Neler Yeni

Tanrının sonsuz gücü

Köl Tigin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
744
İsim
Hakan Yöyen

MotionlessINWhite

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,521
İsim
Chris Motionless
Olmayan hayali bir ürünün sana yardım etmesini bekleyemezsin :) Çalışırsan kazanırsın, öyle kanıtsız varlıklara dua edip gezinir isen hiçbir şeyin olmaz. Dine inanan bütün ülkeler ya fakir yada gelişmemiştir, bu yüzden Bilim ve teknoloji her zaman inançtan daha öndedir. Unutmayın ki şu anda bütün her şey bilim ve teknolojinin eseridir, inançlar ise boşa zaman öldürür ve insanı esir tutar :)
Evren tamamen kusurlu bir yer, Tanrı olsaydı kusursuz yapar idi. 2-3 kitap ile bilgilendirmek ile kalmaz kanıt sunardı, zaten o çelişkileri gören herkes inancını yitirir. Gidin biraz Türkçe olarak okuyun ve defalarca sorusunu sorun bakalım :) Bu yüzden inanç yerine gelişmeye adanmak en iyisidir, zamanında taştan tekerleğe çok gelişmiş derlerdi şu anda elektrikli arabalar var ve yakında uçan-yüzen arabalar da çıkacak
İnançlılar hemen kızgın atmaya başlar, bildiğim için diyorum. Ancak gel gör ki her birisi ya yapmacık inançlı yada okuma düzeyi düşük kişilerdir :) Zaten o kişilerden geliştirilecek bir şeyler beklenmez, kimsenin umurunda da değildir.

Köl Tigin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
744
İsim
Hakan Yöyen
İslamiyet'ten bir önceki din hanefilikti. Onlarda Allah diyor diye biliyorum.
Aslında cevabı kendiniz veriyorsunuz. İşin özünde bu, tamamen içimizdeki bazı art niyetli kişilerin Tanrı kelimesini yabancılaştırmasıyla alakalı.

Allah kelimesinin anlamı kısaca ilahların en büyüğü demek. Arapça bir kelime bildiğiniz üzere. İslamiyet öncesi putlara tapan Araplar, putların en büyüğü için de Allah kelimesini kullanıyorlardı. Şimdi buna ne demeli?

Türk mitolojisinde de birçok sizin deyiminizle "Tanrı" var. Ancak bunların her birinin ismi var. Ülgen gibi, Umay gibi, Semrük Bürtük gibi, Kayra gibi. Eski Türk metinlerini okursanız bunların hiçbiri için "Tanrı" kelimesi kullanılmaz. Örneğin Orhun Kitabelerinde Bilge Kağan "Umay teg ögüm" yani "Umay gibi annem" ifadesini kullanır, Tanrı kelimesini kullanmaz. Ancak metin başlangıcında da "Tengri teg Tengride bolmış Türük Bilge Kagan", yani "Ben Tanrı gibi, Tanrıdan olmuş Türk Bige Kağan" diye başlar sözlerine. Kısacası bunlar aynı değildir. Tanrı tektir ve sonsuzdur bizim için, yani Türk toplumu için. Ve biz asla Arap toplumu gibi ne puta ne de ateşe tapmamışızdır tarih boyunca. Dolayısıyla bizim Tanrımız, ezelden beridir sonsuz gücü ve kudreti olan tek bir Tanrıdır. Bu İslamiyet'ten önce de böyleydi, şu an da böyle.

Benim burada dert yandığım şey, Türk milletinin din ile birlikte dini aldığı toplumun kültürünü ve alfabesini de kutsal sayması. Biz bunu maalesef tarih boyunca hep yaptık. Uygurlar da aynı şekilde, Maniheizm'e geçtiklerinde kültürlerini ve alfabelerini de kutsal saydılar ve aynı şekilde aldılar. Sonrasında İslamiyet ile tanışınca da aynı durumu yaşadık.

Son olarak şunu söyleyeyim, İslamiyet'in kabulünden sonra yazılan birçok Türk metninde (Kutadgu Bilig, Divan-ı Hikmet, Dede Korkut Hikayeleri vb.) Tanrı kelimesi kullanılırken; Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli gibi isimler bile eserlerinde Allah yerine Tanrı kelimesini kullanırken bugün biz neden kullanmayalım? Şimdi biz, Tanrı yerine Allah deyince Yunus Emre'den daha iyi bir Müslüman mı oluyoruz?

Her şeyi geçtim, Allah bütün dillerin de sahibidir. Bu Kuran'da da geçer. Durum böyle iken bu tarz saçma düşüncelere anlam veremiyorum cidden. Tamamen insanları ayrıştırmak için bazı kesimlerin ortaya attığı asılsız düşünceler.

