Yardım Sizce bilgisayar performansımı nasıl arttırmalıyım❓ GPU vs Monitör ⚔️

Ekler

• witcher3_2024_11_11_10_55_51_387.webp
    witcher3_2024_11_11_10_55_51_387.webp
    422 KB · Hit: 13
  • eurotrucks2_2025_09_01_19_26_06_066.webp
    eurotrucks2_2025_09_01_19_26_06_066.webp
    322.9 KB · Hit: 12
  • eurotrucks2_2025_09_01_19_22_38_402.webp
    eurotrucks2_2025_09_01_19_22_38_402.webp
    805 KB · Hit: 14
  • ets2.webp
    ets2.webp
    313.9 KB · Hit: 17
Attığınız görüntüler 4K'dan 2K'dan değil

Attığınız görüntüler 4K'dan 2K'dan değil
witcher 3: 2k rt ultra dlss kalite modu. ortalama 2k da 11-12 gb vram harcıyor.ama oyunda her grafik her bölüm veya her yer aynı değil.14 gb ın üstüne de çıktığı oluyor herhangi bir oyunda onu göstermek istedim.

• Beğen
Reaksiyonlar: Che_
witcher 3: 2k rt ultra dlss kalite modu
Witcher'ın zorladığı aşikar ama 16'yı aşmamış 4K olsa aşma şansı var demekki, 12 VRAM'in 2K'da yetersiz olabileceği anlardan ötürü 5070 almak sorun yaratabilir bu senaryoda 5070'in VRAM'inin arttırılması lazım. 4K'da izlediğim testlerde sorun yaşayan tek oyun Indiana Jones'du tabi yeni çıkan başka oyunlarda yaşanmayacak diye bir şey yok o yüzden ben sanırsam 5080s bekleyeceğim veya bütçe çıkarsa 4090'da alabilirim.

4K da bile 16GB VRAM rahatlıkla yeterliyken 2K da hayli hayli yeterli. Tek tük oyun motorunun saçmalığından kaynaklı yüksek ram tüketen oyunları örnek gösterenleri ciddiye almayın.

En son 4K da BF6 beta oynuyordum ayarlar en yüksekte ve sistemi dibine kadar sömüren bir oyun olmasına rağmen VRAM tüketimi 10-11GB civarıydı.

Yine aynı şekilde Ragnarok 4K ultra da ortalama VRAM tüketimi 8-9GB.

TLOUS II 4K max ayarlar ortalama VRAM tüketimi 10-11GB.

Grafikleriyle herkesi büyüleyen Expedition 33 4K max ayarlar ortalama VRAM tüketimi 9-10GB.

Velhasıl bizim millet dramayı çok seviyor. 2 yıl önce bile 16GB VRAM için yetmiyor bitmiyor goygoyu dönüyordu harbiden bir bitmediniz yahu bal gibi de çatır çutur yetiyor, arada seçmece yapıp oyun moturu sorunlu oyunlarda bakın yetmiyor deyince gerçekten yetmediği anlamına gelmiyor.

BF6, GOW Ragnarok, TLOUS II, Expedition 33 gibi AAA oyunlarda her şey anlaşılıyor zaten, gerçekten yetmiyor olsa bu tarz üst seviye oyunlarda çılgın VRAM tüketimleri görürdük.

2K da 16 VRAM'in ucu ucuna yettiğini ilk kez sizden duyuyorum var mı o kadar VRAM kullanıldığına dair bir video
kendi pcmde fs25 ve half life 2 rtx 15,5gb kullanıyordu.2k ultra
5070ti
onu geçtim cs bile 11 gb vram kullanıyor
1757248296219.webp

4K da bile 16GB VRAM rahatlıkla yeterliyken 2K da hayli hayli yeterli. Tek tük oyun motorunun saçmalığından kaynaklı yüksek ram tüketen oyunları örnek gösterenleri ciddiye almayın.

En son 4K da BF6 beta oynuyordum ayarlar en yüksekte ve sistemi dibine kadar sömüren bir oyun olmasına rağmen VRAM tüketimi 10-11GB civarıydı.

Yine aynı şekilde Ragnarok 4K ultra da ortalama VRAM tüketimi 8-9GB.

TLOUS II 4K max ayarlar ortalama VRAM tüketimi 10-11GB.

Grafikleriyle herkesi büyüleyen Expedition 33 4K max ayarlar ortalama VRAM tüketimi 9-10GB.

Velhasıl bizim millet dramayı çok seviyor. 2 yıl önce bile 16GB VRAM için yetmiyor bitmiyor goygoyu dönüyordu harbiden bir bitmediniz yahu bal gibi de çatır çutur yetiyor, arada seçmece yapıp oyun moturu sorunlu oyunlarda bakın yetmiyor deyince gerçekten yetmediği anlamına gelmiyor.

