yaparsam çalışıyor 1.25 de kapanıyor direk voltaj yukarı gittikçe mi sıkıntı olur aşağı gittikçe mi vram için

hızı 4.4 yapıp voltajı 1.2 yaparsamda kapanıyor bilgisayar ryzen masterda

Ekler

• Ekran görüntüsü 2026-07-14 234258.webp
    Ekran görüntüsü 2026-07-14 234258.webp
    11.9 KB · Hit: 6
hocam vram throttle yaptığını anlamak için hw monitör kurup stres testi altında cpuVıd sensörleri voltajı stabil alıyor mu bakmak lazım. işlemci eğer voltaj kesmesi yapıyor 0.933 düşüp tekrar 1.3e çıkıyorsa vrm soğumuyordur. buda OC başarılı fakat anakart başa çıkamıyor ısı ile demektir. oyunlarda falan shutter yaşatır kesinlikle önerilmez aksamı bozarsınız. voltaj 1.30 ve üzerini o anakart kaldırır mı bilmiyorum ama sanmıyorum. Hw monitör indirin ve pcyi açıp cpu burner ile stres testi başlatın . 4.6 1.3 çalışabilir ama yük altında neler yapıyor anlamak içinn başarılı OC de en az 5-10 dakika stres testi yapmalısınız.

hw monitör indirin
cpuburner indirin

hw monitörü başlatıp 4.6 1.30V ayarlarda stres testini başlatıp hw monitörden CPU CORES VE CPU VOLTAGE kısımlarını gözünüzle izleyin. eğer voltaj stabilse başarılı OC olmuştur. işlemci ve CPUVID (genelde sayfanın en üstlerinde) sıcaklıkları 60-70 arası ise sağlıklı 70-80 arası biraz tehlikeli değerlerdir.

testinizi yapın sonucları birlikte değerlendirelim istersen hocam

yani pc açılsa bile bir anda tak diye kapanabilir OC testi dediğim şekilde kesinlikle öneririm

Dostum yapacağın şey statik overclock değil o devir kapandı artık. Sen önce beni dinle gir curve optimizere watt limitlerine ellemeden negatif curve değerlerini 10 15 şeklinde 5er 5er arttırarak git, yapacağın testler de p95 smallfft 30 dakika üstüne bir tur da corecycler. Testi geçtikte değeri arttır.

Başlatmış ve başlatmamış hali ekte örnek bu şekilde sıcaklıkları ve voltajları görüyorsunuz yük altında 1.30 benim de.

Ekler

• görsel_2026-07-14_235248887.webp
    görsel_2026-07-14_235248887.webp
    92.2 KB · Hit: 6
  • görsel_2026-07-14_235408926.webp
    görsel_2026-07-14_235408926.webp
    84.5 KB · Hit: 6
Geri