Çok sağlam konuya denk geldim ama biraz ortadan giriş yapacağım, agnostiğim fakat daha çok var mı yok mu emin olamadığım için agnostiğim bazen deizm bazen ateizm e daha yakın hissediyorum. Deizm yakın dahi hissetsem herhangi bir din olarak değil inanç olarak yakın hissediyorum ki genelde ateizme daha yakınım 5-6 yaşlarımdan beri düşünüyorum acaba Allah var mı ya bizi kandırıyorlarsa vs. diye. Yani aslında bunu küçükken sorgulamaya başladım ve az çok o zamanlardan belliydi çünkü o zamanlar dahi çok saçma geliyordu bana. Neyse asıl anlatacağım konu şu ki, şuanda patronumla arada dini muhabbetler etmekteyiz. Agnostik olduğumu biliyor kendisi de müslüman fakat bütün kitapları okumuş bir şekilde. Hatta bunların hepsi de doğru kitap olduğunu kabul ediyor diğerlerinde yazanlarda yanlış değil diye. Bir gün bir konuşmamızda konu evrimden açılmıştı çünkü ben demiştim ki bir tarafta neredeyse kanıtlanmış diyebileceğimiz evrim "teorisi" (ki bunun kullanım amacı da kafadan atılmış bilgi gibi anlamda değil) var diğer tarafta ise topraktan yaratıldığımız söyleniyor. Bana evrim mantıklı geliyor ve bu yüzden zaten otomatikman dinden çıkarılmış oluyorum vs. fakat bana şöyle bir açıklama yapmıştı, evet müslüman fakat dini kendine göre daha farklı bir yorumlama tarzı var ayetleri vs. her şeyi birer metafor olarak görüyor. Burada da şunu söylemişti ayetlerden bir tanesinde yine "ilk insanı daha sonra insana eşlik etmesi için diğerlerini yarattık" gibi bir ayetten bahsetmişti ve demişti ki, evrim de doğru bu da doğru. İlk olarak insan yaratılıyor topraktan, ve daha sonra insandan diğer canlılar yaratılıyor ve aradaki benzerliğin sebebi vs bu maymunla % bilmem kaç benzememizin vs. bunu anlatırken benim aklıma gelen ise şu oldu ki mantıklı da gelmedi değil çünkü her şey tam oturuyor bu sefer. Ya eğer bizim zaman algımız ile zamanın akışı ters ise öldükten sonra bir flashback görüyoruz gibi düşünülebilir. İnsan yaşlandıkça büyümek yerine aslında küçülüyor. Doğum dediğimiz kısım aslında ölüm. Ölüm ise doğum gibi. Bu sefer ne evrim yanılmış oluyor çünkü süre olarak bakarsak dinazorlar m.ö. bilmem kaçtaysa biz yokuz ama onlar var vs. zaman akışının yönünü değiştiremeyiz fakat bizim geçmiş sandığımız kısım gelecek oluyor ve "insanı topraktan yarattık" sözü de tam olarak anlamını bulmuş oluyor. Topraktan yaratılıp doğuyor ve bir noktada bebek kadar küçülüp ölüyoruz gibi. Bunu ekstra bir düşünce ve tartışma konusu olarak sundum ama burada anlatmak istediğimde şu asıl önemli olan, kendin düşün ve bak birer metafor olarak bak. 5-6 yaşında bence yalan kandırıyorlar vs diyen beni bile bir dine bir miktar yakınlaştırdı emin ol.