Selamlar arkadaşlar biliyorsunuz ki PBO 5xxx serisi ile daha da gelişmiş bi hale geldi ve light workloadlarda neredeyse 6 çekirdegim bile 4850 Mhz ye cıkabiliyor(5600x). 5600x boost clocku 4650 mhz olmasına ragmen default bios ayarlarında allcore boostta 4400-4450 cıkabiliyor ama pbo ile soğutucunuz iyiyse bu 4.7 4.65 mhza kadar çıkabilir. Şimdi size tek tek neler yapmanız gerekeni anlatacağım.
Oncelikle anlatacağım pbo ayarları 5600x işlemcisi için olcak bu 5800x 5900x 5950x farklı değerler girmeniz gerekebilir özellikle PPT EDC TDC kısmında.
SAKIN UNUTMAYIN CORE RATIO AUTO DA OLMALI CPB ACIK OLMALI YOKSA İŞE YARAMAZ
1. Aşama
Bilgisayarımız açılırken bios'a giriyoruz. Genelde delete ya da f2 tuşudur çoğu asus anakartta.
Alıntıyı görüntüle
Daha sonra F7 ye basıp Advanced moda geçiyoruz ve AI tweaker sekmesinin altında Precision Boost Overdrive'a giriyoruz.
Alıntıyı görüntüle
PBO Max Enhancer ı : Auto
Precision Boost Overdrive : Defaultu Enabled dır bunun ama ben istedigim değerleri vermek icin Manuele alıp istedigim tdc edc ve ppt değerlerini verdim. Siz enabled yapın bunu
Precision boost overdrive scalar Auto'da bırakın. 1xte yapsanız 10x te yapsanız boost clock uzunluğu değişmiyor.
Max cpu clock override : +200 yapacaksınız bunu yani 5600x in max boost clocku 4650. Bunu bu seçenekten overridelayarak 4850 ye kadar yükseltebiliyoruz.
Platform thermal throttle limit : Sıcaklık derecesi gireceksiniz. Herhangi bi programı ya da stress testi yaparken bu sıcaklıga yaklaşırsa otomatik olarak clock ve voltajı düşürmenizi sağlıyor. Ben 90 olarak yaptım bunu
Buradaki işimiz bitti şimdi 2. aşamaya gececeğiz.
2. AŞAMA : ADVANCED PBO AYARLARI
Alıntıyı görüntüle
Advanded sekmesine girip oradan AMD Overclocking sekmesini açıp gelen ekrandaki yazılara Accept diyin
Alıntıyı görüntüle
AMD Overclocking e girdikten sonra böyle bi ekran gelcek karşınıza buradan Precision Boost Overdrive a girin.
Alıntıyı görüntüle
Karşınıza böyle bi ayar gelecek.
1. Precision Boost Overdrive : Advanced
Pbo Limits : Ben manual kullanıyorum. Bunu default ya da motherboard ya da pbo limits off olarak kullanabilirsiniz size kalmış. Girdiğim değerler 5600x için bu arada unutmayın.
Precision Boost Overdrive scalar : auto ya da 1x ya da 10x yapabilirsiniz hiçbir şey değişmiyor.
Max cpu Boost clock overdrive ı +200 yapıyoruz
Ve onun altında platform thermal throttle limit var onu da 90 - 95 derece gibi bir değer yapın.
Sıra geldi curve optimizer'a. Curve optimizerın yararı işlemcinin her core'unu örnek vermem gerekirse 5600x kullanıyorum ben sonuç olarak 6 core u var. Her bir çekirdeğe - voltaj değeri verebiliyorsunuz hem sıcaklık düşüyor hem all core boosttaki frekans değeri yükseliyor. Yalnız curve optimizer değerlerini girmeniz için İşlemcinizdeki en iyi çekirdek hangi çekirdek bilmeniz gerekiyor. Benim durumumda en iyi çekirdeğim 3. sonrasındaki en iyi çekirdek ise 2. çekirdek. Buna CTR 2.1 den ya da RYzen master programından bakabilirsiniz. Ryzen master uygulamasında Yanında yıldız olan çekirdek en iyi çekirdeginizdir. CTR 2.1 den bakmak istersenızde en yüksek skoru olan çekirdeginiz en iyi çekirdektir.
Alıntıyı görüntüle
Sıra geldi Curve optimizer ayarını yapmaya
Curve optimizer'ı açıp "Per core" ayarını açıyoruz.
Ve gördüğünüz üzere 6 çekirdeğin tek tek ayarı geliyor.
Optimizer sign Yazan değerlerin hepsini : "NEGATIVE" yapıyoruz. yani - voltaj
Ben hızlı çekirdeklerim hariç diğerlerine -30 verdim.
En hızlı çekirdegime -15
2. en hızlı cekirdegime -22 verdim.
Sakın tüm çekirdeklerinize -30 vermeyın crash yiyebilirsiniz pc niz reslenebilir. Bunlar deneme yanılmayla yapılacak şeyler.
İlk defa ayarlıyorsanız bu değerleri Hızlı çekirdeginiz hariç diğerlerine -15 Hızlı çekirdeginize -5 ile 10 arası bir değer verin.
Son olarak ise Cpu voltage 'ı Auto da kullanabilirsiniz. Ya da Sweet spot dedigim değeride kullanabilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse ben Cpu voltageini Autoda bıraktıgımda cok ısınıyordu. Pbo için 1.31 volt gibi bi değer buldum 30 dakka sonucunda. CPU -z de single core da 670 All coreda 5050 gibi bir değer veriyor.
Ve son olarak Cpu Load line calibration High ya da Extreme olmalı yoksa allcore frekanslarınız çok fazla boostlanmaz.
Anlatabildiğim kadar anlatmaya çalıştım umarım anlatabilmişimdir. İyi forumlar.
Bu da Pbo lu işlemci skorlarım
Alıntıyı görüntüle