Neler Yeni

Sürücü sıkıntısı yaratmayacak Linux dağıtımı önerisi

PowerXitinia

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
563
İsim
sabri reis
Sürücü konusunda en güncel ve çok uğraştırmıcak hazır yüklü getiren en az ssorunsuz veya tamamen sorunsuz linux dağıtımı hangisi?

Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
muhammed ali arslan
Hepsinin çekirdeğinde bütün sürücüler yüklü, genellikle sorun çıkarmaz, yeni sistemlerde güncelleme ile gelir en günceller genelde arch tabanlı olanlar,onlardan beğendiğini yükle.

PowerXitinia

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
563
İsim
sabri reis
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hepsinin çekirdeğinde bütün sürücüler yüklü, genellikle sorun çıkarmaz, yeni sistemlerde güncelleme ile gelir en günceller genelde arch tabanlı olanlar,onlardan beğendiğini yükle.
Muhammed arslan33
Pardus ve Zorin OS ta mikrofonum çalışmıyor du Lubuntu da da laptopumun Touch padi çalışmıyor

Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Ertan
Steam
riddLedSKL
Xbox Live Gamertag
riddLedSKL
Steam ID
riddledskull
Epic Games
riddLedSKL
Origin
riddLedSKL
Sürücü konusunda en güncel ve çok uğraştırmıcak hazır yüklü getiren en az ssorunsuz veya tamamen sorunsuz linux dağıtımı hangisi?

45 yaşından sonra sırf Linux tecrübesi edinebilmek için gidip 1TB Sata SSD satın aldım bir hafta kadar önce. Ardından özellikle oyunlar için en uygun Linux distrosunu ararken bir çok kullanıcının Mint, Arch Linux kullandığı yorumları okudum. Dün akşam itibari ile de Windows'ta iken rufus ile usb belleğe yazdırıp başladım kuruluma. Tabii ondan önce nasıl driver yüklenir vs bunların da dersini çalıştım kendi çapımda :D

Kurulum gayet basit oldu. Benim amacım DX12 ile Windows 11'de zırt pırt çöken World of Warcraft'ı Linux Mint üzerinde sorunsuz bir şekilde oynayabilmekti. Kurulum bittikten sonra önce AMD'nin sitesine girip RX 7800 XT için Ubuntu'nun sürücüsünü indirip yüklemek istedim. Mint zaten Ubuntu tabanlı bir sistemmiş. Bütün bunları okudukça öğrendim. O yüzden sanki biliyormuşum gibi anlatmayayım, yanlış anlaşılmasın. Windows'ta bir ekran kartı sürücüsünün 700-800mb olmasına alışmıştım ama Linux versiyonunu görünce şaşırdım, inanamadım bir an. Bildiğin 14KB bir dosya. Dedim arkadaş bu nasıl oluyor :D Zaten işletim sistemi yüklendiğinde en güncel Radeon sürücüsü yüklü geliyormuş. Yine de tecrübe olması açısından indirdiğim dosyayı dümdüz üzerine çift tıklayarak yükledim. Bu arada Cinnamon Edition yüklü bende 22 versiyon.

Anakartım MSI B650-S Wi-Fi. Ethernet, Wi-Fi ve Bluetooth'u kendisi tanımış. Hatta Sound Blaster Z SE ses kartımı bile tanımış. Cayır cayır de ses aldım kulaklıktan...Mikrofonum dahil çalışıyor. Bir tane MSI bir tane de Samsung monitörüm var. Biri 180hz, diğeri 165. Hiç sorunsuz dual monitör olarak çalıştılar. Windows'ta ki çift monitör kullanırken olan yüksek vram hızı diye bir sorunda yok valla Linux Mint'te.

Steam, Battle NET, EPIC Games, EA programlarının hepsini yükledim, hesaplarıma giriş yaptım, hiç sorun çıkmadı. Ardından World of Warcraft ve Diablo 4 yükledim. Uzuuuun yıllar Windows'un yeni gelin gibi nazlanmasına, sinir bozmasına, her yerinden hata fışkırmasına o kadar alışmışız ki abi her iki oyuna da girdim böyle hiç gık demeden çalıştılar. Şaşırdım, kaldım resmen. :D Bir o kadar da mutlu oldum tabii.

Windows M2 SSD'de, Linux Mint ise SATA SSD'de kurulu. Dediğim gibi hiç bir tecrübem olmadığından Boot Manager birbirine girmesin diye ayrı ayrı disklere kurdum. İmkan verdiği sürece bundan sonra oynayabildiğim tüm oyunları Linux üzerinden oynayacağım. İnternette gezinme ve diğer aktiviteler buna dahil. Mecbur olursam Windows'a geçiş yapacağım. Daha sayamadığım bir çok programı da sorunsuz yükleyebildim. Spotify, Discord vs vs...Tıkır tıkır da açıldılar. Ne Lisans derdi var ne anti-virüs bilmem ne.

Şimdilik bu iş benim epey ama epey bir hoşuma gitti. Ön yargılarım, endişelerim ve biraz da korkularımdan dolayı bir türlü Linux'u kurmak istememiştim. Yahu ne güzel işmiş bu gerçekten...Şimdilik klasik Windows kullanıcı kafası ile kullanıyorum. Birazcık alışayım, komutla program yükleme vesaire hepsini öğreneceğim, kesin kararlıyım.

Biraz uzun oldu ama şimdilik tercübelerim bunlar :)

Vouxy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
106
İsim
Burak Çetin
  • Donanım uyumluluğu en yüksek, NVIDIA için hazır sürücü sunan bir deneyim istiyorsanız Pop!_OS (NVIDIA ISO) veya Manjaro iyi seçenekler.
  • Kararlı, geniş topluluk desteği olan, ‘Driver Manager’ gibi araçlarla sürücü kurulumunu kolay hale getiren bir dağıtım arıyorsanız Linux Mint veya Ubuntu LTS sürümlerine bakabilirsiniz.
  • Sürekli güncel kalmak, her zaman en yeni çekirdeği ve sürücüleri kullanmak istiyorsanız Manjaro gibi rolling release bir dağıtım cazip olabilir, ancak uzun vadede nadir de olsa ufak hatalara denk gelebilirsiniz.
Tamamen “sıfır sorun” diye bir şey pek yok; ama yukarıdaki dağıtımlardan biri ile başlayarak en az sorunlu deneyimi elde edebilirsiniz. Özellikle eğer NVIDIA kullanıyorsanız Pop!_OS veya Manjaro ile başlayanlar genelde sürücü konfigürasyonuyla uğraşmadan yol alıyorlar.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,028,661
Üyeler
163,031
Son üye
Cryptology
Top Bottom