BF6, GOW Ragnarok, TLOUS II, Expedition 33 gibi AAA oyunlarda her şey anlaşılıyor zaten, gerçekten yetmiyor olsa bu tarz üst seviye oyunlarda çılgın VRAM tüketimleri görürdük.
Saydığınız oyunlar bu arada güzel optimize olmuş oyunlar optimizasyonu kötü oyunlar için sanırsam ayar kısmak zorunda kalacağımız anlamına geliyor bu durumda bakalım eğer fiyatı yüksek çıkarsa duruma göre 16 VRAM versiyona yönelebilirim yada 4090'a

Bu konuyu birkaç forumdaki insanlarla ve birkaç yapay zekâ ile de tartıştım. İşin içine MFG girince ekran kartı çok daha mantıklı bir seçenek oluyor. Ama native performansa baktığında monitör yatırımı daha mantıklı görünebiliyor. Çünkü RTX 5070 Ti ile 4K’da native oynamakla, RTX 3080 ile 2K’da native oynamayı kıyasladığında monitör seçeneği öne çıkıyor. Fakat işin içine DLSS ve MFG girince, yeni bir ekran kartı almak daha mantıklı hale geliyor. Yine de ekran kartı alırken 16 GB VRAM meselesi aklına takılıyor. Bu yüzden 24 GB veya 32 GB VRAM’li yeni çıkacak kartları beklemeli miyim diye düşünüyorsun. Burada da şu mantık var: Eğer acelen yoksa bekleyebilirsin, ama acelen varsa 16 GB VRAM’li bir kartla idare edebilirsin. VRAM sınırı sorun olursa bazı ayarları kısmak gerekecek.
MFG fiyasko ürettiği karelerin hissiyatını vermiyor örnek veriyorum 360 hz monitörün var ve sen oyunda 120 fps alıyorsun mfg açınca 400'e çıkınca sen o hissiyatı alamıyorsun sahte kareler tamamen düzgün çalışamıyor bu teknolojisi , dlss ve düz FG ise düzgün çalışıyor tabii ki.

• Beğen
MFG fiyasko ürettiği karelerin hissiyatını vermiyor örnek veriyorum 360 hz monitörün var ve sen oyunda 120 fps alıyorsun mfg açınca 400'e çıkınca sen o hissiyatı alamıyorsun sahte kareler tamamen düzgün çalışamıyor bu teknolojisi , dlss ve düz FG ise düzgün çalışıyor tabii ki.
Açıkcası hissiyat bana 60 FPS versin yeter çok akıcılık aramıyorum hikayeli oyun oynadığım için 60 FPS mental sınırım ve genelde 60 FPS altına düşünce oyunlar ve ayarlarım High altına düşmek zorunda kalınca o zaman sistem upgrade yapmanın zamanı geldi diyorum kendime GTX 1080'den RTX 3080'e de bu yüzden geçmiştim
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

az vram koyma diyorsan zaten satıyor bir şey yapmazlar
Aslında müşterinin bilinçlenip almaması lazım bu gibi durumlarda bu tarz kartları

• Beğen
yanlış anlama hani eğer ekran kartı seçimi yaparken MFG ye (ŞİMDİLİK) bel bağlama kankam.
Açıkcası hissiyat bana 60 FPS versin yeter çok akıcılık aramıyorum hikayeli oyun oynadığım için 60 FPS mental sınırım ve genelde 60 FPS altına düşünce oyunlar ve ayarlarım High altına düşmek zorunda kalınca o zaman sistem upgrade yapmanın zamanı geldi diyorum kendime GTX 1080'den RTX 3080'e de bu yüzden geçmiştim

Aslında müşterinin bilinçlenip almaması lazım bu gibi durumlarda bu tarz kartları

NVIDIA bu konuda düzelir umarım yada sırf sonradan super serisini satmak için bunu yapıyorlar sanırsam :peepo1:
zaten öyle 5080 24gb vram olmalıydı sırf süper olarak satabilmek için 16gb vram koydular 4k kartına 16gb vram küfür gibi kaç yıllık 7900xt de bile 20gb vram var ki o zamanlar optimize özürlüsü oyunlar pek yoktu.

yanlış anlama hani eğer ekran kartı seçimi yaparken MFG ye (ŞİMDİLİK) bel bağlama kankam.

zaten öyle 5080 24gb vram olmalıydı sırf süper olarak satabilmek için 16gb vram koydular 4k kartına 16gb vram küfür gibi kaç yıllık 7900xt de bile 20gb vram var ki o zamanlar optimize özürlüsü oyunlar pek yoktu.
Haklısın MFG bel bağlamamak lazım her oyunda MFG veya FG olacak diye bir tutum olmadığından Native performansada önem vermek lazım bundan ötürü belki 4090 bile alabilirim.

Geri