Son düzenleme:

Derek Pappalardo

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,292
İsim
Derek
İlgilendiği Kategoriler
Bioshock, Mark of the Ninja
Ben zaten dinleri fakirler, çaresizler ve güçsüzler için bir umut olarak görüyorum. Mesela ateist biri ölümle burun buruna gelse hemen Allah demeye başlıyor. Haricinde ise dinlere inanmadığını söylüyor.

@firatbey Hanefilik bir mezhep değil mi?

Hahacıoğulları

80+ Bronze
kurani okudunmu
İh mezunuyum her gün okudum önemli olan okuman değil okuyup anlayıp uygulaman çok bilmişlik yapma kuran okuyup içki, kumar vs her şeyi olanda var
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ben zaten dinleri fakirler, çaresizler ve güçsüzler için bir umut olarak görüyorum. Mesela ateist biri ölümle burun buruna gelse hemen Allah demeye başlıyor. Haricinde ise dinlere inanmadığını söylüyor.

@firatbey Hanefilik bir mezhep değil mi?
Bende öyle düşünüyorum "fakirler cennetin olmadığını öğrense dünyayı yönetemezler"
Evet hanefilik bir mezhep

Mehmet Anıl

80+ Silver
İh mezunuyum her gün okudum önemli olan okuman değil okuyup anlayıp uygulaman çok bilmişlik yapma kuran okuyup içki, kumar vs her şeyi olanda var

Bende öyle düşünüyorum "fakirler cennetin olmadığını öğrense dünyayı yönetemezler"
Evet hanefilik bir mezhep
e bende okudum sıkıntı yok kumarim yok içkim yok sigara yok nargile yok gayet temizim din insanlar icin bir kurtulus degildir her müslüman cennete gitmeyecegi gibi her hristiysn ateist vs cehenneme gitmeyecek

Olmayan hayali bir ürünün sana yardım etmesini bekleyemezsin :) Çalışırsan kazanırsın, öyle kanıtsız varlıklara dua edip gezinir isen hiçbir şeyin olmaz. Dine inanan bütün ülkeler ya fakir yada gelişmemiştir, bu yüzden Bilim ve teknoloji her zaman inançtan daha öndedir. Unutmayın ki şu anda bütün her şey bilim ve teknolojinin eseridir, inançlar ise boşa zaman öldürür ve insanı esir tutar :)
Evren tamamen kusurlu bir yer, Tanrı olsaydı kusursuz yapar idi. 2-3 kitap ile bilgilendirmek ile kalmaz kanıt sunardı, zaten o çelişkileri gören herkes inancını yitirir. Gidin biraz Türkçe olarak okuyun ve defalarca sorusunu sorun bakalım :) Bu yüzden inanç yerine gelişmeye adanmak en iyisidir, zamanında taştan tekerleğe çok gelişmiş derlerdi şu anda elektrikli arabalar var ve yakında uçan-yüzen arabalar da çıkacak
İnançlılar hemen kızgın atmaya başlar, bildiğim için diyorum. Ancak gel gör ki her birisi ya yapmacık inançlı yada okuma düzeyi düşük kişilerdir :) Zaten o kişilerden geliştirilecek bir şeyler beklenmez, kimsenin umurunda da değildir.
türlce olarak olursan dinden cikarsin çünkü meal kuran degil

Zenginlerin sınandığını pek zannetmiyorum.
sabanciyo arastirman yeterli

evrendeki düzeni inkar eden aptallar inançlari pranga olarqk görüyor trajikomik

Levi Ackerman

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,464
İsim
Musab
e bende okudum sıkıntı yok kumarim yok içkim yok sigara yok nargile yok gayet temizim din insanlar icin bir kurtulus degildir her müslüman cennete gitmeyecegi gibi her hristiysn ateist vs cehenneme gitmeyecek

türlce olarak olursan dinden cikarsin çünkü meal kuran degil

sabanciyo arastirman yeterli

evrendeki düzeni inkar eden aptallar inançlari pranga olarqk görüyor trajikomik
Dünya'daki tek zengin sabancı değil. Refah içinde yaşayan milyon başka dinden insan vardır bundan eminim.

MotionlessINWhite

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,521
İsim
Chris Motionless
@Mehmet Anıl İlk önce düzgün yazma ve okumayı öğrensen nasıl olur? Mealini de biliyorum, ancak yine aynı kapıya çıkıyor. Arapça mı okuyayım yani? Kendi dilim dururken o kıytırık dili öğreneceğim, oldu canım başka emrin? Beyin yapın güzelmiş :) Loş ışık yayıyor mu bari? Evrendeki düzen hakkında hiçbir bilgin olmadan pranga demen senin aptallığın oluyor. Haddini bil,

Dark Lightning

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,561
İsim
-
İlgilendiği Kategoriler
-
6 sayfa konu olmuş neyse millet açıklamış zaten o değilde dolar 7.37 yaşasınn